Llibertats

Cinc anys de presó per al venedor ambulant que va colpejar amb una branca un agent de la Guàrdia Urbana

El jutjat penal 25 de Barcelona acorda la seva expulsió al Senegal com a mesura substitutiva de la pena de privació de llibertat. Un altre venedor ambulant és condemnat a dos anys i mig de presó pel mateix incident
Un altre ciutadà senegalès que es va resistir a la confiscació de material, també és condemnat a dos anys i mig de presó
Bru Aguilo (Fotomovimiento)
07/03/2017

La jutgessa Maria del Prado García Bernalte, d'acord amb el testimoni d'una desena de policies, condemna el venedor ambulant Sidil Moctar a cinc anys de presó per un incident a la boca de Metro de la Barceloneta que es va produir el 18 de maig de 2016. La sentència considera provat que Moctar va agredir al cap amb la branca d'un arbre un agent de la Guàrdia Urbana que prèviament li havia confiscat un farcell amb material per a la venda. Chike Sarr, un altre ciutadà senegalès que es va resistir a la confiscació de material, també és condemnat a dos anys i mig de presó.

Més enllà la versió dels agents i dels acusats, a la causa hi consta el testimoni d'un mosso d'esquadra que circulava en moto per la zona en el moment dels fets

El jutjat ofereix a Sidil l'alternativa a la presó: deportació a Senegal i prohibició de retorn durant deu anys a l'Estat espanyol. A més, el condemna a indemnitzar amb 7.500 euros els diferents agents ferits i contusionats en el marc de l'incident. Més enllà la versió dels agents i dels acusats, a la causa hi consta el testimoni d'un mosso d'esquadra que circulava en moto per la zona en el moment dels fets. Les seves paraules han estat determinants per a la sentència condemnatòria.

La jutgessa Del Prado fa afirmacions sorprenents a la sentència, com ara quan relaciona la nacionalitat senegalesa amb una "ètnia". "El fet que fossin o no senegalesos resulta irrellevant, no acreditant la defensa que el mode d'actuació fos diferent per tractar-se d'aquesta ètnia i sense que es provi que els agents actuïn de manera diferent amb aquest col·lectiu, no practicant-se cap prova en aquest sentit", en paraules textuals. En el relat de fets provats explica que "Sidil es penjava d'un arbre i arrencava una branca, que era una branca gran i contundent", extrem que per a la jutgessa és suficient per a considerar-la un "objecte perillós".

La sentència detalla de manera reiterada els cops propinats per part dels acusats contra els policies, i per contra diu que "no va existir provocació dels agents ni extralimitació en l'exercici de les seves funcions, sinó tot el contrari, la seva actuació va ser correcta en tot moment, i quedi clar, que es tractava d'agent de l'autoritat".

"Hi ha hagut prejudicis racials des d'un primer moment. Quan la fiscal no volia individualitzar sinó que deia que els manters de Barcelona mereixien una resposta contundent, això jurídicament no és presentable"

Andrés García Berrio, advocat de Sidil Moctar i Chike Sarr, considera que al llarg del procediment no hi ha hagut interès per part de la fiscalia i el jutjat de saber que va passar aquell dia ni quin tipus d'intervenció hi va haver per part de la Guàrdia Urbana. "No s'han analitzat aspectes fonamentals plantejats per la defensa, com irregularitats del procediment d'identificació fotogràfica, no respectant les garanties processals", afirma. García Berrio està estudiant una possible apel·lació davant l'Audiència de Barcelona. En relació a Chike Sarr, i malgrat que el ministeri fiscal no demanava una pena agreujada d'atemptat contra l'autoritat, la jutgessa ha optat per la forquilla superior, un fet que provoca perplexitat a l'advocat. "Hi ha hagut prejudicis racials des d'un primer moment. Quan la fiscal no volia individualitzar sinó que deia que els manters de Barcelona mereixien una resposta contundent, això jurídicament no és presentable. Referències contínues al col·lectiu de persones de color o de negres, això denota el racisme a l'interior dels cossos policials. Mai a una persona d'origen ètnic caucàsic he vist que se la vinculés per aquest fet a un caràcter agressiu. Hi ha prejudicis al sistema judicial i s'han evidenciat en aquest procediment", conclou. Cal recordar que l'acusació particular estava representada a la causa pels serveis jurídics de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: