Una de cada tres dones joves o adolescents han patit violències masclistes

Són dades del Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat, basades en un qüestionari respost per 833 dones amb una mitjana de 20 anys. Moltes d'aquestes estan vinculades a l'"amor romàntic" i es produeixen dins de la parella
Un 15% de les 833 dones enquestades admetien que se sentien incomodades pel control i la gelosia de les seves parelles
Anna Celma
Maties Lorente 14/02/2018

Les violències masclistes es perpetuen entre el jovent. Una de cada tres dones joves o adolescents han patit violències masclistes en els últims 12 mesos. Són les dades que es desprenen de l'estudi realitzat pel Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat (CJAS), a través del qüestionari realitzat a 833 dones amb una mitjana de 20 anys. El CJAS atén a joves de fins a 30 anys de manera gratuïta, anònima i confidencial sobre qualsevol tema relacionat amb sexualitat i per les seves dependències han passat més de 50.000 dones des que van obrir les seves portes l'any 1992.

El qüestionari forma part del protocol del centre, "pensat per detectar, de la manera més precoç i universal possible, situacions de violències masclistes entre els i les adolescents", que posa una atenció especial "en les situacions de control i gelosia, derivades de la cultura de l'anomenat amor romàntic".

Del qüestionari del CJAS també s'extreuen altres resultats pel que fa a la relació entre dones adolescents i joves i violències masclistes, especialment pel que fa a les relacions sexo-afectives. Segons les seves dades, un 26% declarava haver viscut situacions de violència psicològica, mentre que una de cada deu afirmava haver patit violències físiques i sexuals. De les dones joves que havien patit violències sexuals, un 25% ho havia viscut en el context d'una relació de parella. A més, un 15% de les 833 dones enquestades admetien que se sentien incomodades pel control i la gelosia de les seves parelles.

Segons l'entitat, aquests resultats mostren "la rellevància de les violències masclistes dins el col·lectiu d'adolescents i joves i el pes important que encara manté l'ideal romàntic en la nostra socialització i que fa que normalitzem actituds violentes només pel fet d'associar-se a aspectes suposadament inherents a l'amor", com poden ser la gelosia i el control, el patiment i la submissió de la noia cap als desitjos del noi.

L'any 2017, més de 740 menors van ser ateses pels Mossos d'Esquadra per ser víctimes de violències masclistes, un 11% més que l'any anterior, segons dades de la policia catalana

Les dades del CJAS no són les úniques que reflecteixen la permanència de les violències entre els nínxols més joves de població. L'any 2017, més de 740 menors van ser ateses pels Mossos d'Esquadra per ser víctimes de violències masclistes, un 11% més que l'any anterior, segons dades de la policia catalana. La meitat d'elles, eren noies d'entre 15 i 17 anys que havien patit aquestes violències en el si de les seves relacions de parella. A més, l'any passat es van detenir 29 menors denunciats per aquesta mena de violències, cinc més que l'any 2016.

La percepció de la violència masclista entre les persones més joves tampoc ajuda a canviar les dinàmiques hegemòniques. Segons dades de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, el 28,5% del jovent considera que les violències masclistes són "conductes habituals dins d'una parella". Però no només això: una de cada quatre persones joves creu que les violències de l'home envers la dona "és un tema polititzat que s'exagera".

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades

“Les joves no perceben les microviolències que les envolten”

25/11/2014
Al voltant del 21% de les adolescents de l’Estat espanyol asseguren haver estat controlades “fins a l’últim detall” per les seves parelles. A més, un altre 21% ha sentit que l’intentaven aïllar de les seves amistats i un 10% ha patit por en la seva relació. Aquestes són algunes de les poques dades que es tenen sobre la relació entre violència de gènere i adolescència i van ser publicades pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat fa ara uns anys.