Totes les habitants del planeta, en un mateix vaixell

La tecnologia digital està substituint el cervell humà de la mateixa manera que la màquina de vapor es va imposar a la mà d'obra humana. El documental 'In the Same Boat' proposa canviar el rumb del model econòmic basat en el paradigma teconològic
El documental s'estrena demà divendres als cinemes Verdi de Barcelona
Bart Grugeon 17/11/2016

Les rutines productives de la societat del segle XXI estan en plena transformació. Cada vegada més càrrega de treball pot ser transferida a les màquines, incloent-hi feines que requereixen capacitats específicament humanes. Per exemple, s'espera que en els anys vinents el cotxe sense conductor transformi de cap a peus el sector del transport.

El resultat d'aquesta revolució, que afectarà tots els àmbits de l'economia, encara és obert. O bé es generarà més riquesa compartida o, al contrari, més desigualtat. Hi ha un risc real que la propietat de les màquines quedi reduïda a un nombre molt limitat de persones i que gran part de la població es quedi sense opcions per generar ingressos. Aquest és el punt de partida del documental In the same boat, que s'estrena a Barcelona demà, divendres 18, als cinemes Verdi.

Cada vegada més càrrega de treball pot ser transferida a les màquines. S'espera que en els anys vinents el cotxe sense conductor transformi de cap a peus el sector del transport

Moltes especialistes insisteixen a repensar de manera radical els fonaments de la nostra societat perquè sigui més social i sostenible. Per això proposen obrir un diàleg obert i sensat. In the same boat fa un primer pas per preparar aquest debat i dona veu a persones que proposen canviar el paradigma econòmic actual. Zygmund Bauman, Serge Latouche, Tony Atkinson, Mariana Muzzucato, José Mujica i moltes altres expliquen perquè el model de treball actual està en una fase d'impasse. Amb un estil cinematogràfic i un ritme musical ben marcat, el film respira espontaneïtat i frescor i tracta amb certa lleugeresa un tema tan transcendental com el futur de la humanitat.


Necessitat d'un canvi de model

El documental explica les conseqüències de l'automatització sobre la distribució global de la riquesa i proposa la renda bàsica universal com una de les solucions per una redistribució més justa. No la contempla com una mostra de caritat pels més desafortunats, sinó com un dividend tecnològic del passat, un dret comú de tots els ciutadans. Mariana Mazzucato, economista especialitzada en innovació tecnològica, explica en el film que "la innovació depèn en gran part del finançament de l'estat i de l'esforç col·lectiu. A més a més, la innovació d'avui es basa en els descobriments del passat".

Moltes especialistes insisteixen a obrir un diàleg obert i sensat per repensar de manera radical els fonaments de la nostra societat perquè sigui més social i sostenible

Dit amb altres paraules: cap persona o cap empresa va inventar el telèfon mòbil. Els seus components (bateria, GPS, Internet, algoritmes matemàtics, pantalla tàctil...) són el resultat d'un esforç de tota la societat com a conjunt i de programes d'investigació amb fons públics. Llavors, per què avui dia uns pocs privilegiats es queden amb els beneficis d'aquesta herència tecnològica? Es pot justificar que se socialitzin els costos de la investigació i que es privatitzin els beneficis? Si la tecnologia permet delegar la feina a les màquines com a resultat d'un esforç de moltes generacions, l'hereva legítima no hauria de ser la societat en el seu conjunt?

El film ajuda a posar en un context molt més ampli l'actual crisi econòmica. També pot ajudar a obrir un debat global sobre la necessitat d'un canvi de model, com a mínim, pel que fa al desenvolupament tecnològic. Per a què ningú sigui expulsat del vaixell on tots hi som.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades