Alcem els llapis tot i els temps tristos per a l’humor

Comunitat Directa
14/11/2017

Temps en què riure o expressar qualsevol pensament diferent del color gris amb què l’Estat espanyol ho pinta tot, et condemna a una passejada pels jutjats.

/ SR PLÁSTIKO


La situació ha de ser molt greu perquè un gremi com el de l’humor gràfic hagi decidit aixecar-se de les taules de dibuix i afilar els llapis, una vegada més, per la lluita.

El detonant podrien ser fets com que les revistes d’humor El Jueves o Mongòlia visitin els tribunals pels seus continguts, o els acomiadaments fulminants de companys com Eneko, Ferran Martín i molts altres, que desapareixen d’un dia per l’altre dels mitjans de comunicació on publiquen en un ofici cada dia més desprotegit en l’àmbit laboral.

Però la situació travessa les nostres fronteres. Ramon Esono (Guinea), Emad Hajjaj (Jordània), Osmani Simanca (Brasil), Musa Kart (Turquia) o G. Bala (l’Índia) són només alguns noms de companys que s’han vist desposseïts de la seva llibertat pel simple fet de riure.

Riure’s de governants corruptes, de les misèries amagades sota les banderes o de lleis absurdes i antidemocràtiques, que, igual que nostra la Llei Mordassa, coarten la llibertat d’expressió i funcionen com la policia del pensament sortida de la novel·la 1984 d’Orwell.

És per això que, sota l’etiqueta #HumorAmenazado, més de 100 humoristes gràfics hem llançat un comunicat en què alertem de la censura que estan patint els mitjans i demanem la derogació d’aquesta llei.

L’equip d’il·lustració de la Directa subscrivim aquest escrit, des d’on sempre defensarem la llibertat d’expressió del nostre gremi, així com de la resta de disciplines artístiques que intenten crear i construir un pensament crític. Que no ens esborrin el somriure!


 

Més que mil paraules

ROBERT BONET / VICTOR SERRI

 

El 14 de novembre de 2012 una bala de goma dels Mossos d’Esquadra mutilava l’ull esquerre d’Ester Quintana. El 30 d’abril de 2013 el Parlament de Catalunya prohibia l’ús d’aquests projectils. Cinc anys després, Roger Español, veí de l’Eixample que va perdre la visió de l’ull dret durant el referèndum de l’1-O per un tret del Cos Nacional de Policia espanyola, trenca el silenci i reclama la prohibició d’aquestes armes a tot arreu i a tots els cossos policials.

 

Secció publicada al número 442 de la 'Directa'

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: