Riure, risc i compromís

L'Ateneu Popular 9 Barris, conjuntament amb La Central del Circ, el centre de les arts del circ Rogelio Rivel i l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), programen una jornada per reivindicar la disciplina del circ
La companyia Marcel et ses Drôles de Femmes presentarà un espectacle de circ cru i sense vergonya amb acrobàcies aèries espectaculars i tocs de sensualitat i humor.
Albert Martí 20/04/2017

El 15 d'abril va ser el Dia Mundial del Circ i a l'Ateneu 9 Barris estan de celebració. La relació del circ amb aquest espai és històrica, i mostra d'això és el compromís de l'equipament amb les arts del circ que es renova i es demostra any rere any, a través dels programes de creació com el Circ d'Hivern, amb una trajectòria de 21 edicions produïdes o els tallers i cursos de formació. És per això que conjuntament amb La Central del Circ, el Centre de les arts del circ Rogelio Rivel i l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) s'ha plantejat una jornada on celebrar el circ amb activitats i actuacions per totes les edats aquest dissabte, 22 d'abril.

La jornada començarà a les 16 h, amb una tertúlia al voltant de la creació de circ en totes els seus vessants, amb l'objectiu de reflexionar sobre la situació i les problemàtiques actuals. A les 17 h els tallers oberts de circ per totes les edats inundaran el carrer de l'Ateneu, un espai sense trànsit motoritzat on tastar els aeris, malabars i equilibris de la mà dels professors de l'escola infantil i juvenil de l'Ateneu Popular 9 Barris.

A partir de les 6 de la tarda se succeiran diferents espectacles de carrer com el multipremiat Incredible Box de la companyia La Tal, un xou trepidant i còmic en el qual d'un carro, hi surten personatges de tota mena, a l'estil de les fires de principis de segle. També hi haurà el muntatge del danès Karl Stets, amb una animació musical i una intervenció especial de José Luis Redondo amb el circ i l'Ateneu com a tema central. La Femme de Trop de la companyia Marcel et ses Drôles de Femmes posarà el punt final a la jornada amb un muntatge que parla de la solitud i la identitat, que ja es va veure a FiraTàrrega 2015: un espectacle de circ cru i sense vergonya amb acrobàcies aèries espectaculars i tocs de sensualitat i humor.

En l'acte de l'Ateneu es llegirà el manifest elaborat per les artistes de circ Griselda Juncà i Anna Pascual, que han rebut l'encàrrec per part de l'APCC i la Xarxa d'Espais de Circ de Catalunya (XECC)

En l'acte de l'Ateneu es llegirà el manifest elaborat per les artistes de circ Griselda Juncà i Anna Pascual, que han rebut l'encàrrec per part de l'APCC i la Xarxa d'Espais de Circ de Catalunya (XECC). "No estem soles, som moltes les artistes d'avui i també les que ens precedeixen, les companyies, escoles, professores, associacions, gestores, comunicadores, distribuïdores... que lluitem per donar vida al circ i per compartir-lo, i que creiem en aquest com a llenguatge escènic transformador. Però també estem impacients. Tota una declaració d'intencions que reivindica el circ com una eina de transformació i de canvi", proclama el document.

Les dues artistes celebren que el circ "està ben viu i efervescent", "en un moment de salut artística bonica i esperançadora" i a la vegada reivindiquen que "necessitem espais, places i festivals forts" per aconseguir més circuit per al circ. També demanen "als programadors/es que confiïn en la maduresa del públic i que arrisquin igual que els artistes ho fan a la pista".

Griselda Juncà i Anna Pascual, que s'han format a Catalunya i han hagut de continuar la seva formació professional a l'estranger, consideren necessari "donar més suport a les nostres escoles de circ i centres de creació, perquè sense formació no hi ha circ del futur i sense investigació no hi ha evolució ni canvi". Una evolució i un canvi que queda ben palès en els elements intrínsecs del mateix circ. En una entrevista a El Periódico, Juncà ja afirmava que "el trapezi és un element dur, molt dolorós, i les trapezistes anem plenes de ferides que no vull dissimular. La meva feina parteix de la meva experiència com a dona, beu de totes les dones i té a veure amb l'amor per nosaltres mateixes. No sóc la típica dona bonica dalt del trapezi. Allà a dalt l'important no és el que sembles, sinó el que transmets". Tres voltes rebels, i les que facin falta. Des de dalt i des de baix del trapezi.

Una celebració (en aquest sentit) sempre és una excusa per visibilitzar allò que, normalment, queda soterrat. El circ, sempre a la corda fluixa pel que fa a suport públic, però que gaudeix d'una salut envejable, demana més i millors condicions, i no ho fa de manera gratuïta: ofereix esforç, amor i dedicació a un ofici que és capaç d'ajuntar llenguatges i cultures a través del riure i del risc.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades