La tancada de tres setmanes al rectorat de la UdL abandona el recinte just abans que hi arribin els mossos

Les estudiants, tancades des del passat 17 de maig, deixen de matinada el despatx del rector, quan ja es preparava el desallotjament policial. Afirmen que seguiran reclamant al carrer la fi de la presència policial al recinte universitari
El dispositiu policial estava format per sis furgons de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d'Esquadra. Mig centenar d'agents, 36 d'ells vinguts de Barcelona, acompanyats per una patrulla de la Guàrdia Urbana i una ambulància
Anna Jordan
Xavi Bosch 10/06/2016

Passades les quatre de la matinada d'aquest dijous, sis furgons de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d'Esquadra arribaven a Lleida. Mig centenar d'agents, 36 d'ells vingudes de Barcelona, acompanyades per una patrulla de la Guàrdia Urbana i una ambulància, van entrar al rectorat amb l'objectiu de desallotjar les persones tancades al despatx del rector Roberto Fernández des del passat 17 de maig (). Sorpresa, però, quan van constatar que cap dels activistes es trobava a l'edifici. I és que tres hores abans, l'Assemblea d'Okupació del Rectorat havia abandonat la Facultat de Lletres. "Després de més de tres setmanes aquí, i en vista de què seguint okupant no aconseguirem els tres mínims, creiem que la lluita ha de continuar fora", afirmen en un comunicat difós poc després.

Durant més d'una hora, els agents van pentinar les instal·lacions universitàries. Alguns d'ells anaven provistos amb eines a la mà, com ara una massa o una palanca. Després de comprovar que, efectivament, les persones tancades havien sortit de la facultat, al voltant de les sis del matí, el desplegament policial es va retirar, quedant una patrulla dels Mossos d'Esquadra per controlar la zona. Fins i tot els vigilants nocturns de la UdL van negar haver vist cap persona entrar o sortir de l'edifici en les hores anteriors, així que la manera com van abandonar el rectorat segueix sent un enigma.

Fins i tot els vigilants nocturns de la UdL van negar haver vist cap persona entrar o sortir de l'edifici en les hores anteriors, així que la manera com van abandonar el rectorat segueix sent un enigma

D'aquesta manera s'acaben tres setmanes de tancada, que han evidenciat les mancances en els mecanismes oficials de la UdL per la resolució de conflictes. Diverses veus de la comunitat universitària, tan Personal d'Administració i Serveis (PAS), com professorat i alumnat, han qüestionat la gestió del conflicte per part del rector. Ho han fet, sobretot, per la negativa al diàleg i la passivitat davant de les protestes estudiantils, que en aquest cas van acabar amb la detenció d'una estudiant i la posterior tancada al despatx rectoral. També ha estat criticat el fet que des que va esclatar el conflicte, Fernández s'establís al Campus de Cappont, sense trepitjar la seu de la Facultat de Lletres durant tots aquests dies.


Dimissió dels mediadors

Després que l'equip de govern acceptés la mediació neutral que reclamaven tant estudiants com professors, els docents designats com a intermediaris van posar de manifest que les posicions seguien molt allunyades. Mentre l'Assemblea d'Okupació del Rectorat no veia negociable la fi de la presència policial a la universitat i reivindicava el dret a fer escarnis a professors "de la talla de la subdelegada del govern Inma Manso", el rector Roberto Fernández s'emparava en la defensa de la llibertat de càtedra.

Durant més d'una hora, els agents van pentinar les instal·lacions universitàries. Alguns d'ells anaven provistos amb eines a la mà, com ara una massa o una palanca / Anna JordanLa dificultat d'arribar a un acord va fer que les mediadores dimitissin, deixant un document de síntesi sobre la taula, on proposaven diferents punts per arribar a un pacte, com ara evitar "recórrer les forces de seguretat davant les diverses accions i mobilitzacions de protesta reivindicativa i social que tinguin lloc en el recinte universitari". Llavors part de l'assemblea d'okupació va anunciar en roda de premsa que abandonava perquè no creien que es pogués avançar més en les negociacions. Tot i així, van reclamar la dimissió del rector "per no haver estat a l'altura ni haver donat la cara" i per com s'havia gestionat el conflicte. Just després, aprofitant que s'estava atenent als mitjans, una quarantena de persones del PAS van entrar a la zona ocupada escridassant i arrancant les pancartes penjades pels que mantenien la tancada. La tensió va anar en augment, fins que els incidents van acabar amb agressions a periodistes per part d'algunes ocupants que es negaven a ser gravades.


Un desallotjament imminent

Després dels incidents entre membres del PAS, estudiants i periodistes el rector va convocar un Consell de Govern Extraordinari on van participar membres i exmembres de l'Assemblea d'Okupació del Rectorat. La trobada es va celebrar aquest dilluns i va ser la primera i l'única en tota la tancada on s'han assegut les parts implicades. Al final de la reunió, tant estudiants com l'equip de govern, van posar de manifest per enèsim cop les desavinences i dos dies després el rector reclamava als Mossos d'Esquadra la seva intervenció per posar fi a l'okupació.

Les estudiants reclamen que no es prenguin represàlies, l'absolució de tots els càrrecs dels quals s'acusa a l'estudiant de Comunicació detinguda el 17 de maig i la fi de la presència policial a la universitat

"Una vegada més hem pogut veure que la solució del rector davant els conflictes és la policia", expliquen des de l'assemblea. Afirmen que seguiran reclamant "els tres punts mínims" tant al carrer com a les aules: que no es prenguin represàlies cap a les persones implicades, l'absolució de tots els càrrecs dels quals s'acusa a l'estudiant de Comunicació detinguda el 17 de maig i la fi de la presència policial a la universitat. "Seguirem amb la lluita contra la presència policial, per la dimissió del rector i l'expulsió d'Inma Manso, i en el cas que hi hagi repercussions judicials sobre la detinguda o sobre possibles represàlies, farem responsable a Roberto Fernández per haver portat la policia a la UdL", conclouen.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades