Llibertats

Cinc anys de presó per un calbot

Arriba a judici el cas de Sergi Rodríguez 'Teti', el bastoner de Berga a qui acusen d'atemptat, ja que se li atribueix la responsabilitat d'un cop que va rebre (sense causar cap lesió) el llavors regidor del PP a Berga, Josep Antoni López Noguera
Manifestació per l'absolució de 'Teti', en què van participar unes 300 persones, aquest dissabte a Berga
Rafel J. Serarols
19/06/2016

Aquest dimarts, se celebrarà el judici al veí de Berga Sergi Rodríguez Teti a l'Audiència Provincial de Barcelona. Se l'acusa d'haver donat un cop –un calbot– a Josep Antoni López Noguera, l'aleshores regidor del Partit Popular a la capital berguedana, durant un dels passacarrers de la Patum de 2012. En aquell moment, la festa no es va aturar i ningú no va dir res al Teti. Tot i que, inicialment, la fiscalia ho va considerar com una falta, les pressions de l'acusació van fer que es retractés i ho acabés considerant un atemptat contra l'autoritat. Ara, es demana una pena de fins a cinc anys de presó al Teti per un calbot.


Els fets

L'any 2012, durant un dels passacarrers de la Patum, a les 3 de la matinada, algú va donar un calbot a Josep Antoni López Noguera quan l'aleshores regidor del PP es trobava dins el perímetre reservat a les autoritats. L'endemà, els Mossos es van presentar a casa en Teti, bastoner de la colla Cop de Garrot i membre de l'esquerra independentista, per dir-li que havia d'anar a declarar. A l'informe mèdic del regidor del PP, no hi constava cap lesió. Així doncs, inicialment, la fiscalia demanava un simple judici de faltes perquè no considerava que els fets es poguessin tipificar com a delicte. Més tard, quan va decidir considerar-ho un atac contra l'autoritat, la petició de pena va augmentar fins a quatre anys i nou mesos de presó i 3.600 euros de multa. López Noguera, per la seva part, va fer un escrit d'acusació en què sol·licitava cinc anys de presó i una multa de 5.000 euros. Tot i així, durant els últims mesos, l'exregidor del PP ha manifestat en reiterades ocasions que, si en Teti demanava disculpes públicament, retiraria la demanda. Això no ha passat; al contrari, la campanya i les accions de solidaritat han crescut.


El context

Des d'un primer moment, tant l'esquerra independentista com, especialment, el Grup de Suport al Teti han assegurat que aquest és un cas marcadament polititzat i que les pressions a la fiscalia i el consegüent canvi de criteri en són una mostra. De fet, remarquen que tot plegat forma part d'una campanya de victimisme engegada pel Partit Popular, que, a més, busca castigar els moviments independentistes. Però, realment, Berga –i el Berguedà per extensió– ha viscut episodis de confrontació significatius els últims anys? "Rotundament no", afirmen des del Grup de Suport. "Amb els anteriors candidats del Partit Popular a la ciutat, mai no hi va haver aquesta tensió. Fins i tot, quan hauria pogut passar, tot es resolia parlant-ne i sense arribar a cap judici. Tot va canviar amb l'aparició de López Noguera, un dels protegits del partit, que no ha parat de fer mèrits per escalar dins l'organigrama popular".

A les últimes eleccions municipals, el PP va presentar 23 llistes al Berguedà, gairebé totes fantasmes, i López Noguera va perdre l'única acta de regidor que tenia el partit a la comarca

La rellevància mediàtica de López Noguera –nét d'un alcalde franquista de Berga– es va disparar l'any 2014, quan, durant un acte del seu partit a Valladolid, va assegurar: "Al Berguedà, fa trenta anys que estem sotmesos a la pressió dels radicals independentistes" i "Fer política a Catalunya és una manipulació constant i és viure pressions cada dia". En aquell moment, el ple de l'Ajuntament de Berga va aprovar una moció de reprovació per aquestes afirmacions.
 

Una actuació bastonera durant la manifestació de suport a en 'Teti', que també és membre de la colla Cop de Garrot, dissabte passat a Berga / Rafel J. Serarols


Des del Grup de Suport asseguren: "Tot això és una estratègia per victimitzar-se. El PP crea una imatge falsa del Berguedà. Aquí es viu tranquil, tant ara –amb la CUP al govern– com abans. Tot normal. Aquest és un cas que només s'explica quan es personalitza amb en López Noguera. Ell, que té poc lligam amb Berga, ja que ni viu aquí". De fet, en línies generals, el Partit Popular té pocs nexes amb la societat berguedana. A les últimes eleccions municipals, va presentar 23 llistes, gairebé totes fantasmes –és a dir, integrades per persones sense cap arrelament al municipi–, com ja va recollir un article de la Directa. En aquelles eleccions, justament, López Noguera va perdre l'única acta de regidor que tenia el seu partit a la comarca.


Les reaccions

En qualsevol cas, durant els últims quatre anys, s'han dut a terme diferents actes per donar a conèixer el cas del Teti i denunciar "la desproporció" de la petició de la pena. El Grup de Suport ha estat el més actiu, amb accions de gran rellevància com les viscudes durant l'última Patum, en què van desplegar una pancarta enorme a la façana de l'església de Santa Eulàlia en plena festa, o amb el mocador de suport que va lluir la Guita Xica en un dels seus salts. Que sigui justament a la Patum on es manifesti el suport al Teti és significatiu. El Patronat de la festa es va adherir al manifest de suport, una decisió que, en aquell moment, va provocar que López Noguera renunciés al salt que li pertocava com a regidor.

El Patronat de la Patum es va adherir al manifest de suport al 'Teti', una decisió que va provocar que López Noguera renunciés al salt que li pertocava com a regidor

El Grup de Suport ha fet arribar el cas a diferents punts dels Països Catalans. "La gent flipa quan els ho expliquem", asseguren les seves integrants. Però probablement ha estat als plens municipals on s'han viscut els moments més tensos en relació amb aquest cas. A Berga, la CUP va defensar amb vehemència el suport a Teti a través d'una moció, que es va aprovar amb els vots a favor de la mateixa CUP i d'ICV, les abstencions de CDC i el PSC i els vots en contra del grup municipal d'ERC. Fins ara, una desena d'ajuntaments han aprovat mocions de suport. Al Berguedà, Berga, Casserres –un consistori amb majoria absoluta d'ERC– i Cercs; al Bages, Navàs, Artés i Sallent; al Moianès, Monistrol de Calders; a l'Anoia, Capellades, i al Priorat, els Guiamets. Una vintena d'entitats també han mostrat el seu suport al jove.

Aquests últims dies, la campanya de suport s'ha intensificat al carrer, però també a les xarxes. A través d'un escrit, la mare d'en Teti es va mostrar molt crítica i va recriminar a CDC, ERC i el PSC de Berga el seu poc suport durant els darrers quatre anys: "Us escric per compartir amb vosaltres el dolor i la decepció que m'ha provocat la vostra actitud política al llarg d'aquests anys sobre el cas del Sergi", va manifestar a Twitter.

Va ser el preludi de la manifestació que es va fer dissabte passat a Berga, en què van participar prop de 300 persones. Entre elles, hi havia l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, i els alcaldes de Navàs i els Guiamets, Jaume Casals i Miquel Perelló respectivament. El Grup de Suport al Teti també ha convocat una concentració i un dinar popular aquest dimarts, dia del judici, davant l'Audiència Provincial de Barcelona. Penúltima aturada d'un camí que es va engegar el 2012 i que ha estat carregat de turbulències dirigides i respostes actives.


 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: