"Aquí, l’assalariat va abans que nosaltres”

Arqueòlegs.cat és un grup de treball multidisciplinari que, entre altres fites, vol fer realitat la millora de les condicions laborals. Parlem amb Oriol Achón, un dels quatre socis de l’empresa
Una de les excavacions a la Cerdanya on actualment treballen els membres d’aquest equip
arqueòlegs.cat
27/07/2015

“Som quatre extreballadors de l’empresa Arqueociència que vam quedar a l’atur fa tres anys. No aconseguíem recol·locar-nos dins el sector. Perduts per perduts, ens vam agrupar i hem aprofitat el nostre bagatge laboral d’entre dotze i quinze anys”, ens explica Oriol Achón, coneixedor del món de l’arqueologia a Catalunya des dels seus inicis. “Amb una petita aportació de capital inicial, vam començar. En cas que tinguem un excés de feina, oferim llocs de treball, però sempre amb condicions laborals ajustades a conveni i amb el compromís de pagar el dia 1 de cada mes”.

“Hem deixat d’estar en mans d’altres que ens potinegen per potinejar-nos nosaltres mateixos”

Achón emfatitza que, com a persones que han patit la precarietat, no volen “que ningú ho pateixi”. “Aquí, l’assalariat va abans que nosaltres”, referma. En relació amb això, assegura que, des de 2013, quan van començar el projecte, sempre han pagat en funció de la categoria professional i manté que, avui dia, això no ho pot dir gaire gent. “Com a màxim, som dues o tres empreses les que complim aquests mínims laborals, però la precarietat del sector és tan gran que hi ha molts treballadors que no lluiten per canviar-ho”.

Pel que fa a la situació actual de les empreses, Achón es mostra contundent: “És mentida que el sector s’hagi enfonsat per culpa de l’aplicació del conveni. El sector s’ha enfonsat perquè no hi ha feina; amb la disminució dels beneficis, es fa difícil aguantar l’estructura creada en els moments àlgids”. També recorda que hi havia un programa de subvencions públiques per tirar endavant excavacions, però això, amb la crisi, “es va mig desmantellar i ara és molt difícil accedir-hi”. Aquest treballador, que ara gaudeix d’una certa autonomia laboral, explica així el seu nou paradigma: “Passes de treballar a càrrec d’un tercer a ser tu qui busca la feina, l’executa i la realitza, amb els encerts i els errors que això comporta”. “Hem deixat d’estar en mans d’altres que ens potinegen per potinejar-nos nosaltres mateixos”, conclou molt gràficament.

La nova etapa laboral d’aquests quatre socis es fa sota la màxima que “el patrimoni històric i cultural dels pobles esdevé cada cop més la font de la seva riquesa” i ja compta amb nombrosos projectes. “Estem treballant a l’església parroquial de Puigcerdà, a un fòrum romà de Llívia –per encàrrec de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica– i a un poblat iberoromà també a la Cerdanya. Últimament, hem estat presents al castell de Montjuïc de Barcelona, a Vinebre, a Manresa, a Vandellòs... Ens anem movent”, explica Achón, que mostra la convicció d’estar a l’etapa més coherent de la seva dilatada carrera professional. L’any 2007, va participar a la taula de negociació d’un conveni que, per primera vegada, regulava les relacions contractuals i salarials de tot el sector. Avui dia, des d’Arqueòlegs.cat, s’ho miren des d’un altre prisma i asseguren: “Com a persones que vam patir la precarietat, ara, des de la nostra empresa, actuem fent reals aquests drets”.

*Article publicat a la Directa núm. 388. Subscriu-t'hi

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: