Llibertats

Almenys dos dels atacants del 9-N a Girona militen al neofeixista Frente por España

Un dels assaltants va visitar Auschwitz amb dirigents de PxC, formació on participen tres dels joves i que té com a delegat a la demarcació Nacho Mulleras, germà d'un regidor del PP a Barcelona
Cuesta Herencia, de Amaya i Concepción a Auschwitz

Raul Galán, Lluís Serrat, Jordi Cuesta Herencia, Ismael Calvo, Sergio Roldán Moreno, Marcos Rojano Muñoz. Són sis dels neofeixistes, que, aquest 9-N, van intentar rebentar les urnes de l'Escola d'Hostaleria de Girona, tot i que no van poder perquè la gent que hi havia al lloc els va aturar. Tres d'ells militen a Plataforma per Catalunya (PxC), formació xenòfoba que té com a delegat a Girona Nacho Mulleras Vinzia –regidor a Olot i germà del regidor del PP a Barcelona Javier Mulleras. Un dels agressors, Jordi Cuesta Herencia, va viatjar al camp d'extermini nazi d'Auschwitz amb dirigents de les joventuts del partit el febrer passat. A més, almenys dos d'ells han participat en actes del Frente por España (FxE), fet que evidencia els vasos comunicants entre PxC i diferents grupuscles netament neofeixistes com aquest FxE, que manté relacions amb la España en Marcha.

La visita al camp d'extermini nazi més gran sota un clima desolador, en ple hivern, quan Auschwitz estava cobert de neu, va suscitar bromes que Cuesta Herencia va airejar al seu Facebook. “Jordi, posa't xancletes jajajjajajajaj”, li va comentar un amic. “Se'm va oblidar el banyador”, va fer mofa ell. A la foto que va suscitar els comentaris, el jove apareix molt abrigat amb Cristian de Amaya i Sergio Concepción sobre la via que, als anys quaranta, menava els trens carregats de persones, amuntegades com bestiar, al camp d'extermini. En una altra imatge, davant la porta amb la cèlebre i cínica frase Arbeit macht frei (el treball us farà lliures), apareixen tots tres i Enric Juan. Juan, de Amaya i Concepción són dirigents de les joventuts de PxC (les Joventuts Identitàries per Catalunya, JIxC) a Girona i els dos darrers van visitar Grècia l'any passat amb el regidor de PxC a l'Hospitalet, Alberto Sánchez, i el neonazi Alejandro Fernández. Allà, almenys Concepción es va reunir amb el líder d'Alba Daurada, Nikolaos Michaloliakos.

Cuesta Herencia no és l'únic atacant del 9-N actiu a PxC. També Sergio Roldán Moreno, que alguns activistes gironins situen a Vilajuïga, fa gala de la seva participació a les activitats caritatives “per a espanyols” organitzades per les JIxC a Girona, com una recollida de taps l'agost de 2013. Hi ha fotos que mostren Roldán encarant-se a la gent a les portes de l'Escola d'Hostaleria de Girona el diumenge passat.

Participació a la manifestació neonazi del 12 d'octubre

Un tercer protagonista de l'atac –que apareix a la foto que immortalitza el moment– actiu a PxC és Raúl Galán, ubicat a Vilafant. Al seu Facebook, ha penjat fotografies exhibint la samarreta que han dissenyat les JIxC inspirant-se en els uniformes d'Alba Daurada. Galán, però, no només és actiu a PxC. El jove també va acudir, el 12 d'octubre d'enguany, a la manifestació de Democracia Nacional Joven (DNJ) i de la España en Marcha a Montjuïc i va participar, amb altres joves gironins com Juan Carlos Cantero, al bloc del Frente por España (FxE), un grupuscle neonazi especialment bel·ligerant que s'ha format a Barcelona, al voltant de David Castillo, durant el darrer any.

El grup fa evidents els vasos comunicants entre PxC i la ultradreta neofeixista

En efecte, malgrat que la formació que s'autodefineix amb l'eufemisme identitari ha negat qualsevol relació amb els atacants del 9-N a Girona, a les seves xarxes, els violents demostren que almenys tres d'ells són activistes del partit i evidencien els vasos comunicants existents entre el populisme d'una PxC que malda per renovar les formes i el discurs de la ultradreta catalana, emmirallant-se en projectes com el del clan Le Pen a França, i aquella ultradreta de simbologia i discursos més descaradament neofeixistes.

Galán no n'és l'únic exemple. A més de Galán, també Cuesta Herencia, el visitant d'Auschwitz, fluctua entre FxE i PxC. A finals d'octubre, es va retratar sopant amb Cantero i David Castillo, de Frente por España, i Lluís Serrat, un altre dels membres del grup que diumenge va intentar malmetre dues urnes del 9-N.

L'activitat de Serrat, que els activistes gironins situen a les Planes d'Hostoles, tampoc no deixa dubtes de la seva orientació neonazi: aquest jove també es va manifestar al bloc del Frente por España el 12 d'octubre passat a Montjuïc, amb una samarreta de DNJ. Dues setmanes més tard, Serrat i el líder del Frente por España, David Castillo, tornaven a coincidir: l'atacant de Girona va acudir –amb una caçadora que exhibia un escut que només es diferenciava del de la División Azul perquè obviava l'esvàstica nazi– a la concentració que va protagonitzar una dotzena d'ultres davant el consolat grec, a la part alta de Barcelona, amb motiu del primer aniversari de l'assassinat de dos militants del partit neonazi grec Alba Daurada.

Lluís Serrat, al consolat grec de Barcelona l'1 de novembre / B. Cazorla

Tan sols una setmana més tard, Galán, Cuesta Herencia, Roldán Moreno, Ismael Calvo i almenys un individu més van irrompre, a quarts de dotze del matí, a l'Escola d'Hostaleria de Girona, van llençar a terra dues urnes, en van malmetre una i van intentar fer més danys fins que algunes de les persones presents a l'indret els van aturar i els Mossos van detenir i identificar cinc dels atacants. L'Ajuntament de Girona, que ha condemnat unànimement l'atac en un ple, els ha denunciat per coaccions i per incitar a l'odi ideològic. Nou hores abans de perpetrar l'atac, Galán va penjar un post contra el dret a decidir de Catalunya al seu Facebook que acaba dient: “Como mui (sic) bien dijo Joseph Goebbels, 'porque lo bueno y verdadero siempre triunfa en este mundo'”. Netament neonazi.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: