Una cinquantena d'activistes contra el Pla Caufec acampa en una de les parcel·les que es vol urbanitzar

La plataforma No al Pla Caufec té previst estar-s'hi "fins que ens facin fora" i denuncia que el pla que projecta la immobiliària Sacresa es basa en habitatges d'alt 'standing' amb equipaments privats, que no revertirà amb nous equipaments públics
A l'acampada s'hi han programat una sèrie d'activitats –dinar i sopar popular, animació infantil, la projecció d'un documental, una jam session musical...– durant tot el dia d'avui fins ben entrada la nit
Eloi Latorre
Eloi Latorre 01/07/2017

El moviment veïnal que s'oposa al projecte urbanístic conegut com a Pla Caufec - Porta de Barcelona a Esplugues de Llobregat, han donat avui un cop d'efecte quan, pels volts de la 1 del migdia, una cinquantena d'activistes, en una acció coordinada des de la plataforma No al Pla Caufec, han aconseguit acampar en una de les parcel·les que és previst que formin part d'aquesta urbanització de luxe als peus de la muntanya de Collserola, als límits entre els municipis d'Esplugues de Llobregat i Barcelona que des que va començar a gestar-se, fa 25 anys, ha aixecat una gran contestació per part del veïnat de la localitat baixllobregatenca.

Aquest migdia, la Plataforma No al Pla Caufec, ha posat fi a una campanya que ha durat l'últim mes, amb l'encapçalament genèric de "Hi ha altres formes de vida", amb la qual han volgut denunciar el perill de gentrificació que representarien per al poble l'exclusiva urbanització de 600 habitatges de luxe més un gran centre comercial que projecta el pla constructor impulsat pel grup immobiliari Sacresa. Ho ha fet amb diverses accions per informar el veïnat en diversos punts del municipi i, avui, amb una cercavila que ha arrencat al voltant de les 12 del matí del parc de l'Onze de Setembre (al centre d'Esplugues) i ha recorregut diversos carrers de la localitat, fins a arribar a intersecció entre l'avinguda de Jacint Esteve i el carrer del Professor Fontanet, a tocar del barri de Finestrelles. Es tracta d'una zona amb el traçat de carrers fet des de principis dels anys 2000, però amb parcel·les buides, on teòricament s'ha d'ubicar el Pla Caufec - Porta de Barcelona.

L'acció s'ha produït al final d'una cercavila popular que ha posat fi a la campanya 'Hi ha altres formes de vida', amb la qual la plataforma opositora ha denunciat la gentrificació que implica el pla

Allí, una cinquantena d'activistes (entre elles, algunes famílies amb criatures) han entrat en una de les finques i han començat a desplegar tendes i pancartes, amb la intenció d'estar-s'hi -segons ha explicat una de les ocupants- "fins que ens facin fora". De moment, hi han programat una sèrie d'activitats –dinar i sopar popular, animació infantil, la projecció d'un documental, una jam session musical...– durant tot el dia d'avui fins ben entrada la nit. L'acampada està essent vigilada per un parell de patrulles de mossos d'esquadra (que ja estaven seguint la cercavila) als quals s'ha afegit una tercera un cop s'han començat a desplegar les tendes, i dos efectius de la policia local d'Esplugues de Llobregat que, fins al moment, no han intervingut. La parcel·la triada té un valor simbòlic per a les activistes, ja que figura catalogada amb el número 1 del projecte d'urbanització. Dissabte a la tarda, dos agents dels mossos es van acostar al campament i han comunicat a representants de les activistes que han estat denunciades i que es preparéssin per ser desallotjades de forma imminent. Amb tot, l'acció, que les activistes han batejat amb l'etiqueta #AcampadaDeLuxe, continua activa diumenge, al llarg del qual s'ha preparat un nou programa de tallers o la pintada d'un mural. A les 8 del vespre, una assemblea oberta ha decidit continuar amb l'acampada i fer una crida al veïnat a afegir-s'hi. Una vintena de persones s'hi han quedat per passar la segona nit.

La parcel·la triada té un valor simbòlic per a les activistes, ja que figura catalogada amb el número 1 del projecte d'urbanització / E. L.El Pla Caufec –que té el seu origen en una compensació a la companyia elèctrica Fecsa pel soterrament d'una línia d'alta tensió que antigament passava pels terrenys– es va aprovar per primer cop per part de l'ajuntament espluguenc ara fa 25 anys i, des del primer moment, va provocar un actiu moviment d'oposició al municipi, amb diverses accions de protesta i condemnes judicials i la posada en marxa de la campanya antirepressiva que es va conèixer com Ni muts ni a la gàbia. 


Un pla aturat durant set anys

El projecte constructiu va quedar aturat l'any 2009, en plena crisi immobiliària, quan tant sols s'havia urbanitzat la xarxa viària i s'havi col·locat l'enllumenat públic. Però, el setembre de l'any passat, la plataforma opositora es va reactivar, quan el consistori espluguenc, amb els vots favorables dels partits que donen suport al govern (PSC i PDECat) aprovessin una renovació del permís d'obres. A partir del mes de març, la plataforma opositora va dur a terme una sèrie d'accions que reclamaven a l'Ajuntament una consulta ciutadana sobre el futur de la reforma urbanística.

Des de No al pla Caufec es critica el discurs de l'Ajuntament, segons el qual el pla servirà per reactivar una zona de males herbes que genera "contaminació visual" (tal com s'explica en el web municipal) i que "compensarà al municipi amb un seguit d'equipaments i zones verdes que revertiran un gran benefici pel poble". La Plataforma considera que aquest discurs és ben contradictori amb les característiques dels primers blocs que és projectat construir (de set plantes, amb un prohibitiu preu de sortida de 680.000 euros per cada apartament) que des del web de l'empresa promotora es defineix com "un conjunt residencial exclusiu, integral i amb total privacitat, dotat de seguretat privada, piscina, sala de jocs i amplis espais enjardinats". 
 
 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades