"Rita Barberà, estàs acabà"

Milers de persones recorren els carrers de València per manifestar el seu rebuig als casos de corrupció i per exigir mesures contundents per eradicar-los
L'exalcaldesa de València va ser protagonista de la majoria de pancartes i de càntics que es van entonar durant la concentració, sobretot quan la marxa va passar per sota de casa seua
Paula Duran
Paula Duran 09/02/2016

Després de tants anys de silenci i opacitats en la gestió política i econòmica del País Valencià per part del Partit Popular, l’Operació Taula i la imputació de tota la cúpula del PP de la ciutat de València han sigut els detonants d’una primera expressió d’eufòria i ràbia acumulada per part de la societat valenciana. El passat diumenge, més de 3.000 manifestants van expressar el seu rebuig cap als últims casos de corrupció que han assotat el territori, convocades per 75 col·lectius, associacions i ONG del País Valencià sota el lema "El poble valencià contra la corrupció. Impunitat zero".

La constant negació per part de personatges públics, com ara Rita Barberà, de l’existència de qualsevol taca a l’expedient dels populars valencians, va ser motiu de sàtira i burla durant tota la marxa. Les manifestants entonaven l’himne del PP amb la paraula "furtar" com a protagonista, i els casos de corrupció que per ara es coneixen, substituïen la lletra de l’himne regional del País Valencià. Càntics com "on estan, els diners de valencians" i "Rita Barberá, fora del Senat" engrescaren l’ambient de la capital, i les pancartes recolliren quasi totes les cares i noms dels principals personatges imputats del Partit Popular. Entre les més repetides estaven Camps, Rus i Barberà. També es trobaren diverses al·lusions en solidaritat als titellaires detinguts a Madrid.

Molta imaginació en la cartelleria de la concentració de diumenge passat a València / Paula Duran


Cap al final del recorregut, milers de persones se situaren davant de la casa de l'exalcaldessa de València, en el que seria el punt àlgid de la convocatòria. Als crits de "Rita Barberà, estàs acabà" i "Rita a Picassent" (en al·lusió al centre penitenciari que hi ha en aquesta localitat) les manifestants van protagonitzar un acte històric per a una ciutat que ha estat durant 24 anys sota el mandat d’una figura que semblava intocable, i que ara sembla ser l’eix principal del finançament il·legal del PP de València, en l’anomenada Operació Taula, que implica també a les seues familiars. Després d’aquest esclat popular, diverses organitzadores de l’acte van imitar l’últim discurs de l’exalcaldessa i amb un to burlesc comentaren que "al País Valencià ja no fa caloret, ara fa aire fresquet". Acabaren amb la cèlebre frase d’inici de les falles pronuciades per Barberà aviat farà un any: "Senyor pirotècnic, pot vosté il·legalitzar el Partit Popular".

La lectura del manifest es va dur a terme davant la seu del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, escollida simbòlicament per a demostrar que la societat valenciana també vol participar activament a la lluita engegada contra la corrupció, exigint així "la creació de mecanismes de transparència a les administracions, la posada en marxa d’auditories ciutadanes i públiques perquè cap cas, passat, present o futur, quede impune", apuntava Eva Grimaltos, portaveu de la Confederació educativa Gonzalo Anaya, sense oblidar que "el poder judicial, dirigit pel poder polític, ha mirat moltes vegades cap a una altra banda".

Es va fer lectura d'un manifest que reclama "la posada en marxa d’auditories ciutadanes i públiques perquè cap cas, passat, present o futur, quede impune"

Un punt fonamental de les reivindicacions tractava de revertir la pèssima imatge que s’està donant de la societat valenciana, titllada de corrupta pels grans mitjans de comunicació estatals, en quant aquesta ha sigut "víctima de l’austeritat i l’espoli sistemàtic d’uns fons que haurien d’haver-se destinat a Sanitat, Educació, Dependència o Cooperació", sentència Carles Xavier López, portaveu de la Coordinadora Valenciana d’ONGD. Aquesta crítica feia una clara al·lusió als problemes socials patits recentment al País Valencià, com ara el drama del copagament confiscatori a la llei de dependència, o els barracons escolars "de la vergonya", construïts per l’empresa pública Ciegsa, a càrrec de Máximo Caturla, exvicepresident de la Diputació de València i persona de confiança d’Alfonso Rus, ambdós imputats en el cas Imelsa.

En finalitzar la lectura del manifest, les organitzadores van informar de pròximes trobades on s'estudiaran futures mobilitzacions que mantinguen visible la voluntat del poble valencià per a castigar a totes les polítiques corruptes, a més de teixir nuclis de treball des d’on auditar el deute, com per exemple amb la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute del País Valencià.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades