Temporers de la fruita, en vaga a Seròs per l'incompliment del salari pactat al conveni

Una setmana després d'iniciar-se la campanya de recollida de fruita dolça, uns cent treballadors s'han concentrat davant l'ajuntament d'aquesta localitat del Segrià i han anunciat vaga indefinida fins que no es respecti el salari del conveni del camp
Aquest matí, un centenar de temporers s'han concentrat davant l'Ajuntament de la localitat i han fet públiques les seves reclamacions, així com la crida a la vaga
Adrià Cluet
Clara Barbal 01/06/2017

Un centenar de treballadors temporers han deixat clar avui a Seròs (Segrià) que no colliran fruita fins que no es respecti el salari del conveni del camp, que estableix una paga de sis euros l'hora. Alhora, reivindiquen millores en l'assistència sanitària i habitatges dignes. Aquest matí, s'han concentrat davant l'Ajuntament de la localitat i han fet públiques les seves reclamacions, així com la crida a la vaga.

"Aquí, amb la calor, la gent busca l'ombra. Nosaltres treballem onze hores al camp i no podem estalviar ni vint euros al mes", ha explicat l'Alex, un recol·lector originari de Mali. Els jornalers concentrats denuncien que la propietat està pagant quatre euros l'hora treballada, per sota del conveni de la fruita, i que en molts casos els obliguen a fer jornades d'onze hores de dilluns a diumenge sense descans. A més, asseguren que les nòmines que perceben no corresponen als dies treballats, ja que la resta es paguen "amb negre".

El sindicat Unió de Pagesos s'ha limitat a demanar "respecte" pel salari pactat al conveni, així com l'alcalde del municipi, Gabriel Pena (ERC), que ha recriminat als productors que si es pagués l'acordat "no hi hauria conflicte". No hi ha gaires precedents en l'auto-organització sindical del col·lectiu de temporeres i en la defensa dels seus drets: la majoria són persones migrades i algunes sense permisos de treball, un fet que sempre els ha dificultat negociar amb els productors.


Fruita dolça, subsistència amarga

Des de fa temps, la trajectòria ascendent del sector fruiter de Ponent ha fet que la plana lleidatana esdevingués la productora principal de fruita de pinyol d'Europa. Als mesos estivals s'hi ocupen al voltant de 22.000 persones en totes les fases de la collida, la classificació i la distribució de la fruita. 

Un cop arribades a la Terra Ferma, molts recol·lectors malviuen en campaments improvisats o assentaments informals a les places i la via pública i també en edificis abandonats

Una gran part de la gent que està disposada a fer de jornalera en un ambient de calor extrema durant l'estiu són homes de procedència migrant: la majoria de persones empleades al sector de la fruita són d'origen subsaharià, però també hi ha un percentatge més reduït de temporers que provenen del Magrib i de l'Europa de l'Est.

Camps de fruita al Segrià. Els recol·lectors denuncien que es veuen obligats a treballar jornades de fins a onze hores a ple sol / Adrià Cluet


Des de fa dècades, les problemàtiques de vulnerabilitat de les persones que treballen de jornaleres es reprodueixen estiu rere estiu en diferents graus d'intensitat. Un cop arribades a la Terra Ferma, moltes persones malviuen en campaments improvisats o assentaments informals a les places i la via pública i també en edificis abandonats, sense que les seves necessitats més bàsiques estiguin cobertes. D'altra banda, també es dóna el cas de molts temporers que paguen una quantitat de diners desproporcionada per llogar habitatges vells i deteriorats, on s'amunteguen un nombre excessiu de persones.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades