Llibertats

"Com pot reconèixer la persona que va tirar la pedra si no la va veure?"

El judici contra Papa Diop, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, mostra greus contradiccions en la versió policial. L'advocada Paz Vallés, contractada per l'Ajuntament de Barcelona, demana 3 anys i 6 mesos de presó per al manter
Jutgen Papa Diop i Omar Sock, per una batuda a les portes de l'estació de Metro de passeig de Gràcia l'any 2014, en uns fets similars als de la imatge, durant el passat mes d'octubre de 2016 a l'estació Liceu
Àngel Garcia
21/12/2016

Després d'una suspensió inicial fa quinze dies i malgrat una hora de retard, aquest dimarts s'ha celebrat, a la Ciutat de la Justícia, el judici contra Papa Diop –portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants– i Omar Sock, acusats d'agredir agents de la Guàrdia Urbana durant un incident el 28 d'agost de 2014. La Fiscalia i l'acusació particular, representada per l'advocada Paz Vallés del despatx Molins & Silva, demanen per a Diop una pena de tres anys i sis mesos de presó, i per a Sock la petició de presó és de deu mesos. Vallés és la mateixa lletrada contractada per l'Ajuntament de Barcelona –responsable de la defensa dels agents de la Guàrdia Urbana–, que el passat 20 de maig va reclamar presó preventiva pel manter Sidil Moctar, qui encara es troba privat de llibertat al centre penitenciari La Model, a l'espera d'un judici previst pel proper 20 de gener. La defensa del portaveu del sindicat s'ha assumit des del Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de racisme i xenofòbia de SOS Racisme. 

La vista oral s'ha celebrat enmig de fortes mesures de seguretat. Malgrat l'absència de públic i que no s'havia fet cap convocatòria, el passadís de la segona planta on es troba la sala 217 tenia l'accés restringit per un cordó d'agents de seguretat, mentre quatre agents de paisà dels Mossos vigilaven discretament els dos acusats i els seus advocats. Per contra, la desena de guàrdies urbans convocats en qualitat de testimonis han passat el matí en una sala especialment reservada per a ells. Durant les dues hores i mitja de judici va ser present a la sala la regidora Maria José Lecha, de la candidatura CUP Capgirem. 

L'Ajuntament de Barcelona afirma que Diop "és un referent per a la comunitat d'origen senegalès", que "la seva participació –al projecte de Cooperativa de Treball en l'àmbit de la venda ambulant– contribueix a la cohesió interna del grup"

La defensa de Diop s'ha centrat a destacar el tarannà "dialogant i pacífic" de l'acusat, i en consonància amb això, ha aportat un document signat per una Gerent i una Directora de Serveis de l'Ajuntament de Barcelona on s'afirma que el portaveu dels manters "és un referent per a la comunitat d'origen senegalès", que "la seva participació –al projecte de Cooperativa de Treball en l'àmbit de la venda ambulant– contribueix a la cohesió interna del grup" i que "qualsevol element que pugui suspendre i reduir la seva participació suposarà un greu risc per la continuïtat de tot el projecte". La resta d'elements perifèrics que han jugat a favor de Diop i Sock han estat les declaracions dels policies, plagades de contradiccions.


Set dels vuit policies no recorden qui va llançar pedres

A l'inici de la fase de testificals, totes les parts han acordat la renúncia a la declaració d'alguns dels policies. Finalment, han estat vuit els agents que han comparegut davant la jutgessa. Només un d'ells ha assenyalat Papa Diop com a autor del llançament d'una pedra –que segons la Fiscalia mesurava entre set i tretze centímetres–, i que hauria impactat al canell d'un dels policies que, durant aquella intervenció, pretenia fer fora els venedors ambulants situats a la confluència del passeig de Gràcia i el carrer Consell de Cent. Sorprenentment, però, la pedra no li va provocar cap erosió ni hematoma a la pell. L'afectat va referir un dolor i el metge de la Mútua Delfos Universal va fer constar a l'informe mèdic la paraula "contusió", sense impediment per seguir patrullant.

Al centre de la ciutat de Barcelona s'han produït múltiples batudes contra la venda ambulant / Àngel GarciaL'agent va procedir a la identificació de Diop mitjançant un aplicatiu informàtic de la comissaria de l'Estació del Nord, després que alguns agents "comentessin" en dependències policials que l'autor del llançament era un manter conegut com "el americano", sobrenom amb què el coneixen. Arran de l'actuació policial, el portaveu del sindicat va quedar ferit per un cop de porra –amb un trau de tres centímetres al cap–, que va requerir d'atenció mèdica a un CAP de l'Hospitalet de Llobregat. Mai es va investigar ni determinar l'autoria de l'agressió policial. L'agent que acusa Diop assegura que va sortir "un instant" de les escales del Metro per tal d'efectuar el llançament de la pedra. Malgrat que als atestats es diu, en tot moment, que els policies van fer un cordó a "les escalinates" del suburbà i que, segons el testimoni de gent que sortia del Metro, "recollien pedres de les vies", la Guàrdia Urbana i els responsables de seguretat de TMB no van considerar pertinent aportar imatges de les càmeres de videovigilància que havien enregistrat els incidents. "Es van descartar per una deficiència en la qualitat de les imatges; no eren nítides", va assegurar l'agent 24.316 encarregat de la instrucció de la causa, que va afegir: "tot el que va passar, va passar a l'exterior".

El policia 26.979 va declarar que "Sí", que "No" i que "no podia garantir" que els acusats fossin els responsables del llançament de pedres. "Com pot ser que hagi dit en un minut de diferència coses tan diferents?", li va espetar l'advocat Josep Granados

L'agent 25.859 va afirmar, en un primer moment, que havia vist com Omar Sock llançava una pedra, però després se'n va desdir. "No puc assegurar que fos la seva pedra la que va impactar, jo vaig veure el gest. No els veig amb les pedres a sobre, suposo que les van agafar del Metro", va concloure durant l'interrogatori. El policia 26.979 va declarar que "Sí", que "No" i que "no podia garantir" que els acusats fossin els responsables del llançament de pedres. "Com pot ser que hagi dit en un minut de diferència coses tan diferents?", li va espetar l'advocat Josep Granados, defensor de Diop en nom de SOS Racisme. Després es va escoltar a la sala les paraules de l'agent 71.764, que, malgrat haver fet constar a l'atestat que l'autor del llançament era Diop "sense cap gènere de dubtes", a la sala va dir que no ho havia vist. "Com pot reconèixer a la persona que va tirar la pedra si no la va veure?", va reiterar Granados. Dues hores després de l'inici de la vista va parlar el cap de l'operatiu, un policia que treballa en l'àmbit de la venda ambulant des de fa anys i "de dilluns a diumenge", segons va dir. "Vaig sentir un impacte i vaig pensar que era un tret, perquè va destrossar el vidre. No entenc com no es van carregar cap turista", són algunes de les expressions que va emprar.

La fiscal i l'advocada de l'acusació particular van mantenir la petició de pena un cop finalitzat el judici. La lletrada Vallés va considerar que "els policies han estat sincers, no resulta verossímil que acudís a mediar mentre es produïen horribles incidents", en referència a Papa Diop. La lletrada d'Omar Sock, Izaskun Pérez, va reclamar-ne l'absolució, després que cap agent pogués atribuir-li el llançament de la pedra que va trencar el vidre d'un vehicle no logotipat, i per la manca de lesions a l'agent que el va reduir, més enllà d'una sobrecàrrega muscular per "intentar zafarse", en paraules del policia. L'advocat de Papa Diop va exigir-ne l'absolució i va llançar una reflexió a la jutgessa: "l'única persona ferida de consideració per aquests fets està asseguda a la banqueta dels acusats". "Cal recordar que Papa va ser acusat cinc dies després dels fets, quan la Guàrdia Urbana ja sabia que estava ferit i intervingut", va puntualitzar.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: