Aposta per un nou model de salut integral basat en l’acompanyament

Una proposta de la plataforma TRANSforma la Salut defensa l’autonomia de la persona per decidir quin tipus de transició vol fer sense prejudicis ni tuteles
28/06/2016

Una atenció basada en el dret a la dignitat i el lliure desenvolupament de la personalitat. Això és el que reclama la plataforma TRANSforma la Salut, que es va presentar el 14 de juny passat. Integrada per les entitats trans ACATHI, Chrysallis Catalunya, Enfemme, Generem, ATC llibertat i Joves Trans de Barcelona, a més d’activistes trans independents, la plataforma catalana exigeix la desaparició del paradigma actual d’atenció a les persones trans, que les obliga a assumir un diagnòstic de disfòria de gènere. Des del novembre de 2015, les entitats han estat treballant i recollint informes, vivències i experiències personals per retratar la vulneració de drets i llibertats que suposa l’actual model d’atenció a la salut que, a Catalunya, capitaneja la Unitat d’Identitat de Gènere (UIG) de l’Hospital Clínic. Amb tota aquesta documentació, TRANSforma la Salut va presentar una queixa al Parlament de Catalunya per “discriminació i vulneració dels drets fonamentals” i una “proposta d’un nou model d’atenció a la salut de les persones trans”.

/HUGO CORNELLES
/HUGO CORNELLES

 

Diferents portaveus de la plataforma defensen el nou model que proposen, basat en la idea que la identitat trans no és diagnosticable, sinó una expressió més del gènere. La proposta defensa l’autonomia de la persona per decidir quin tipus de transició vol fer i demana que es respectin les decisions i les particularitats, sense prejudicis. Esther Pérez, membre de Chrysallis (Associació de Famílies de Menors Transsexuals), denuncia la “manca de coneixements i informació de les professionals de la salut i l’educació en aquesta matèria”. A més de formacions, Chrysallis reclama la necessitat d’acompanyament, escolta activa i acceptació de les decisions de les familiars en l’atenció a les persones trans.

Entre les impulsores estan les entitats ACATHI, Chrysallis Catalunya, Enfemme, Generem, ATC llibertat, Joves Trans de Barcelona i activistes independents

La visió del jovent també està representada dins la plataforma a través de l’entitat Joves Trans de Barcelona. Àlex i Griselda, integrants del col·lectiu, defensen “un model que representi les diversitats i doni opcions perquè cada persona pugui triar lliurement quin procés vol seguir”. Les dues activistes denuncien la discriminació que pateixen per la seva edat quan les famílies o les institucions les obliguen a seguir un procés de transició rígid que no respecta la diversitat.

De la tutela a l’acompanyament

La proposta de nou model de salut planteja posar la informació i els recursos necessaris a disposició de les persones, però mai a través de la tutela. Laura Brustenga, activista trans independent integrada a la plataforma, destaca que ha de ser “un model d’acompanyament descentralitzat amb referència a Barcelona i desplegat a tot el territori, que proposi una formació teòrica i pràctica per a les professionals de la salut i que també incorpori persones trans”.

El nou model s’emmiralla en un servei aplicat al Canadà el 2003, que també va ser impulsat pel col·lectiu trans. Ambdós models són biopsicosocials, és a dir, tenen en compte factors ambientals i socials, a diferència del servei de la UIG, que es regeix per un model tradicional biomèdic que considera la identitat trans com una malaltia orgànica.

Les entitats trans reclamen, a més, un model d’atenció gratuït que cobreixi les necessitats concretes de cada persona i que compti amb la representació del col·lectiu en el disseny de les mesures polítiques.

Incompliment de la llei

La queixa registrada per la plataforma al Parlament també conté un estudi legal que evidencia la manca de desplegament de la llei catalana 11/2014 del 10 d’octubre, coneguda com a antidiscriminació LGBTI. L’article 16 de la llei estableix que “les administracions públiques de Catalunya, en les línies d’actuació relatives a la salut i al sistema sanitari, hauran de: vetllar perquè la política sanitària sigui respectuosa envers les persones LGTBI i no tracti directament o indirectament la condició d’aquestes persones, especialment transgèneres i intersexuals, com una patologia”.

L’entitat Chrysallis reclama la necessitat d’acompanyament, escolta activa i acceptació de les decisions de les familiars en l’atenció a les persones trans

Segons declaracions de l’advocada de la plataforma, Laia Serra: “Aquest nou model neix com a resposta a un sistema que impedeix el dret d’accés a la salut com a accés al benestar a moltes persones trans. Sorgeix d’una situació de vulneració dels seus drets bàsics, que es tradueix en anys de violència institucional i tracte indigne per part del sistema públic de salut català i, més concretament, de la UIG, que no respecta l’autonomia ni la llibertat de molts individus per prendre decisions”. Serra ha plantejat la proposta del nou model d’atenció a la salut trans com una “oportunitat” perquè el govern desplegui la llei catalana 11/2014.

Apoderament col·lectiu

TRANSforma la Salut es presenta com una mostra d’apoderament del col·lectiu trans amb la voluntat de reivindicar els seus drets tenint en compte els grups que pateixen una discriminació especial com les menors, les migrades, les treballadores sexuals o la gent gran. El seu portaveu, Nac Bremón, assegura que “aquesta iniciativa és pionera i va més enllà de denunciar el panorama actual: posa sobre la taula una proposta pensada per una aliança de col·lectius que cobreix entre un 80% i 90% de la comunitat trans de Barcelona”. Fins ara, segons dades de la plataforma, s’hi han adherit una trentena d’entitats i més de 580 persones a títol individual.

 

--------------------------
Trànsit: un servei d’atenció a la salut sensible amb la diversitat
El programa és un referent per als col·lectius i les entitats trans que plantegen un nou model despatologitzador

La ginecòlga Rosa Almirall, impulsora de Trànsit / MAR LÓPEZ
La ginecòlga Rosa Almirall, impulsora de Trànsit / MAR LÓPEZ

 

La plataforma TRANSforma la Salut no parteix de zero per plantejar un nou model de salut, sinó que té una referència: Trànsit. Es tracta d’un servei d’atenció primària, informació i assessorament de la salut per a persones trans de l’Institut Català de la Salut. A diferència de la Unitat d’Identitat de Gènere (UIG) de l’Hospital Clínic, és molt ben valorat pel col·lectiu trans. Es tracta, però, d’un centre d’atenció ambulatòria que no pot dur a terme operacions de reassignació de sexe. Una de les demandes del nou model és que Trànsit passi de ser un servei ambulatori a ser un servei hospitalari i que el seu model es desplegui per tot el territori.

El programa Trànsit està integrat al servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’Institut Català de la Salut. Va néixer l’any 2012 a partir de la inquietud de la ginecòloga Rosa Almirall, directora de serveis de salut pública ginecològica, preocupada per la manca de confiança del col·lectiu trans. Almirall reconeix que “l’objectiu era oferir un servei sensible i respectuós amb les diversitats dels cossos”, que oferís els serveis habituals en l’atenció ginecològica, però que també atengués necessitats particulars de les persones trans. Per això es va presentar la proposta a activistes i col·lectius trans, entre els quals va tenir molt bona rebuda, i a les Jornades de Cultura Trans de l’any 2012.

Actualment, Trànsit desenvolupa la seva activitat principalment al Centre d’Atenció Primària de Manso, al centre de Barcelona, però la seva directora creu que l’ideal seria que Trànsit desaparegués com a únic servei ambulatori d’atenció a persones trans. Almirall creu que Trànsit “ha d’actuar com a motor i aprofitar els quatre anys de recorregut per formar altres professionals de tot el territori i expandir-se”.

A diferència de l’atenció que es fa a la UIG, Trànsit ofereix un acompanyament psicoterapèutic que és opcional i no fa proves ni avaluacions de gènere. “No crec que ningú pugui definir d’una manera diagnòstica si una persona és transsexual o no més enllà de la persona que viu el procés i que el sent”, afirma Almirall. Trànsit ha participat en xerrades i formacions a escoles i altres centres de salut on se sensibilitza i s’informa les professionals sobre el fet trans.

Tot i que actualment existeix una comunicació amb metgesses i altres professionals de la salut de diferents punts del territori que deriven persones trans al servei, Almirall assenyala la necessitat de formar professionals o sensibilitzar “perquè, encara que no tinguin els coneixements, sàpiguen on han de derivar les persones trans que busquen atenció”.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: