Un aficionat antifeixista denuncia una agressió per part de seguidors ultres del Girona FC

Els fets van succeir poc després del partit entre el Girona i l'Alcorcón. El Gol Sud de l'estadi de Montilivi s'ha convertit en punt de trobada d'individus d'extrema dreta que s'emparen en un suposat grup d'animació a l'equip acabat d'ascendir a primera
Exteriors de l'Estadi de Montilivi el passat diumenge, en què l'equip local va certificar el seu ascens a la Primera Divisió
Júlia Cots
David Garcia 05/06/2017

Mitjanit del dissabte 20 de maig. Un parell de joves de 18 anys, en Xavi i l'Arnau, creuen la plaça Catalunya de Girona i es dirigeixen cap al carrer del Carme. Han sortit del Casal Independentista 4 Rius, okupat ara fa tres anys i amb una ordre de desallotjament imminent. Havien celebrat la que havia de ser la darrera vetllada al Casal i un cop acabada la festa se'n van a buscar uns amics. Ells encara no ho saben, però els segueix un cotxe gris amb 3 o 4 persones a dins.

Davant de la comissaria dels mossos d'esquadra a Vista Alegre, el cotxe alenteix la marxa i el copilot baixa la finestreta i els proposa pegar-se: "ens van dir que què ens semblava si ens pegàvem dos contra dos en un carrer paral·lel". Els joves no en fan cas i apressen el pas. Quan creuen el riu cap al carrer Bisbe Lorenzana, el cotxe accelera però no els arriba a atrapar perquè els separa el pont. Els dos nois continuen caminant de pressa fins a arribar a l'estació, on tenen el cotxe aparcat. Sota les vies, a l'alçada del passeig d'Olot, apareixen dos individus encaputxats i amb la cara tapada. A partir d'aquí, en Xavi explica que tot passa molt de pressa: "em demanen que em tregui la samarreta del FC Girona i la dessuadora que diu 'Antifeixistes'". Davant de la negativa, un d'ells li clava cops de puny a la cara i puntades de peu. "Tan sols em va pegar ell; el de darrere, que era més gros, no va intervenir". "Quan va acabar de colpejar-me, ens va dir que correguéssim", afegeix. Li preguntem si va reconèixer l'agressor i ens diu que era el copilot del cotxe que els havia increpat davant la comissaria dels mossos. "No el coneixia, però després fent cerca al Facebook el vaig identificar".

"Ens van dir que què ens semblava si ens pegàvem dos contra dos en un carrer paral·lel"

El 22 de maig, primer dia laborable després dels fets, en Xavi va presentar una denúncia davant dels mossos d'esquadra. Li van dir que ja el trucarien perquè identifiqués l'agressor en una roda de reconeixement. Encara no l'han avisat. El seu company va trucar el 112 quan va veure que els agressors s'acostaven en el moment dels fets. La policia els va dir que enviarien una patrulla "a veure com estava la cosa". La patrulla tampoc va arribar.


Neonazi, aficionat del Girona i simpatitzant del Gerunda Sud

Tal com publicava l'Ariet el febrer del 2015, el Gol Sud de l'estadi de Montilivi, s'ha convertit en l'escenari idoni perquè individus d'extrema dreta facin proselitisme emparant-se en un suposat grup que anima el Girona FC. Entre les seves files vam identificar almenys dues persones que van assaltar un col·legi electoral a Girona durant la consulta del 9-N. Les pintades d'aquesta grada d'animació amb simbologia nazi a les parets de Girona, el llançament de bengales al CSO Kan Kolmo, el llançament de pedres al Casal Independentista 4 Rius i diverses agressions nocturnes, són actes que els moviments socials de Girona han vinculat de manera més o menys directa a aquesta grada d'animació.

De fet, la majoria d'agressions tenen un punt en comú: hores abans s'ha celebrat un partit del FC Girona, tal com ens assegura un dels membres del Casal 4 Rius: "alguns no són de Girona i el camp acaba esdevenint un punt de trobada", afegeix. I aquell dia tampoc va ser una excepció, efectivament el Girona FC havia jugat aquella tarda a Montilivi, a les 7, amb l'Alcorcón.

En aquest cas, però, tot sembla indicar que han anat un pas més enllà de les seves activitats habituals. Era una acció molt premeditada. Coneixedors que el Casal 4 Rius celebrava la seva darrera vetllada, es van situar a la plaça Catalunya, un lloc d'intersecció quasi inevitable pels que sortien del 4 Rius. "Van sortir de cacera", ens assegura en Xavi.

"Ángel Valls té contactes amb militants d'extrema dreta com Raúl Galán, membre de les Joventuts Identitàries de PxC que va assaltar el col·legi electoral durant la consulta popular del 9N"

En Xavi ha identificat el seu agressor com Ángel Valls. En el seu perfil de Facebook s'exhibeix amb unes bengales en una entrada en què Raúl Galán –assaltant d'un col·legi electoral durant el 9N i membre de les Joventuts Identitàries de PxC– li pregunta per la foto, i Ángel Valls li contesta que "faltan fotos así en Montilivi". Segueixen desenes de comentaris en què Valls fa consideracions sobre la "raça europea" i demostra que era un assidu de la coneguda llibreria neonazi Europa de Barcelona, clausurada per l'Ajuntament el juliol de l'any passat. Les vinculacions de Valls amb el Girona FC s'evidencien amb diverses fotografies en què es troba al camp de Montilivi rodejat de membres del Gerunda Sud.

La celebració de l'ascens d'aquest diumenge del FC Girona deixa amb preocupació i un regust agredolç en Xavi, els seus companys i altres gironines. Consideren que el club no ha resolt el problema al Gol Sud i que l'ascens a primera serà una ocasió d'or per multiplicar el proselitisme neonazi.

Article publicat originalment a 'Ariet'.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades