El SEPC es tanca a la Secretaria d'Universitats i Recerca per exigir la rebaixa del 30% de les taxes

L'abril passat el Parlament de Catalunya va aprovar una moció recollint la mateixa demanda. Els Mossos van desallotjar la protesta de matinada però les estudiants anuncien que només era la primera de les accions previstes per aconseguir que s'apliqui
El grup d'estudiants bloquejant l'escala principal de l'edifici de la Secretaria d'Universitats per exigir la rebaixa de les taxes universitàries
SEPC
Redacció Directa 02/12/2016

"Hem esgotat tots els canals possibles, fins i tot els que ells mateixos ens donaven. Tot i així, no se'ns ha fet cas, segueixen en la seva postura immobilista, amb excuses pressupostàries", explicava Mercè Terés, portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ahir a la nit, davant els mitjans.

En aquell moment, una vintena de furgons de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra desallotjaven la setantena de membres del sindicat estudiantil de l'esquerra independentista tancades a la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, depenent del Departament d'Empresa i Innovació. Els antidisturbis havien accedit a tres quarts de dues de la matinada a l'edifici, ubicat al número 2 de la Via Laietana de Barcelona per les entrades lateral i principal, poc després que el grup de persones que donava suport a les clausurades des de l'exterior abandonés l'indret. Una per una, les joves van ser identificades i expulsades de l'edifici, sense produir-se cap detenció.

Els antidisturbis van accedir a tres quarts de dues de la matinada a l'edifici i una per una les joves van ser identificades i expulsades del seu interior, sense produir-se cap detenció

"Tenint en compte que han entrat a tràmit els pressupostos, és el millor moment per posar aquesta mesura sobre la taula", afirmava Terés per explicar la motivació de l'acció. Aquesta havia començat a les set de la tarda, moment en què les estudiants universitàries van accedir per sorpresa a l'edifici i van despenjar una pancarta de grans dimensions a la façana amb la cara del vicepresident del Govern i Conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i el lema "Junqueras, aplica la rebaixa del 30% de les taxes universitàries".

Algunes estudiants van resistir davant dels Mossos i denuncien "agressions durant el desallotjament" / SEPC


Simultàniament, el gruix d'estudiants va fer una asseguda per bloquejar l'escala principal del vestíbul de l'edifici, al mateix temps que desplegaven una altra pancarta a l'interior de l'immoble on deia "Revertim les retallades, passem a l'ofensiva" i que algunes d'elles es fixaven amb tubs a les baranes de l'escala. La polèmica va arribar quan van compartir a les xarxes socials imatges del despatx del secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, amb el mobiliari tombat per terra. Les estudiants ho van justificar afirmant que era una "acció simbòlica". Van respondre a les crítiques per les xarxes socials afirmant "no s'ha destrossat res, simplement hem regirat els despatxos igual que el Govern ens regira les butxaques".

Les joves anuncien que aquesta "només ha estat la primera d'un seguit d'accions per aconseguir que s'apliqui la rebaixa, tal com va aprovar el Parlament a principis d'any"

Les joves, que van rebre el suport de la diputada de la CUP-Crida Constituent al Parlament, Mireia Boya, i del regidor de la CUP-Capgirem Barcelona, Josep Garganté, anuncien que aquesta "només ha estat la primera d'un seguit d'accions per aconseguir que s'apliqui la rebaixa, tal com va aprovar el Parlament a principis d'any". De fet, des del mes d'abril passat, s'ha celebrat una jornada de lluita –el passat 17 de novembre– manifestacions i accions per reclamar l'aplicació de la moció parlamentària, que ha rebut el suport de Personal d'Administració i Serveis (PAS), Personal Docent i Investigador (PDI) i alguns rectorats de les universitats del Principat.

Finalment, el SEPC ha convocat una manifestació aquest divendres a les set de la tarda, de nou davant la seu de la Secretaria d'Universitats a Barcelona, amb la consigna "ens desallotgen de la secretaria, recuperem els carrers".

 

Notícies relacionades