La sentència absolutòria dels joves Isma i Dani apunta que “van poder existir errors d'identificació involuntaris”

La jutgessa desacredita el testimoni i l'atestat del sergent dels Mossos d'Esquadra que els va detenir i considera que hi ha nombroses contradiccions en tot el procés. Els dos joves estudiants van passar 34 dies a la presó per aquests fets
Isma i Dani en una foto d'arxiu
Sergi Pujolar
Jesús Rodríguez 06/07/2015

Demanaven vuit anys i nou mesos de presó per a cadascun d'ells, però finalment han quedat absolts. Isma i Dani, els dos joves estudiants de la facultat de Física i militants del sindicat estudiantil AEP que van passar 34 dies a la presó per haver participat en un piquet de la vaga general del 29 de març de 2012, no hauran de complir cap pena i podran presentar una reclamació patrimonial contra l'Estat per rebre una indemnització.


La sentència del jutjat penal número 6 de Barcelona considera que “davant d'aquesta situació d'incertesa probatòria i davant la inexistència de proves concloents, necessàriament s'ha d'anar a l'auxili del principi in dubio pro reo i al mandat absolutori que aquest principi imposa”. La magistrada desgrana tot el procediment peça per peça i arriba a la conclusió que, tot i haver-se incorporat la testifical d'una desena de policies (entre Mossos d'Esquadra i agents de la Guàrdia Urbana), només un sergent dels Mossos d'Esquadra va veure els fets i va ser, precisament, el que va ordenar la detenció dels dos joves.

Només un sergent dels Mossos d'Esquadra va veure els fets, precisament, el que va ordenar la detenció dels dos joves

“S'ha provat l'existència de desordres públics en tant que els que van ser al lloc dels fets han expressat la presència d'un grup de persones encaputxades i amb la cara tapada, que llançaven ous, pedres, cremaven contenidors i neumàtics; el que no s'ha provat és que els acusats siguin els autors d'aquests fets”, rubrica la jutgessa Graziella Moreno. Més endavant, hi aporta una consideració pròpia: “És evident que, en la situació tensa en la qual es trobava el testimoni –el sergent dels Mossos– i davant dels esdeveniments que s'estaven produint, la identificació dels autors no és senzilla i poden existir errors involuntaris”.


La sentència narra alguns aspectes de les declaracions del policia que van ser especialment contradictòries. “Crida l'atenció que el mateix agent indiqui que, quan l'acusat Ismael va llançar un líquid en el contenidor, anava amb la caputxa i la cara tapada i que el va reconèixer per les bambes, sense concretar, tampoc, com eren. Pel que fa a l'acusat Daniel, l'únic senyal identificatiu, segons ells, són unes ulleres de pasta que, a l'acta del judici, diu que són blanques i negres i, a l'atestat, són blanques i grogues”, destaca la magistrada. Pel que fa a les proves pericials, destaca que l'ampolla amb líquid per encendre barbacoes que es va requisar a un dels acusats estava “plena, tancada i precintada”.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades