Rebuig al desplegament militar previst aquesta setmana al Camp de Tarragona

Les maniobres, en el marc de l'operació 'Eagle Eye', tenen com a objectiu provar la coordinació de l'exèrcit per terra, mar i aire en una zona considerada "sensible". A Barcelona, avui també s'han vist unitats de l'exèrcit espanyol
Els militars ja van fer les primeres aparicions durant el passat cap de setmana a la Mussara (Baix Camp), on hi havia l'antic campament militar Castillejos
Núria Gebellí 11/12/2017

La coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau ha convocat per aquesta tarda a les 19 hores una concentració a l'Estàtua dels Despullats de Tarragona amb el lema "No a les maniobres, Tarragona antimilitarista" per mostrar la seva oposició a la presència de l'Exèrcit de Terra, de l'Aire i de l'Armada desplegats aquesta setmana al Camp de Tarragona. Amb el nom d'Eagle Eye, l'operació inclourà fins a 3.000 soldats, una fragata davant la costa, avions Eurofighters i bateries antiaèries. La concentració convocada avui acabarà el recorregut davant de la delegació a Tarragona del Ministeri de Defensa.

Els militars ja van fer les primeres aparicions durant el passat cap de setmana a la Mussara (Baix Camp), on hi havia l'antic campament militar Castillejos. També es van veure camions per la Rambla Vella, davant de l'Hospital de Santa Tecla. Tot i això, encara és una incògnita la dimensió total del desplegament militar. Toni Álvarez, membre de Desmilitaritzem Camp de Tarragona, assegura que "no sabem la incidència que hi haurà per terra, és imprevisible, ja que han vingut a fer acte de presència, tal com van venir els 10.000 policies l'1-O". Segons Álvarez, l'objectiu de l'Estat Espanyol és "generar impacte i una sensació de perill".

Avui mateix, una quinzena de vehicles del "Regimiento de Infanteria Palma 47" han arribat amb vaixell al port de Barcelona provinents de Mallorca

Però Tarragona no ha estat l'únic indret on s'han pogut veure efectius militars a Catalunya durant aquests dies. Avui mateix, una quinzena de vehicles del "Regimiento de Infanteria Palma 47" han arribat amb vaixell al port de Barcelona provinents de Mallorca. El destacament s'hauria desplaçat per carretera fins a Saragossa per fer-hi unes maniobres, segons han assegurat fonts del Ministeri de Defensa a la Directa.

Per la seva banda, Marc Suanes, portaveu de la coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau, comenta que "no és casualitat que s'hagi escollit Catalunya" per dur a terme unes maniobres de tipus militar. En aquesta línia recorda que "cada cert temps arriben vaixells de guerra a Tarragona" però que no es tracta de l'únic punt català on es poden veure accions d'aquest tipus. "Els militars no han marxat mai", reitera i repassa nuclis com els del Bruc, Figueres o la serra de Collserola on habitualment es veuen aquestes accions.


Una qüestió "sensible"

El Ministeri de Defensa considera que, davant d'un suposat atac aeri, el Camp de Tarragona és un bon escenari per fer aquest simulacre. Ho justifiquen amb l'existència de les centrals nuclears i la indústria petroquímica que, segons l'exèrcit, afegeixen "sensibilitat" a la zona. Tot i això, les entitats antimilitaristes creuen que el lloc escollit i les dates van més enllà de la perillositat del complex industrial. Apunten que un territori com el Camp de Tarragona pot generar una millor acollida de les forces armades espanyoles que en altres territoris de Catalunya: "Saben que aquí provocarà una atenció extra, que hi ha una part important de la població que els farà valdre", constata Álvarez. Les dates també busquen crear neguit en un moment de tensió política, dues setmanes abans de les eleccions del 21-D.

El Ministeri de Defensa ja havia anunciat les maniobres fa unes setmanes però el context previ a unes eleccions agreuja aquesta decisió política

El Ministeri de Defensa ja havia anunciat les maniobres fa unes setmanes però el context previ a unes eleccions agreuja aquesta decisió política. Més enllà de tractar-se d'una zona peculiar i sensible a causa de les indústries nuclears i petroquímiques en l'àmbit estatal, Suanes subratlla que el territori és "sensible pels mateixos ciutadans" tenint en compte la xarxa existent d'empreses petroquímiques i el fet que tres reactors nuclears es trobin propers a aquest punt, agreujant "encara més" la situació.

Entitats com Desmilitaritzem i la Coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau, ja fa anys que reclamen espais no militaritzats i que promoguin valors com la pau. El nucli del Camp de Tarragona va sorgir fa dos anys per denunciar la presència de l'exèrcit del Saló de l'Ensenyament de Valls o en altres espais infantils, com pot ser el Parc de Nadal de Reus, que enguany comptarà amb la presència de la Policia Nacional en el taller "Jugar a ser Policia".

Álvarez demana explicacions als governs de les ciutats que autoritzen la presència de cossos policials en espais que haurien de difondre valors per la pau: "no s'ha de valorar un uniforme o una arma des de governs que estan apostant per la cooperació". Per això des de l'entitat es fa una aposta ferma per una seguretat basada en el suport mutu que posi a la ciutadania al centre. Igualment Suanes emfatitza que si no s'ha acabat amb la figura dels exèrcits, és perquè "és un negoci" que va més enllà de l'aspecte militar i que inclou la comercialització d'armes i l'enriquiment de les indústries del voltant.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades