Drets

Bloqueig indignat per evitar que les retallades aterrin al Parlament

Organitzat per diverses assemblees, el 15 de juny de 2011 es va fer una crida a bloquejar els accessos al Parlament de Catalunya amb motiu del debat dels Pressupostos Generals. Recuperem la crònica dels fets publicada al núm. 233 de la Directa
Milers de persones van tractar de bloquejar el Parlament de manera pacífica
Juanfra Álvarez

Milers de persones van respondre, el dimecres 15 de juny, a la crida que el moviment del 15M –organitzat en assemblees de municipis i barris– havia fet per bloquejar els accessos al Parlament de Catalunya amb motiu de l'inici del debat dels Pressupostos Generals. La protesta simbòlica, que denunciava la pitjor retallada social des de la fi de la dictadura, va ocupar tots els accessos al Parlament. Més encara perquè estava clar que les esmenes a la totalitat d'uns comptes neoliberals ja no prosperarien.

CiU, PP i el diputat Joan Laporta van ser els artífexs de tombar les esmenes i donar llum verda a unes retallades que afecten greument l'ensenyament i la sanitat, entre d'altres

CiU, PP i el diputat Joan Laporta van ser els artífexs de tombar les esmenes i donar llum verda a unes retallades que afecten greument l'ensenyament i la sanitat, entre d'altres. Això, només un dia després que s'anunciés que el govern sanejarà el dèficit de Catalunya Caixa, Unnim i la CAM amb diner públic.

Bloqueig massiu i pacífic

Una gernació es va aplegar a les portes del parc de la Ciutadella, després que el consistori barceloní optés per tancar els accessos a partir de les cinc de la tarda del dimarts 14 de juny. Era una petició expressa del conseller Felip Puig. Mentre això passava, el sotsintendent dels Mossos d'Esquadra Toni Vergés, que havia sol·licitat una reunió amb les indignades, va rebre una carta en nom de la Comissió de Comunicació del moviment, on es comunicava que cap cos policial no era un interlocutor vàlid per atendre reivindicacions polítiques.

 

Felip Puig, conseller d’Interior, arriba al Parlament traslladat en un helicòpter de bombers. 

 

A partir d'aleshores, es va visibilitzar el que s'havia decidit i consensuat en assemblea: una protesta massiva, pacífica i determinada per evitar que el Parlament iniciés un debat que ha de cloure el proper 21 de juliol amb l'aprovació definitiva de les mesures. La convocatòria va arribar quan feia un mes exacte de l'inici d'unes protestes que han derivat en acampades arreu del territori. Unes acampades que van desobeir la Junta Electoral Central, van deixar en lletra morta les decisions del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional i van anul·lar de facto les ordenances del civisme. Unes protestes que, en tot moment, han defensat la desobediència civil pacífica, fins i tot davant la violència policial desfermada en l'operació de neteja del 27M o en l'autorganització col·lectiva demostrada davant els aldarulls que van acompanyar la celebració de la Champions.

 

Portada de la Directa 233 publicada el 16 de juny de 2011.

 

Festival de victimisme

El 15 de juny, amb la distància de la jornada electoral del 22 de maig, els partits polítics van reaccionar amb molta més distància i confrontació i van qualificar les tensions viscudes pels diputats o les agressions puntuals quan accedien al parlament com a “greus atacs a la democràcia” ocasionats per “professionals de la violència”. En alguns casos, van arribar a fer paral·lelismes amb fets històrics com la revolució d'Octubre de 1934 o el cop d'Estat de Tejero del 23F de 1981. Montserrat Tura va comparar la situació amb la persecució dels jueus sota l'Alemanya nazi. La barra lliure va arribar fins a López Tena, que va equiparar el succeït amb un cop d'Estat o una situació preinsurreccional.

Des de la nit abans, les indignades havien aplegat milers de persones a tots els accessos i van bloquejar les portes clausurades del parc amb pancartes i tanques. “Barrem el pas a les retallades” o “Tancat per demolició social” eren alguns dels missatges que s'hi podien llegir.

 

Els antidisturbis dels Mossos d'Esquadra van carregar amb força contra les manifestants / Jordi Borràs

 

Càrregues i helicòpters

La primera càrrega dels antidisturbis va provocar, a quarts de set de la matinada, nombroses ferides i va derivar en un clima de tensió que va créixer quan les diputades, a peu de carrer, van provar d'accedir al Parc de la Ciutadella enmig dels grups de manifestants. Visiblement afectat, el president de la Generalitat Artur Mas va voler entrar a l'hemicicle a l'hora en punt en què començava el debat pressupostari. Per aconseguir-ho, va ordenar l'ús d'helicòpters per traslladar el govern en ple, fet que va ser utilitzat posteriorment per intentar defensar la tesi que la seu parlamentària estava “segrestada per terra”, tot i que per algunes entrades pel carrer Wellington i el carrer de la Circumval·lació s'hi podia accedir sense problemes.

A la mateixa hora i el mateix dia, es va produir una protesta ben similar davant el parlament grec, a la plaça Syntagma. Ni la premsa grega ni la catalana no es van atrevir a qualificar la manifestació d'antidemocràtica. De fet, el president del govern hel·lènic s'ha vist forçat a anunciar la seva disposició a dimitir arran del descontentament popular contra les polítiques de retallades socials, semblants a les aprovades a Catalunya i a l'Estat espanyol.

Contra l'ofensiva neoliberal, el moviment ha convocat una manifestació el diumenge 19 de juny a les cinc de la tarda a la plaça Catalunya. La convocatòria és de caràcter internacional i es reproduirà a diverses ciutats sota el lema El carrer és nostre, no pagarem la seva crisi. Mentrimentres, Felip Puig es dedicava a reblar que era “l'únic que va entendre el que va passar el 27 de maig”.

El bloqueig del Parlament, pas a pas

Una de les entrades del Parc de la Ciutadella bloquejada per les manifestants. 

 

33 ferides, 5 detingudes i tensió en l'accés dels diputats i les diputades al Parc de la Ciutadella. 50 diputades hi accedeixen en furgons policials i 32 en helicòpter, entre elles el govern en ple.

17h Un operatiu conjunt de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana tanquen i prenen el Parc de la Ciutadella. Camions amb lavabos portàtils i serveis de càtering per als més de 300 agents desplegats.

00h Després d'una assemblea multitudinària, l'acampada s'estén per tot el perímetre del Parc de la Ciutadella des de l'Estació de França fins a la cantonada Wellington/Pujades. Al voltant de 900 persones hi pernocten.

6:30 Unitats de la Brimo (antidisturbis) i ARRO dels Mossos d'Esquadra arriben a la confluència del carrer Wellington, carreguen contra les acampades en actitud pacífica i desallotgen parcialment la zona per poder controlar l'accés nord-oest al Parc de la Ciutadella, al carrer Pujades. Queden encerclats per les manifestants.

7h Segona carrega policial, que estableix un triple cordó policial al carrer Pujades. La Brimo ha de fer una incursió per rescatar deu agents de paisà, molts d'ells encaputxats, que han quedat atrapats en un pàrquing.

7:15h Tercera càrrega policial, a partir de la qual s'estableix un passadís policial per on haurien d'accedir cotxes oficials, treballadores i premsa, opció que finalment es desestimarà. Les periodistes són concentrades enmig d'un doble cordó policial i algunes en són expulsades. Prop de 4.000 persones encerclen el Parc de la Ciutadella en diferents punts.

9h Comencen a arribar diputades i es viuen moments puntuals de tensió amb Marina Geli, Alfons López Tena, Montserrat Tura, Ernest Maragall o Joan Boada, entre d'altres. No es produeix cap agressió física –excepte les empentes a Joan Boada– però sí que s'increpa les diputats entre estira-i-arronses, tres ruixades d'esprai o escopinades. Bona part de les manifestants crida a la calma i recorda que els criteris de l'acció són els de la “desobediència pacífica i determinada”. Algunes diputades –entre elles, la comitiva d'ICV-EUiA– aconsegueixen accedir a peu per l'avinguda Meridiana, després d'arribar al dispositiu de catorze furgons de la Brigada Mòbil que obre el passadís per on els agents les escorten fins al Parc de la Ciutadella.

9:30h Repetides càrregues esporàdiques a la zona de l'avinguda Meridiana, dirigides pel comandament de la Brimo David Bordas.

10:10h El ple comença amb el quòrum mínim de 69 diputats i diputades. Mentrestant, la Brigada Mòbil trasllada, en sis furgons antidisturbis, 50 diputats i periodistes reconcentrats a la comissaria de la Guàrdia Urbana, que accedeixen al parc per la porta d'accés al Zoo de Barcelona del carrer Wellington. En paral·lel, fins a deu viatges en dos helicòpters (Mossos d'Esquadra i Bombers) traslladen el president Mas i la presidenta del Parlament Núria de Gispert, tots els consellers i conselleres del govern i altres diputades –32 persones en total– des de l'heliport de la comissaria dels Mossos d'Esquadra del carrer Bolívia fins al terraplè de davant del Zoo, a les rodalies del Parlament de Catalunya.

10:45h Nova càrrega policial al carrer Wellington, després d'un estira-i-arronsa entre manifestants i Mossos. S'activen dos extintors i agents de la policia disparen salves a l'aire, encegats per la pols dels extintors. Les enquestes de TV3 a Els Matins arrenquen amb un 60% de suport a les indignades (Us sentiu representats pels que volen impedir l’accés dels diputats al Parlament?) i clouen amb un 45%.

11:30h La Brigada Mòbil desfà el dispositiu d'accés al parc. Algunes manifestants llencen objectes contra ells i aquests disparen salves a l'aire. Un gruix de manifestants intenta accedir al parc pel mateix accés que ho han fet minuts abans alguns diputats i diputades. L'ARRO ho evita bloquejant l'accés –des de dins– amb furgonetes. El recompte de gent ferida puja a 33 manifestants i 3 agents dels Mossos d'Esquadra.

13h Arrenca l'assemblea a la zona del carrer Pujades, on es decideix marxar i reconvocar una asseguda popular a la plaça Sant Jaume a les sis de la tarda.

14h Declaració unitària i corporativa de tots els partits polítics que condemna els fets. Fa deu dies, van ser incapaços de consensuar cap condemna contra les lesions sofertes per les 84 manifestants a la plaça Catalunya. Dues de les quals van ser intervingudes quirúrgicament a l'Hospital Clínic.

15h Declaració institucional del president Artur Mas per anunciar l'ús de la violència policial a la tarda.

16:45h Nova càrrega policial a l'accés al Zoo del carrer Wellington, quan sortia un vehicle del servei de càtering. Sis persones són detingudes per desobediència a l'autoritat.

18h Asseguda popular a la plaça de Sant Jaume, on s'apleguen més d'un miler de persones. 550 agents han participat en el desplegament policial. Les esmenes a la totalitat són rebutjades gràcies als vots en contra de CiU i Joan Laporta i a l'abstenció del PP. Els vots recollits per aquestes formacions representen el 30% del cens electoral i el 20% de la població. Les retallades no constaven a cap programa.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: