El relat dels mossos al judici pel desnonament del Clot contradiu imatges aportades per la defensa

En el moment del desnonament, hi havia un menor dins de l'habitatge, tal com demostren algunes imatges, però tots els agents que van entrar a la casa han declarat no recordar-ho, inclòs el cap de l'operatiu, el sotsinspector David Bordas
Un dels dos fills d'Eliseo Loyé i Veronica Loká observa l'arribada dels mossos l'any 2011, minuts abans que accedissin al pis a través del balcó per desnonar la família
Ariadna Giménez
Gemma Garcia 14/12/2016

Tant Eliseo Loyé com Veronica Loká –de 63 i 59 anys respectivament– avui han reconstruït davant la jutge els fets que van succeir el 25 de juliol de 2011. Aquell matí la parella i els seus fills van ser desnonats del seu habitatge per la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, que va entrar per dos balcons a través d'una escala. Els serveis jurídics de la Generalitat demanen dos anys i dos anys i mig de presó per a ells, per pressumptes delictes de resistència a l'autoritat. Loyé ha recordat que van sentir "por i pànic", però que en cap moment va agredir un agent, tal com relata l'acusació. Segons Loyé, a un mosso se li va quedar travat el peu a la barana i va caure en arribar al balcó: "aleshores em va llançar a terra i em va pegar un cop de puny", i va acabar emmanillat, tal com han reconegut els mateixos agents. Finalment, la comitiva judicial va accedir amb els antiavalots a l'habitatge i va donar-los menys de deu minuts per agafar les pertinences i marxar.

Visiblement afectada, Veronica Loká ha explicat en seu judicial que un policia li va caure al damunt i van arrossegar-la a l'interior de la casa

Quan els agents van arribar a un dels balcons on era Loká, aquesta –ha recordat– "histèricament, em vaig posar a plorar". Visiblement afectada, ha explicat que un policia li va caure al damunt i van arrossegar-la a l'interior de la casa. En tot moment, ambdues han assegurat que no van sacsejar l'escala –tal com argumenten els serveis jurídics dels Mossos– i Loyé ha concretat que, a més, estava recolzada per sota la barana del balcó on es trobava. En el cas de l'escala del balcó frontal, on es trobava Loká, unes imatges -publicades a continuació-, mostren que ningú va sacsejar-la. S'hi pot veure com pugen diversos agents, ràpidament, i Loká, en un moment, té una mà a l'escala. No s'observa cap situació d'inseguretat per als agents, tal com van relatar ahir.


La Generalitat acusa la parella d'haver sacsejat les escales posant en risc els agents i, a més, a Loyé d'haver empès un policia fent-lo caure a terra. Inicialment, els serveis jurídics de la Generalitat els demanen una pena d'entre dos anys i dos anys i tres mesos de presó, sota l'acusació d'un presumpte delicte d'atemptat contra l'autoritat, i per a tres veïnes que van acudir a donar suport a les desnonades, fins a cinc anys i tres mesos de presó. En canvi, la fiscalia no comparteix aquest criteri i considera que es tracta d'una falta, per la qual demana la imposició d'una pena-multa.

Durant el matí, a la Ciutat de la Justícia, s'ha evidenciat que les proves audiovisuals i fotogràfiques aportades per la defensa seran clau en el judici, perquè el relat de la majoria d'agents dels Mossos d'Esquadra citats contradiu el que es veu en algunes imatges o prova fets que els agents han repetit, un rere l'altre, que no recordaven.

El fet que un dels dos fills menors d'edat de la parella es trobés dins del pis el dia del desnonament és rellevant per la defensa, ja que argumenta que s'hauria d'haver suspès el desnonament per protegir els drets dels infants / Ariadna Giménez  

 


En el moment del desnonament, hi havia un menor dins de l'habitatge, tal com demostren algunes imatges, però tots els agents que van entrar a la casa han declarat no recordar-ho, inclòs el cap de l'operatiu, el sotsinspector dels Mossos d'Esquadra David Bordas, i el cap del dispositiu. Per la defensa, és un fet rellevant, ja que argumenta que s'hauria d'haver suspès el desnonament per protegir els drets dels infants.


Ferides al carrer

Però abans que els agents entressin a la casa, al carrer, on s'havien concentrat una seixantena de persones, va haver-hi càrregues policials i van resultar ferides diverses persones. Un dels fets exposats al judici afecta un veí a qui demanen cinc anys de presó per agressions, tot i que va rebre un cop de porra al cap –prohibit per protocol-, que va costar-li vuit punts de sutura.

Quan la lletrada Laia Serra ha mostrat unes fotografies del moment en què l'agent va colpejar el concentrat al cap, l'agent ha declarat que no es reconeixia en les imatges. Tot i així, ha admès que va colpejar "accidentalment" l'acusat en desequilibrar-se, després que el veí -ha assegurat- li donés un cop al casc. Segons l'agent, va haver d'enfrontar-se al veí perquè havia colpejat altres agents de l'operatiu que han ratificat la versió, davant la sorpresa de la defensa, que disposa d'imatges que contradiuen el relat. Curiosament, els agents tampoc recorden si hi havia un cordó policial amb cinta i, per tant, si el veí es trobava dins o fora.

En el minut 1:05 del vídeo inèdit que ha publicat la Directa es pot veure com l'agent dels Mossos surt corrent del cordó policial, passant per sota la cinta, i colpeja amb la defensa el cap del veí que vesteix una camisa blanca. En cap cas, es veu cap agressió anterior ni s'aprecia un ambient crispat fora del cordó policial, sinó diversos periodistes enregistrant els fets, contràriament al que han relatat el mossos citats.


A un altre veí l'acusen d'haver llançat el fum d'un extintor contra un agent –al vídeo es veu un núvol de fum per sobre les concentrades– amb el casc posat. Segons els policies, el van poder identificar a posteriori, perquè van veure com se'l treia. Tot i així, no van procedir a identificar-lo i ho van fer més tard i a través d'una imatge extreta de la base de dades digital Flickr, l'origen de la qual no han pogut acreditar. Tanmateix, l'acusat assegura que aquell dia no era al Clot, sinó a un apartament del seu pare de vacances.

Quim Forn, regidor de CDC a l'Ajuntament de Barcelona, ha informat que probablement la Generalitat no demanarà la pena de cinc anys, sinó que anirà "en la línia de Fiscalia", que ho considera només una falta

Un altre veí, que passava amb un amic per davant de l'habitatge, va decidir aturar-s'hi perquè "l'ambient era distès, tranquil i pacífic". Quan els antiavalots van arribar, ha declarat "van anar a saco, pegant tothom". Va ser aleshores quan va voler marxar, però un cordó policial li ho impedia. Ara, una agent l'acusa de donar-li una puntada de peu i torçar-li el braç.

Poques hores després que finalitzés la primera sessió del judici –que continuarà aquest dijous– Quim Forn, regidor de CDC a l'Ajuntament de Barcelona, ha informat que probablement la Generalitat rebaixarà la petició "en la línia de Fiscalia", que des d'un inici va considerar que la parella havia comès una falta i demanava pena multa i per a la resta, dos anys de presò.

 

Notícies relacionades