Un missatge contra el Parc Aquàtic i una imatge per la memòria de l'Horta del Pouet de Campanar a València

Un grup d'activistes en defensa de l'Horta realitzen una acció artística per manifestar el seu rebuig a la proposta de construcció d'un 'parc aquàtic', en terrenys cedits per l'Ajuntament de València a l'empresa que gestiona el Bioparc
Així han aparegut dues tanques publicitàries en una rotonda de l'avinguda de Pio Baroja, al barri de Campanar. En la de l'esquerra, s'hi ha col·locat una fotografia de com era l'indret fa dues dècades
Lucas Guerra
Antoni Silva 03/07/2017

Sobre una tanca publicitària en l'última rotonda de l'avinguda de Pio Baroja, en les acaballes del barri de Campanar, just abans d'eixir de la ciutat de València, ha clarejat avui una frase amb un missatge que no deixa lloc a dubtes: "No al parc aquàtic." En la tanca immediata a la seua esquerra, una gran imatge plasma una escena fotografiada fa dues dècades en la pròxima i desapareguda Partida del Pouet. Entre 1997 i el 2000, aquesta partida d'horta va desaparèixer quasi totalment; 60 hectàrees d'horta abans productiva es troben baix diferents vials, avingudes, el complex urbanístic Nou Campanar, i un zoològic d'espècies exòtiques: el Bioparc. Per a dur a terme els diferents projectes es van haver d'enderrocar 20 alqueríes, les famílies que les habitaven van ser expropiades.

Entre 1997 i el 2000, Pouet va desaparèixer quasi totalment; 60 hectàrees d'horta productiva es troben baix diferents vials, el complex urbanístic Nou Campanar, i un zoològic d'espècies exòtiques: el Bioparc

Li suggerim a Marina Bartual, expropiada llavors al costat de la seua família de l'alqueria del Rei, si és capaç d'interpretar la imatge annexa al missatge de denúncia. "La foto està feta des de l'alqueria dels Raios, al fons es veu l'alqueria de la Paternera, que és la dona que està treballant i porta un barret. I darrere de la llimera es veu un tros de l'alqueria de Joano. Les persones de la imatge són els Raios i altra gent del Pouet i de Campanar, estan fent garbetes de ceba tendra i era una situació que es repetia cada dia." I continua: "a la part esquerra hi ha unes cadires, alguna peça de roba i una olla. Són els darrers objectes que acabàvem de traure de l'alqueria dels Raios perquè eixe fou el dia del desnonament. Era de matí i havien vingut dos furgons d'antidisturbis que no ixen en la foto però que estaven al costat. En aquell moment ja no vivia ningú en l'alqueria, feia dos o tres dies que se n'havien anat els darrers habitants: la dona que no porta barret i l'home que ens gira l'esquena. Seguien allí perquè era el seu lloc de treball i en companyia dels seus fills, continuarien en les mateixes feines durant uns anys més", conclou Marina Bartual.

Encara segueix en peu l'alqueria del Rei, en total estat d'abandó, catalogada com Bé de Rellevància Local (BRL) per l'Àrea d'urbanisme de l'Ajuntament de València en el 2013, que qualificava el seu conjunt com "un espai etnològic d'interès local" / Lluïso Llorens


En la nota de premsa que ha difós el grup d'activistes que ha intervingut en les tanques publicitàries, s'emmarca l'actuació "dins d'un conjunt d'accions en oposició al projecte de construcció del parc aquàtic, que l'empresa Rain Forest S.A. planeja realitzar sobre els terrenys de l'antiga Partida del Pouet". La citada empresa gestiona el Bioparc, situat en uns terrenys cedits el 2001 i durant 50 anys per l'Ajuntament de València. Rain Forest pretén ara ampliar la seua activitat amb la construcció d'un parc aquàtic, en terrenys adjacents al zoològic, segons han publicat diferents mitjans locals. En ells, i en total estat d'abandó, encara segueix en peu l'alqueria del Rei, catalogada com Bé de Rellevància Local (BRL) per l'Àrea d'urbanisme de l'Ajuntament de València en el 2013, que qualificava el seu conjunt com "un espai etnològic d'interès local". El mateix informe la situa en el temps com "un exemple propi d'aquestes arquitectures tan característiques de la València agrària dels segles XIV al XVI".


"Un engendre" fora de context en Campanar

Sobre el tema que denuncia l'acció, parlem amb Pep Benlloch, president de l'associació de veïns de Campanar, va nàixer en aquest mateix barri fa 66 anys. L'associació veïnal forma part al costat d'altres col·lectius del barri de la plataforma La Taula per la Partida. Es mostra totalment disconforme amb les intencions de Rain Forest, i qualifica la idea del parc aquàtic com "un engendre que no té res a veure ni amb l'entorn de Campanar, ni amb la ciutat de València", i espera "que abans de fer-ho es faça un bon estudi de viabilitat econòmica, perquè no ocórrega el mateix que amb el Bioparc", i apunta que "per al seu sosteniment econòmic, l'Ajuntament aporta a Rain Forest entre 600 i 900.000 euros anuals". 

Pep Benlloch, president de l'associació de veïns de Campanar, qualifica el projecte com "un engendre que no té res a veure ni amb l'entorn de Campanar, ni amb la ciutat de València" 


Benlloch afirma que la dada li va ser donat pel mateix Vicent Sarrià, regidor socialista i responsable de Desenvolupament urbà de la ciutat. "Ens vam reunir amb ell fa dos mesos, quan vam llegir la notícia sobre el parc aquàtic. En aquell moment l'única cosa que el regidor ens va mostrar van ser les imatges virtuals del projecte que ja havíem vist en premsa". El representant veïnal pensa que Rain Forest "ha llançat un globus sonda" a través dels mitjans, davant l'absència d'un projecte en ferm. "Després de deu anys d'inaugurat el Bioparc, tenen aquells terrenys com un escombriaire. Un espai catalogat com Bé de Rellevància Local convertit en un lloc degradat" denúncia, i al·ludeix també a l'Ajuntament, "no s'han pronunciat respecte a la construcció del parc aquàtic, i tenen un problema amb el contracte de cessió que va signar el PP, que assegurava la rendibilitat i socialitzava les pèrdues del Bioparc".

Pep Benlloch, president de l'associació de veïns de Campanar, suggereix preservar l'aqueria per a "un ús pedagògic, com a centre que interpretara la manera de vida en l'Horta del Pouet"

Benlloch reivindica el valor de l'alqueria del Rei, que es veuria afectada si el projecte es materialitzara, "probablement siga l'alqueria més antiga de Campanar, i representa la memòria del que va ser el Pouet. És fonamental conservar-la"; i suggereix la seua rehabilitació per a "un ús pedagògic, com a centre que interpretara la manera de vida en l'Horta del Pouet". Es mostra solidari amb la denúncia que visualitza l'acció, i creu que dóna importància a "recuperar i mantenir viva la memòria del que va ocórrer en el Pouet". En aquest sentit les activistes denuncien en el seu comunicat que "la proposta d'aquest parc temàtic suposa la banalització de les lluites pel territori, la invisibilització del conflicte i del desplaçament forçós de les persones que vivien en la Partida del Pouet", i conclouen cridant a una "reflexió col·lectiva sobre el model de ciutat i sobre les possibilitats de l'horta com a espai productiu més enllà de la tematització de la mateixa".
 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades