Territori

Els ajuntaments carreguen amb el 70% de la despesa en reciclatge d’envasos

Mariana Cantero / @cantero_mariana
26/02/2014

Les envasadores s’oposen al Sistema de Retorn de begudes

Les ciutadanes catalanes paguem 215 dels 295 milions d’euros de la factura que es genera per la gestió de residus d’envasos cada any. Aquesta despesa, que s’assumeix amb els pressupostos dels ajuntaments per recollir, abocar, incinerar o portar als Ecoparcs els residus d’envasos, s’evitaria amb la implantació d’un sistema de recollida selectiva d’envasos. Però, a més, els envasos que ara mateix no es recullen selectivament podrien arribar a tenir un valor de 80 milions d’euros al mercat del reciclatge, segons dades presentades ahir en roda de premsa per l'Associació Retorna.

Retorna, plataforma integrada per diverses entitats ecologistes, sindicats i associacions, va presentar ahir l’informe “Implantació d’un sistema de retorn d’envasos de begudes a Catalunya. Oportunitats econòmiques pels municipis”. L’estudi radiografia la situació de la gestió dels residus d’envasos a Catalunya per quantificar els costos que actualment els ajuntaments estan assumint a través de caracteritzacions i de les dades de 24 municipis catalans, que representen a un terç de la població.

Segons l’estudi, bona part de la despesa generada pel tractament de residus d’envasos no és assumida actualment pels responsables de posar-los al mercat, sinó pels ajuntaments, ja que la recollida i el tractament dels residus que van a parar al contenidor de rebuig, el gris, recau en el municipi, així com el cost total dels envasos que s’abandonen al carrers, places, parcs, platges... “Estimem que els ciutadans assumeixen a través dels seus impostos municipals 215 dels 295 milions d’euros que cada any costa la gestió dels residus d’envasos i que són responsabilitat de la indústria”, va afirmar Víctor Mitjans, director d’estudis de la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsables (FPRC), l’entitat que ha elaborat l’informe.

Aquests costos, però, no només es podrien evitar, ja que d’acord amb el principi europeu de responsabilitat del productor haurien de ser assumits per la indústria, sinó que a més es podrien convertir en guanys. “Els envasos que no estem recollint selectivament, a més, tindrien un valor en el mercat del reciclatge de 80 milions d’euros”. Mentrestant, “ara ens gastem 215 milions dels pressupostos públics en recollir-los i abocar-los, incinerar-los o portar-los a Ecoparcs”, afegeix Mitjans.

Pressions dels envasadors sobre l’administració

Retorna va portar a terme l’estiu passat a Cadaqués una prova pilot del Sistema de Retorn d’envasos de begudes, que són els més consumits, amb 5,5 milions d’envasos abocats, incinerats o abandonats per dia només a Catalunya. La proposta d’aquest sistema no va ser res més que tornar al de tota la vida: una vegada consumida la beguda, l’envàs es retornava a uns dels comerços que l’hagin venut a canvi d’una petita compensació econòmica. En el cas de Cadaqués, es va arribar a un 72% de retorn d'envasos.

Però les empreses envasadores s’oposen a la implantació del sistema, ja que són els ajuntaments els que es fan càrrec de les despeses derivades del tractament dels residus que van a parar al contenidor de rebuig. L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueres, va denunciar pressions per part dels envasadors per tal que no es portés a terme la prova pilot al municipi. El lobby que exerceix el gremi dels envasadors va ser criticat també per l’opinió pública l'any passat al qüestionar la campanya Envàs on vas, promoguda per Ecoembes i la Generalitat.

D’implantar-se a Catalunya, el Sistema de Retorn pels envasos de begudes funcionaria de manera complementària al sistema de contenidors actual i seria gestionat per la indústria envasadora, permetent als municipis reduir la freqüència de recollida dels contenidors, de les necessitats de neteja viària i platges i disminuir la quantitat pagada per portar a abocar, incinerar o tractar els envasos, amb un estalvi potencial de més 56 milions d’euros pels municipis catalans, sempre segons les dades presentades ahir.