Drets

Barcelona serà una ciutat sense desnonaments?

Els jutjats mantenen el seu ritme d'ordres de llançament i l'Ajuntament articula una estratègia per forçar-ne l'ajornament i guanya temps per reallotjar les afectades
Un grup de veïnes i activistes de la la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca celebren l'aturada d'un desnonament
Albert Garcia
10/12/2015

Som a dimarts 8 de desembre de 2015. L'Ajuntament de Barcelona està governat en minoria per Barcelona en Comú. La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, tuiteja aquest missatge: "Demà 7 desnonaments, necessitem suport 9 h per aturar c/Príncep de Viana, 19 c/Formatgeria, 4 c/Sant Pere Mitjà, 63 c/Santa Madrona, 7". El tuitaire Marc Puigvert li respon: "Li recordo que està al govern de la ciutat, potser se n'havia oblidat”. I Gala Pin replica: “Me n'oblidaria si no fes absolutament tot el possible per evitar que algú passi per un acte tan violent com és un desnonament”.

L'endemà al matí a l'hora prevista, diversos grups de veïnes s'esperen a les portes dels edificis assenyalats, als barris de la Ribera i el Raval. A la mateixa hora, les comitives judicials del Servei d'Actes de Comunicació (SAC) dels jutjats civils surten de la Ciutat de la Justícia. Un veritable exèrcit de funcionàries que duen a les mans el llistat de desnonaments i les ordres de llançament (el terme de l'argot legal usat per descriure aquesta mena d'intervenció). Es divideixen per grups; tenen la ciutat parcel·lada. El barri de la Ribera és a la zona L-A. Una altra comitiva formada per representants de l'Ajuntament de Barcelona surt a la mateixa hora des de la seu de l'Oficina d'Habitatge del districte de Ciutat Vella. El seu objectiu és esperar l'arribada de les funcionàries judicials.

Jordi Rabassa, conseller tècnic de Ciutat Vella, ens explica que només tenen coneixement dels desnonaments de persones o famílies que els jutjats han tipificat com a “vulnerables”

Jordi Rabassa, conseller tècnic de Ciutat Vella i membre de Barcelona en Comú, ens explica que ells només tenen coneixement dels desnonaments de persones o famílies que els jutjats han tipificat com a “vulnerables”. Quan arriba la comitiva judicial al carrer Sant Pere Mitjà 63, aconseguim espiar discretament el llistat que du una de les funcionàries. Es tracta de dos fulls amb vuit desnonaments per pàgina. És a dir, en un matí, intentaran deixar setze immobles buits per poder entregar-los a les seves propietàries. De tots ells, només un figurava a la llista de “vulnerables”. La treballadora del SAC, a mesura que avança el matí, anota el resultat de cada intervenció al full de servei. La jornada ha començat a dos quarts de deu al carrer València 28, on han anotat: Positiu. Vint minuts més tard, s'han traslladat a un pis del carrer Còrsega 395, també Positiu, però amb l'afegit de la paraula Mossos a la quadrícula pertinent. En aquest cas, la comitiva judicial hauria necessitat la intervenció policial per forçar la sortida de les persones residents. La tercera anotació és al carrer Pau Claris i també hi fan constar l'anotació Positiu. A dos quarts d'onze, al carrer Bailèn, arriba el primer Suspès. Quatre portals més avall, vint minuts més tard, executen un altre desnonament, també amb suport policial.

Un centenar de desnonaments setmanals

La sisena actuació del matí és el cas de Kassem, veí del carrer Sant Pere Mitjà que pateix apnea i necessita un respirador d'oxigen a la nit. Les funcionàries es dirigeixen al representant dels propietaris, que havia arribat uns minuts abans en companyia d'un manyà. “Perdoni, bon dia, som de l'Ajuntament de Barcelona”, l'interpel·len el conseller Rabassa i l'encarregada del Servei d'Intervenció en la Pèrdua d'Habitatge i Ocupació (SIPHO), una novetat de l'organigrama municipal, adscrita a l'Oficina d'Habitatge de Ciutat Vella. “Nosaltres el que volem és fer constar que l'Ajuntament de Barcelona vol mitjançar per trobar una solució pel Kassem”, però la funcionària interromp la conversa i diu: “Vostès no poden fer constar res, vostès no són part del procediment”. Rèplica municipal: “Perdoni, però la llei 24/2015 obliga els ajuntaments a intervenir en cas de pèrdua d'habitatge...”.

Concentració per aturar un desnonament a Barcelona. La llei contempla sancions de 90.000 euros per aquells propietaris inclosos a la categoria de “grans tenedors” que executin desnonaments sense donar alternatives / Albert Garcia

Després d'insistir molt i malgrat les reticències –quan en Kassem manifesta la voluntat de no abandonar l'habitatge–, la cap de la comitiva fa una anotació a peu del document de suspensió i permet que les representants del consistori hi estampin la seva signatura. La mateixa operació es repeteix als carrers Príncep de Viana, Formatgeria i Santa Madrona. En els quatre casos, s'aconsegueix la suspensió. És difícil saber què ha passat amb les desenes de llançaments que avui formaven part del conjunt de llistats del SAC dels jutjats civils. “En el 90% dels casos, la gent marxa abans que arribem. Ho han solucionat”, diu el representant del propietari del pis d'en Kassem. Una veïna solidària, però, desaprova l'afirmació i li etziba: “Què vol dir solucionat? La gent marxa per por de (tenir) problemes, s'acumulen de mala manera a pisos de familiars o, en alguns casos, queden al carrer”.

"Els desnonaments són la màxima prioritat"

Jordi Rabassa detalla que, des de la seva arribada al districte, han deixat clar a tot l'equip municipal que “l'objectiu és aconseguir que no hi hagi cap desnonament, que ningú es quedi sense llar”. Malgrat tot, és conscient que la fita encara queda lluny. “Cada setmana fem una reunió amb Serveis Socials i l'Oficina d'Habitatge, creuem informació i calendaritzem els desnonaments previstos per la setmana següent; és la màxima prioritat, però no tenim capacitat per arribar a tot”, reconeix Rabassa. La informació facilitada pel poder judicial es limita als casos que prèviament s'han inclòs a la llista de “vulnerables”, però el criteri per afegir algú en aquesta categoria és en mans del jutge competent i no de l'administració local. El cas de Ciutat Vella és exportable a districtes com Sants-Montjuïc, Nou Barris o l'Eixample.

A Barcelona, s'executen més d'un centenar de desnonaments cada setmana. Una quarantena s'ajornen per la intermediació de l'administració. La llista d'espera és molt llarga

A la ciutat de Barcelona, s'executen més d'un centenar de desnonaments cada setmana. Una quarantena s'ajornen per la intermediació de l'administració. Aprofiten els dos o tres mesos de marge per trobar una sortida habitacional a través del parc d'habitatge social, però no és suficient, la llista d'espera és molt llarga. Marxo de Ciutat Vella travessant el Raval, però m'atura una vella coneguda: “Com estàs? Què fas per aquí?”. Li responc: “Mira, seguint diversos desnonaments per escriure un article...”. Ella fa molts anys que treballa a serveis socials i gesticula amb el cap mentre m'adverteix: “Es nota que aquesta gent vénen amb ganes i voluntat –referint-se a l'equip d'Ada Colau–, però les dificultats i les necessitats són moltes, no ho tindran fàcil”.

Grans tenedors i petits propietaris

La legislació actual dóna un cert marge d'actuació a l'administració local per poder evitar desnonaments impulsats per grans especuladors. La llei contempla sancions de 90.000 euros per aquells propietaris inclosos a la categoria de “grans tenedors” que executin desnonaments sense donar alternatives d'habitatge en règim de lloguer social. Els quatre casos viscuts ahir dimecres al districte de Ciutat Vella no gaudien d'aquest marc de protecció. La definició de “gran tenedor” només comprèn les persones jurídiques, és a dir, societats limitades, anònimes o altres tipologies de societats mercantils que sumen la titularitat de més de 1.250 metres quadrats de superfície habitacional. Les persones físiques, encara que acumulin vint o trenta pisos buits, no són sancionables.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: