Un centenar de personalitats d'arreu de l'Estat convoquen a manifestar-se contra el "règim del 78" el dia de la Constitució

Escriptores, sindicalistes, periodistes i professores, entre altres, firmen un manifest en defensa del dret a l'autodeterminació dels pobles i la plena garantia de drets socials i laborals
Redacció Directa 29/11/2017

Un centenar de personalitats de diferents àmbits han fet públic el manifest "Confluència política internacionalista per la ruptura amb el règim del 78". Escriptores, sindicalistes, periodistes, polítiques, professores i advocades d'arreu de l'Estat espanyol, entre altres, s'han adherit a un text, que sorgeix fruit de la repressió i l'aplicació de l'article 155, davant el procés d'independència de Catalunya. El manifest defensa el dret a l'autodeterminació dels pobles i alhora, fa una crida a sortir al carrer el pròxim 6 de desembre, dia de la Constitució espanyola.

La iniciativa sorgeix arran de decisions polítiques -com l'aplicació de l'article 155- de l'Estat espanyol davant el procés d'independència de Catalunya

Les impulsores del manifest denuncien el "règim del 78", que es manifesta en una constitució "hereva del franquisme", unes institucions no depurades després de la caiguda de la dictadura i uns partits polítics -PP, PSOE i Ciudadanos, segons les signants- que el blinden. Per a Nines Maestro de l'organització Red Roja, per aconseguir "la ruptura amb el règim" no són suficients les forces de cada poble: "és necessari trobar formes de coordinació i lluita conjunta, preservant les identitats nacionals, però tots a una". 

La Constitució que es va votar el 1978 -descriuen- és "una camisa de força que tenalla drets i llibertats, entre ells el Dret dels Pobles a la seva Autodeterminació". Per al conjunt de les signants, "el Règim hereu de Franco està alimentant, una vegada més, l'enfrontament entre pobles per augmentar com sigui el seu calador de vots". 

L'objectiu de la crida és triple: protestar "contra la constitució del 78 i la monarquia franquista"; defensar "el dret d'autodeterminació dels pobles" i aconseguir "la plena garantia de drets socials i laborals".

La iniciativa sorgeix d'un espai de trobada entre les esquerres independentistes i "l'esquerra coherent de l'Estat espanyol", segons Maestro, que va obrir la candidatura Iniciativa Internacionalista per a les eleccions europees de 2009, que també va encapçalar Alfonso Sastre, que signa el manifest.


Una crítica a "l'esquerra"

Per a les impulsores de la iniciativa, partits com el PP o el PSOE no són els únics responsables de la situació actual. Per a Maestro, s'ha evidenciat "la impotència, si no la complicitat directa, de l'esquerra espanyola". La militant considera que "la submissió de l'esquerra als aparell de l'Estat i als continuadors de la Dictadura és una desgraciada herència de la Transició", "que afecta també a la suposada nova esquerra, com Podemos o Izquierda unida, que dobleguen el genoll davant les pressions del poder".
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades