Sílvia Tomàs Trio estrena el curtmetratge 'Una història per recordar'

La cantautora presenta amb la Directa un audiovisual elaborat per IVARDIA produccions que té com a propòsit recuperar la saviesa d'una cultura popular rural, arrelada a la terra i el territori, que la modernitat capitalista ha arrasat
Videoclip fet amb la parella de cançons "Un vell home" i "Recordando", que formen part del disc 'Següent pas', publicat aquest gener de 2017 per Sílvia Tomàs Trio. És el tercer disc de cançons de la cantautora
IVARDIA Produccions
Guille Larios 04/12/2017

"El comú és molt més que la suma dels veïns d'un lloc, és, també, l'estreta solidaritat, sorgida de la interrelació i els nombrosos vincles que va produir un col·lectiu que, al marge dels poders, en gran part decidia el seu propi futur. Si la història no en parla massa, és perquè l'escriuen els vencedors, és a dir, perquè el comú va perdre (...) Per això, la història del poble ha suscitat escàs interès davant l'atenció desproporcionada posada en la història de l'elit i la construcció de mites nacionals".Ho escrivia David Algarra en el seu llibre El comú català. La història dels que no surten a la història un treball a on documenta, des de l'edat mitjana, pràctiques de les classes populars de comunitats locals catalanes basades en el suport mutu, l'autogovern veïnal i formes comunals de treball, decisió i tinença dels recursos.

Pràctiques, cultures i històries silenciades que han servit ara d'inspiració per al nou projecte del trio compost per Sílvia Tomàs, Guillem Boada i Mateo Martínez. Els tres músics, que han participat els últims anys en projectes i pràctiques comunitàries i de recuperació del vincle amb la terra, presenten Una història per recordar, curtmetratge format per les cançons "Un vell home" i "Recordando", ambdues publicades a Següent pas, l'últim disc del trio. I ho fan dirigint la mirada enrere en la història, cap a la saviesa d'una cultura popular rural que la modernitat capitalista ha arrasat i ha fet caure en l'oblit.

El curt està protagonitzat per un pastor i una pastora del Penedès i Osca i la majoria d'escenes han estat gravades a dos projectes comunitaris i agroecològics catalans

El curt està protagonitzat per un pastor i una pastora del Penedès i Osca i la majoria d'escenes han estat gravades a dos projectes comunitaris i agroecològics catalans; Can Tonal de Vallbona, a Sant Antoni de Vilamajor i la Rectoheria de Sant Jaume Sesoliveres, a l'Anoia, un poble a on perduren pràctiques arrelades a la terra i d'implicació veïnal en assumptes comuns com la gestió veïnal de l'aigua. Diversos veïns i veïnes del poble han participat com a extres o cedint espais per a la producció.

"Hem volgut recordar una societat amb vincles comunitaris i d'afecte, amb coneixements per a la sobirania i la subsistència material, amb treball col·lectiu no assalariat, amb molta més autogestió en general i en molta més harmonia amb la natura", explica la cantautora Sílvia Tomàs, que afegeix: "Records que ens han sigut usurpats, i que ens ajudarien a imaginar poder viure sota una altra lògica de valors". Per això, més enllà d'un elogi cap a temps passats, el projecte conté elements que poden servir per encarar i suggerir eines d'estudi davant d'un futur postcapitalista, prioritzant el vincle amb l'entorn rural i a través de pràctiques agroecològiques i comunitàries.

La realització del curtmetratge ha anat a càrrec del col·lectiu IVARDIA Produccions

 

Des d'allà és on Tomàs encara veu alguna esperança per a revertir l'actual ritme del capitalisme: "És a on tenim més capacitat de sobirania i subsistència material, on es poden donar vincles més comunitaris i de poble enfront de la ciutat anònima i deshumanitzada, a més de salut mental, espiritual i física". Per això, Tomàs defensa que "cal involucrar cada vegada més persones, força de treball, mitjans productius, cohesió i poder popular des del nivell local, reruralitzant i descentralitzant la societat, volent ser part d'un moviment revolucionari més ampli". I conclou: "Amb les perspectives de col·lapse de la societat, per afrontar el futur serà millor que una reruralització conscienciada vagi agafant força com més aviat millor".

La realització del curtmetratge ha anat a càrrec del col·lectiu IVARDIA Produccions, que actualment també està en fase d'estrena del llargmetratge El Sol del Nord. Construint l'autonomia a Bakur, sobre el moviment revolucionari al Kurdistan turc. 
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades