Llibertats

“El BDS practica una solidaritat horitzontal, conduïda i liderada per les palestines”

Riya Hassan és la coordinadora europea del Boicot National Committee. A l'entrevista, repassa la trajectòria de la campanya i explica com afecta les societats palestina i israeliana
"La força del BDS és que connecta totes les palestines", comenta Hassan
19/06/2015

De pare palestí i mare anglesa, Riya Hassan ha viscut i crescut a Beer Al Sabeh (Palestina del 48). Actualment, viu a Londres, on fa de coordinadora europea del Boicot National Committee i dóna suport als diferents grups de BDS europeus en el disseny de tàctiques, activitats, metodologies i estratègies de campanya.

Han passat deu anys des de la crida al BDS. Creus que la percepció sobre la campanya ha evolucionat en aquest temps?

Hem estat testimonis de moltes victòries des de l’any 2005. Des de les estibadores d’Oakland fins a les artistes que cancel·len actuacions a Israel, passant pels ajuntaments d’arreu del món que s’adhereixen al moviment. Però l’aspecte més important del BDS, a banda del seu impacte sobre l’economia israeliana, és que ha començat a sacsejar el discurs de la solidaritat concebuda de dalt cap a baix, de caire governamental i de caràcter humanitari. Aquesta concepció s’ha transformat en una solidaritat horitzontal, conduïda i liderada per les mateixes palestines, en una lluita pels drets polítics i socials. Es reivindica tant la causa de les persones que viuen a Cisjordània i Gaza com la igualtat de drets de les palestines d’Israel o el dret de retorn de les refugiades de la diàspora. La força del BDS és que connecta totes les palestines. Trenca el procés d’aïllament i de fragmentació de la població derivat dels acords d’Oslo i d’altres intents de processos de pau neoliberals.

Podries explicar-nos com treballa la campanya BDS a Israel? Té força, el moviment?

"La força del BDS és que connecta totes les palestines. Trenca el procés d’aïllament i de fragmentació de la població derivat dels acords d’Oslo i d’altres intents de processos de pau neoliberals"

El BDS no demana a la gent que faci el mateix en totes les situacions. A les activistes i ciutadanes israelianes, no se’ls demana que boicotegin les seves pròpies institucions. Però sí que se’ls demana que s’adhereixin a la crida, en facin difusió i donin suport a la campanya fent tasques d’incidència, de la mateixa manera que les ciutadanes blanques sud-africanes es van solidaritzar amb la lluita de les compatriotes negres. Donant suport a la campanya de boicot, les israelianes rebutgen la naturalesa colonial del seu Estat. Si no l’adopten, és inimaginable concebre que pot emergir una lluita conjunta. Tot i així, a Israel, el moviment és molt feble. Algunes activistes donen suport al BDS, són més que l’any 2005, però no es poden considerar suficients per capgirar la correlació de forces.

 

Creus que les palestines incorporen els principis del BDS en la seva vida quotidiana?

Les palestines no poden aplicar-lo com a Europa perquè, a conseqüència dels acords d’Oslo i dels protocols de París, no existeix indústria palestina independent: van demolir tota esperança d’una economia autosuficient. Tot i així, durant l’últim bombardeig a Gaza, hi havia grups de noies i nois joves que anaven a les botigues palestines perquè els propietaris no compressin productes israelians. Fins i tot a Jerusalem Est, que és una zona molt castigada pel procés de judaïtzació de la ciutat, van dur a terme una campanya massiva perquè la gent es donés de baixa de les proveïdores d’Internet israelianes i contractés companyies palestines. A Palestina, el BDS prioritza la lluita contra la normalització. Sovint, això entra en confrontació amb l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), promotora de molts projectes normalitzadors amb Israel. L’ANP fa un doble joc amb el BDS: l’utilitza per amenaçar Israel, però també deté les activistes palestines quan les accions van dirigides contra el govern palestí.

Com percep el BDS la societat israeliana? Hi ha algun tipus de boicot que li causi més impacte que un altre?

"L’ANP fa un doble joc amb el BDS: l’utilitza per amenaçar Israel, però també deté les activistes palestines quan les accions van dirigides contra el govern palestí"

La mentalitat dels colons i del conjunt de la societat israeliana és colonial. Es basa en la convicció d’una superioritat sobre les palestines, per una banda, i en el fet d’estar fortament connectades amb Occident, Europa i els Estats Units, per l’altra. El BDS cultural qüestiona directament aquesta manera de pensar, fa que les israelianes reflexionin sobre la naturalesa del seu Estat i el seu règim. Que un gran músic no actuï a Israel fa que l’opinió pública es plantegi per què aquesta persona no ve. Per què Lauryin Hill no toca a Tel Aviv? Evidentment, els boicots econòmic i institucional són molt rellevants, però el cultural obliga la societat israeliana a repensar-se i qüestionar-se. I el govern cada vegada està més preocupat per l’auge del moviment: han destinat molts recursos per crear una llei que prohibeix explícitament que les ciutadanes israelianes donin suport al BDS. També inverteixen bilions de dòlars per deslegitimar i debilitar aquesta lluita internacionalment.

Creus que el BDS es pot convertir en un actor important en la lluita per posar fi a l’ocupació?

Una part del procés passa per pressionar els nostres governs i institucions perquè cancel·lin tots els contractes de compravenda d’armament amb l’Estat d’Israel; un Estat que es fonamenta en el suport institucional, que va ser creat per poders internacionals i que es manté dempeus gràcies a aquestes aliances. Nosaltres –i ara parlo com a comunitat internacional– tenim el poder de posar fi a aquesta relació i l’hem d’exercir. Si ho aconseguim, aïllarem aquest Estat fins que li resulti impossible continuar actuant com ha fet fins ara. Però també hem de recordar que el BDS per si sol no alliberarà Palestina. La lluita per l’alliberament resta a les mans, primerament, de les palestines que estan lluitant dins i fora de l’Estat d’Israel. En elles recau el pes de decidir com ha de ser aquesta lluita. 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: