La cita a cegues com a agonia

Ressenyes
14/12/2016

Obra d’un resistent del cinema low cost estatal, Norberto Ramos del Val (Summertime), Amor tóxico és la representació d’una peculiar cita a cegues. La trobada de dos joves, Toni i Irene, estarà tamisada d’humor negre i serà extenuant: “Deixem de tenir aquesta conversa absurda, estic esgotat, t’ho juro”, afirma el protagonista. I és que el film deriva cap a una forma peculiar de comèdia agonística, d’intercanvi de cops verbals entre dues persones abatudes que no volen donar el braç a tòrcer.

Aquesta èpica estranya s’emfatitza a través d’un cert gust pels espais reduïts i les escenes llargues basades en els diàlegs. El tour de force actoral està servit. La parella va rebre sengles premis a les millors interpretacions al festival Blow-up de Chicago. La veu en off que comenta els esdeveniments és la de Toni, i això marca el punt de vista masculí del film.

 

En principi, Amor tóxico és una comèdia de vulnerabilitats indie sobre un jove que s’autocompadeix perquè manté relacions sexuals poc sovint. Toni s’autorepresenta com algú sensible que lamenta els seus fracassos en el món de les cites. El seu plantejament, però, implica un cert dret personal d’accés al sexe en què les dones esdevindrien instruments. Irene suposa un revulsiu perquè fa bocins el relat del protagonista: li dirà que és un “machirulo amb pretensions”, onanista i ploramiques.

El resultat és complex. Les autocrítiques i els autoqüestionaments de l’home desconcertat conviuen amb les sortides de to misògines en un crescendo de provocació i situacions extremes. L’audiència es queda sense mànecs als quals agafar-se, mentre la pel·lícula es va descomponent com els personatges que la protagonitzen.

Al final, potser domina el desig de no estar sol... i un amor romàntic que, després de rebre moltes escopinades desmitificadores, acaba traient el nas. Entre tant desconcert, una fantasia masculina (la noia salvatge, violenta, incontrolable, però també vulnerable i sexualment accessible) retreu al protagonista que tracti les dones com a fantasies. El joc de miralls i alter egos possibles es tanca amb una mica de misteri. Gaudiu, o no, del viatge.

 

DVD
Amor tóxico
Director: Norberto Ramos del Val
Guionistes: Toni Junyent, Pablo Vázquez
Durada: 112 minuts

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades:

Violències a escena

dimecres, 14 desembre, 2016

Naixem, vivim i morim amb violència. La violència, per Marx, és la partera de la història.

42 segons d’infern racista

dimecres, 14 desembre, 2016

En Carles esperava, pacient, enmig de les Rambles, intentant esquivar les bafarades d’aire calent que sortien de la boca de metro de Liceu.