Les ‘big four’ del patrimoni immoble català

La Generalitat va destinar un pressupost de fins a 4,3 milions d’euros en assessoria externa per la venda d’edificis públics
22/09/2015

El març de 2014, les consultores Aguirre Newman i Clifford Chance van organitzar un road show a Londres, Nova York i Barcelona per presentar un lot de tretze edificis de la Generalitat, que es va acabar venent a l’empresa asseguradora Zurich. Les firmes que van assessorar el govern, com tantes altres del sector, compten amb una àmplia cartera de contactes d’inversors internacionals i, si no aconsegueixen atraure’ls, els van a buscar allà on calgui. Normalment, són empreses que ofereixen diversos serveis d’assessorament financer, fiscal o comptable, tant en el sector privat com en el públic. Es dediquen a fer proves de resistència del sector bancari, a auditar la situació econòmica de l’administració o, fins i tot, a dissenyar expedients de regulació d’ocupació (ERO) i el nou model tributari català.

Home fort de la comunicació a CDC, David Madí va ser fitxat per Deloitte
Home fort de la comunicació a CDC, David Madí va ser fitxat per Deloitte

 

A finals de 2011, la Generalitat va escollir tres d’aquestes companyies i dos importants despatxos d’advocats per a la gestió comercial i l’assessorament en la venda d’immobles. El pressupost destinat a aquests serveis arribava als 4,3 milions d’euros. La venda del primer paquet d’edificis va ser adjudicada a Deloitte, la seva branca d’advocats i Aguirre Newman, unides en forma d’Unió Temporal d’Empreses (UTE). Un segon grup d’immobles va quedar en mans de Jones Lang LaSalle amb el suport jurídic de Roca Junyent.

Vincles amb el poder

El sector de les consultores i assessores és ampli, però n’hi ha quatre que sobresurten en facturació i expansió. Són les anomenades big four. Cadascuna compta, entre els seus professionals, amb un exalt càrrec de Convergència Democràtica de Catalunya. Deloitte va fitxar David Madí, exsecretari de Comunicació de la Generalitat; PWC, Joaquim Triadú, exsecretari general del Departament de Cultura; KPMG, l’exconseller de territori i pare de la privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) Lluís Recoder, i Ernst & Young, l’exconsellera de Justícia Pilar Fernández Bozal.

Entre 2011 i 2012, la consultora Deloitte va rebre contractes de la Generalitat per valor de 41 milions d’euros, el triple que durant els tres darrers anys del govern tripartit

D’aquestes big four, només Deloitte ha estat escollida per gestionar la venda d’una part del patrimoni de la Generalitat, però el govern de CiU les ha contractades totes quatre en diverses ocasions. Com va publicar l’Anuari Mèdia.cat, Deloitte va rebre contractes per valor de 41 milions d’euros entre 2011 i 2012, fet que va suposar triplicar els ingressos obtinguts respecte als tres darrers anys del govern tripartit. Però hi ha altres empreses assessores que també s’han fet un lloc en el sector especialitzant-se en transaccions immobiliàries: han gestionat la venda d’immobles de la Generalitat, juntament amb Deloitte, Jones Lang LaSalle i Aguirre Newman, que és l’única firma espanyola que competeix amb les multinacionals. Aquesta última va ser fundada per Stephen Newman i Santiago Aguirre, el germà d’Esperanza Aguirre, i també hi treballa el cosí de la presidenta del PP de Madrid.

A banda de Deloitte Abogados, segons consta en l’adjudicació del 30 de setembre de 2011, el bufet Roca Junyent –presidit per l’exdirigent de CiU i militant de CDC Miquel Roca– també ha intervingut en la gestió de compravenda. Aquest gran despatx d’advocats ha estat contractat en múltiples ocasions per la Generalitat de Catalunya i per altres administracions com l’Ajuntament de Barcelona, que durant el mandat de Xavier Trias va contractar el seus serveis jurídics per un valor de 74.062 euros.

Mostra'l en portada

Noticies relacionades:

Quaranta edificis públics en mans privades

dimarts, 22 setembre, 2015

El darrer mes de juny, la Generalitat va aprovar la venda de la seu del Departament d’Empresa i Ocupació –coneguda com a Torre Muñoz– i d’un edifici del carrer de Sepúlveda