Les treballadores de Ciut'Art aturen gran part dels centres culturals de la ciutat de Barcelona

El comitè de vaga vol una solució a curt termini de les irregularitats en les vacances i els festius així com en els contractes. També denúncia la precarietat estructural del sector cultural
En total s'han previst 3 dies d'aturades als equipaments culturals gestionats per Ciut'Art: el passat 16 de juny, aquest 23 de juny i el 2 de juliol
Sergi Pujolar

Els treballadors de Ciut'Art realitzen aturades avui a diferents centres culturals de la ciutat. Els centres afectats són MACBA, Fundació Miró, CCCB, Museu del Disseny, Monestir de Pedralbes, Museu de les Cultures del Món, Museu Etnològic, Fundació Tàpies, Arxiu Històric de Barcelona i Palau de la Virreina. Les aturades són la conseqüència del resultat infructuós de la reunió que va mantenir el Comitè de Vaga amb l'empresa Ciut'Art. Durant diversos mesos les treballadores van demanar regularitzar el sistema de vacances i els contractes temporals "irregulars". Segons la plantilla, Ciut'Art "no va voler fer cas a aquestes peticions" i es va negar a reunir-se amb les treballadores, fins i tot després d'organitzar-se eleccions sindicals.

Marxa de les treballadores de Ciut'Art en vaga el passat 16 de juny pels carrers de Barcelona / Sergi Pujolar

 


La convocatòria de les aturades a tots els equipaments culturals semblava l'últim remei per les treballadores, i és llavors quan Ciut'Art va acceptar una reunió amb el Comitè de Vaga, proposant un període de 4 mesos per investigar les presumptes irregularitats. L'Assemblea de Treballadors ha considerat aquest període excessiu, tenint en compte que es van assenyalar les irregularitats fa dos mesos i que l'empresa "no va ser receptiva per a resoldre-les". En total s'han previst tres dies d'aturades als equipaments culturals gestionats per Ciut'Art: el passat 16 de juny, aquest 23 de juny i el 2 de juliol.


"Aquí s'explota"

La primera jornada de vaga va començar el dijous 16 de juny a les nou del matí amb una concentració davant l'Arxiu Històric de Barcelona, i una marxa va recórrer diversos museus de la ciutat: tots els relacionats amb l'empresa Ciut'Art, però també d'altres on la empresa en qüestió no hi té concessions però on les treballadores també pateixen la precarietat. Les vaguistes defensen que això no és una lluita per ni contra Ciut'Art, sinó "contra la precarietat sistematitzada que s'aplica a pràcticament tots els museus".

Entre crits de "aquesta vaga sí es guanya", "ni subcontrates ni ETT's" i "aquí s'explota", les treballadores van visitar l'Arxiu Històric de Barcelona, la Fundació Tàpies, la Virreina, el CCCB, el Museu de les Cultures del Món, la Fundació Miró, el Museu Etnològic, el DHUB, el Museu de la Música, i finalment el MACBA. La majoria de museus van romandre tancats tot el dia.

Tot i que el MACBA havia anunciat al seu web que el museu romandria tancat per la vaga, el centre va intentar mantenir la pre-inauguració d'una exposició que s'obria l'endemà

Al MACBA s'hi van aplegar, aproximadament, un centenar de persones per cloure la jornada. Un cop allà, tot i que el museu havia anunciat al seu web que romandria tancat per la vaga, es van aixecar sospites quan es va veure gent entrant i sortint per la porta lateral, on es trobaven, entre d'altres, el gerent del MACBA Joan Abellà, i el gerent de Ciut'Art.

Algunes vaguistes que treballen al MACBA van explicar que a l'endemà s'inaugurava l'exposició Col·lecció 31, i que era possible que haguessin intentat mantenir la pre-inauguració (un esdeveniment privat, que es fa el dia abans de la inauguració oficial, a les vuit de la tarda, només per a artistes i gent convidada). Les vaguistes ho van entendre com una provocació i mentre gerents i personal de seguretat intentaven desviar als convidats per les diverses portes laterals de què disposa el museu, van protestar-hi en contra i van intentar impedir que seguís entrant gent.

El gerent del MACBA va afirmar que "havia estat impossible preveure-ho i no ho havien pogut anul·lar" / Sergi Pujolar

 


Allà va haver alguns moments de tensió entre vaguistes, personal del MACBA i personal de seguretat. També es van poder veure dos Mossos d'Esquadra dins l'edifici. Algunes de les persones convidades no van poder entrar i van estar una estona pels voltants del MACBA entre encuriosides i desorientades.

Finalment, el gerent del MACBA va sortir i va parlar amb les vaguistes una bona estona explicant que "havia estat impossible preveure-ho i no ho havien pogut anul·lar". Les vaguistes el van increpar dient que era "mentida" i que fer-ho era "una provocació". A la pregunta de com havia estat impossible preveure-ho si al web tenien un comunicat avisant del tancament del museu, la seva resposta va ser "volíem intentar inaugurar".

Finalment, sobre les vuit del vespre, la pre-inauguració va ser oficialment cancel·lada, decisió que les vaguistes van celebrar com a victòria no sense avisar: "Això no és res espereu al 23".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades