Agbar: ingressos milionaris i portes giratòries

25/11/2014

El grup Agbar és la principal empresa que gestiona l’aigua a l’Estat espanyol i, especialment, a Catalunya. El grup s’encarrega del subministrament a la ciutat de Barcelona des de 1867. També gestiona el servei de la majoria de municipis de l’àrea metropolitana i el d’altres com Vic, Tarragona, Terrassa o València a través de filials i societats públiques-privades. En total, abasteix el 80% de la població catalana.

El capital d’Agbar està en mans de l’empresa francesa Suez Environnement, que actualment controla pràcticament el 100% del grup (Caixa Bank controlava el 25% de les accions, però va intercanviar-les pel 7% dels títols de Suez). L’any 2009, Agbar va ingressar uns beneficis de 389 milions d’euros, que va repartir entre el seu accionariat en lloc de reinvertir-los en el cicle de l’aigua. Els darrers cinc anys, a més, ha acomiadat més de 200 treballadores, mentre comprava la Torre Agbar per 165 milions d’euros.

L’empresa sempre ha estat al punt de mira per les irregularitats en la gestió de l’aigua, com apunten diversos informes de la plataforma Aigua és Vida i una sentència judicial de 2010. Aquesta afirma que no hi va haver contracte de concessió entre l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa i, per tant, “el preu que cobrava als ciutadans era il·legal”.

També s’han destapat casos de portes giratòries entre Agbar, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Un article de l’Anuari Mèdia.cat 2012 apuntava els casos més importants. Ángel Simón, actual president executiu d’Agbar, va ser gerent de l’entitat metropolitana del PSC entre 1989 i 1995. Quatre excàrrecs d’ICV, entre ells l’exconseller de Medi Ambient Francesc Baltasar i l’exregidora Imma Mayol, havien treballat de manera directa o indirecta per la companyia. També l’exsecretari de comunicació i estratègia de CDC, David Madí, és conseller de la consultoria Deloitte, que col·labora amb Agbar.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: