La Verduleria, una nova tribu dissident a Castelló

El nou centre social pretén ser un punt de trobada, reflexió i suport mutu per diferents projectes i individualitats que cerquen l'autonomia mitjançant noves formes de ser, fer i relacionar-se
El projecte estableix diferents tipus de participació segons les necessitats i la implicació de cada sòcia
Dídac Ramírez
Vicent Almela 09/01/2017

Moltes cares conegudes dels moviments socials de La Plana i algunes veïnes es van aplegar el passat dissabte al popular barri de Crèmor de la ciutat de Castelló per assistir a la presentació de La Verduleria, un nou centre social que sorgeix de l'experiència i les necessitats d'un grup de persones que, després de participar a diferents col·lectius i projectes de la ciutat i també a la diàspora, han decidit unir sinergies i saviesa per engegar un projecte "des d'on començar a construir una comunitat on portar a la pràctica els nostres desitjos i somnis amb els valors que compartim i amb els que ens identifiquem".

El projecte s'inicia amb més d'una trentena de sòcies i tres projectes consolidats: el grup de consum Margalló, la distribuïdora L'escafandre i l'Associació Vegana i Vegetariana de Castelló

De moment, el projecte s'inicia amb més d'una trentena de sòcies i tres projectes consolidats: el grup de consum Margalló, la distribuïdora de material de reflexió i temàtica llibertaria L'escafandre i l'Associació Vegana i Vegetariana de Castelló. També estableix diferents tipus de participació segons les necessitats i la implicació de cada sòcia. La cerca d'una nova forma d'estructura interna que trencara amb errors comesos en el passat en altres espais i projectes, els va portar a visitar l'ateneu cooperatiu La Base de Barcelona per conéixer el seu model organitzatiu.

Després d'aquesta experiència i d'una reflexió col·lectiva, finalment han decidit llevar-li pes a les assemblees de gestió de sòcies –que en lloc de ser setmanals se celebraran cada sis mesos– i crear espais diferenciats de treball i debat quinzenals, des d'on poder organitzar-se a partir de comissions de treball autònomes. Segons explica Joan Salvador, soci i membre de L'escafandre, "volem donar-li més pes i importància als projectes perquè aquests puguen ser autònoms del mercat i de l'Estat, alhora que volem llevar-li periodicitat a les assemblees de sòcies", ja que explica que després de la seua experiència a diferents projectes "ens ha mostrat que en la majoria de casos acaben cremant molt i fan que molta gent deixe de participar".

El col·lectiu també es planteja donar cabuda a més projectes i persones individuals que vulguen participar en la gestió de l'espai / Dídac Ramírez

 


Un altre aspecte important i diferencial per les sòcies de La Verduleria són les cures i la gestió de les emocions de les persones que formen part del projecte. Segons Bego Dupuy, sòcia i membre del grup de consum, "per nosaltres és necessari pensar un espai habitable per totes teixint xarxes de cura i tendresa entre les que formem part del projecte i en tots els processos i iniciatives que isquen d'aquí", ja que segons Dupuy "no coneixem acció més subversiva que l'afany per estimar i curar als qui caminen al nostre costat".

"La nostra intenció és repensar un altre tipus de centre social on, per exemple, la gent amb fills i la gent gran es puga sentir còmoda", explica Bego Dupuy, sòcia i membre del grup de consum

La notòria presència de famílies amb xiquets i xiquetes i el condicionament de l'espai per a elles durant tota la jornada de presentació –a banda de l'horari matinal–, ja feia notar de la importància a la inclusió intergeneracional que pretén oferir l'espai, que segons Dupuy "sovint es troba a faltar a altres projectes i col·lectius de la ciutat". "La nostra intenció és repensar un altre tipus de centre social on, per exemple, la gent amb fills i la gent gran es puga sentir còmoda", expressa la sòcia, que també contempla la plaça situada davant del local com "un espai on poder fer activitats de tot tipus i per totes les edats". A banda de les activitats programades pels projectes propis, que de moment també s'encarregaran de la dinamització de l'espai social tres cops per setmana, el col·lectiu també es planteja donar cabuda a més projectes i persones individuals que vulguen participar en la gestió de l'espai "sempre que hi haja un compromís per la transformació i per la independència del model econòmic capitalista i patriarcal".

Tot i que algunes veïnes ja es van apropar a preguntar sobre l'activitat al nou local durant la jornada de presentació –en la que va haver-hi vermut musical, activitats infantils, dinar popular i un concert en acústic–, el repte més gran que es presenta d'ara en avant és "teixir xarxes i aliances amb el veïnat", fet que es pot veure afavorit per la presència del local de l'associació de veïnes del barri al costat del centre. Segons Fer, soci i membre del Margalló, "som conscients que ens trobem a un barri obrer i això no és una casualitat", pel que Bordoy assegura que "el que volem és crear un espai de bullanga al barri des d'on defensar l'alegria i organitzar la ràbia". Respecte a la presencia i participació d'institucions o partits polítics totes afirmen que "no esperem res". "Volem un espai on cada persona es puga expressar lliurement a escala individual, així que fugim dels ismes" expressa Bordoy, tot i que totes estan d'acord en afirmar que se senten més còmodes i properes "a les idees llibertàries".

Amb l'obertura de la Verduleria, Castelló compta ara amb quatre projectes de centres socials autogestionats –amb el Casal Popular, La Cosa Nostra i el també recentment inaugurat CSA La Roda– que presenten diferents models de dissidència i compromís per la transformació social a la capital de La Plana.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades