Internacional

Comença la tala del bosc mil·lenari de Hambach enmig de la resistència

La multinacional energètica RWE reprèn la desforestació amb l'ajuda de la policia alemanya, que haurà de superar les activistes que des del 2012 omplen els arbres de cases i plataformes de resistència
Constantment es bloquegen els accessos al bosc amb barricades, per a fer més difícil l'avançament de la policia i la maquinària de l'empresa
Sergi Pujolar (Krasnyi Bcn)
27/11/2017

Mina de Hambach, 25 de Novembre, dues de la matinada: un grup de persones s'encadenen a les vies del tren que porten el carbó des de la mina a les centrals elèctriques que el cremen per a generar energia. Unes hores més tard, un comunicat a Indymedia Alemanya en reivindica l'acció: és una resposta a la sentència del Tribunal Administratiu de Colònia, que tot just un dia abans havia desestimat la demanda que pretenia aturar la tala del bosc mil·lenari amb la finalitat de protegir algunes espècies en perill d'extinció que allà hi tenen la seva llar. "Ens agradaria informar els responsables de RWE que ara tindran el vistiplau de l'Estat per a seguir amb la destrucció, però sempre hi haurà gent en desacord amb el que feu que s'interposarà en el vostre camí".

Desenes d'activistes lluiten per aturar la tala del bosc mil·lenari amb la finalitat de protegir algunes espècies en perill d'extinció que allà hi tenen la seva llar

A les nou del matí, el bloqueig encara seguia: la unitat tècnica encarregada del desallotjament no havia pogut arribar per les barricades i bloquejos que s'estaven produint en els diferents accessos. Poc després, es comença a notar presència policial al bosc. Tres vehicles es col·loquen a sota una de les cases-arbre i controlen que no hi hagi cap incident, mentre màquines desbrossadores s'endinsen darrere seu i comencen a desbrossar la zona de Miketown. Vint-i-cinc minuts més tard les màquines es retiren, després de dos exitosos bloquejos.


Intent d'aturada de la temporada de tala

Després d'uns mesos de calma tensa, amb debats i discussions sobre si aquest seria o no l'últim any de la resistència, el 29 d'octubre saltava l'alarma a Hambach, el mil·lenari bosc que està sent desforestat per la multinacional energètica RWE per a extreure'n lignit de carbó del subsòl i convertir-lo en la mina a cel obert més gran d'Europa, després que sortís publicat un document del parlament de Renania del Nord-Westfalia on l'empresa RWE confirmava que "vint de les vint-i-dues cases-arbre es troben dins l'àrea a destruir aquest any".

Segons l'empresa RWE vint de les vint-i-dues cases-arbre existents a Hambach es troben dins l'àrea a destruir aquest any / Sergi Pujolar (Krasnyi Bcn)

 

Tot i que la temporada de tala sol començar l'1 d'octubre, aquest any s'ha endarrerit per petició del BUND (Associació Estatal de Renania del Nord-Westfalia de la Federació pel Medi Ambient i la Conservació de la Naturalesa). Aquesta organització, que des de l'any 1996 lliura una batalla legal contra la mina, va presentar el 2 de març de 2015 una denúncia contra el tercer pla operatiu (que cobreix les actuacions a la mina de 2020 a 2030) i contra el pla operatiu actual (2015-2017), ja que els consideraven il·legals.

Segons l'annex II i IV de la directiva d'hàbitats, flora i fauna de la Unió Europea a Hambach s'hauria d'aplicar "un règim estricte de protecció en tot el seu entorn natural"

En una de les investigacions ambientals que BUND va encarregar, es va descobrir que el bosc acollia una de les espècies més amenaçades d'Alemanya, el ratpenat bechstein, protegit segons l'annex II i IV de la directiva d'hàbitats, flora i fauna de la Unió Europea. Segons aquesta directiva, a les zones on habitin animals inclosos en la categoria IV "s'ha d'aplicar un règim estricte de protecció en tot el seu entorn natural pertanyent a la UE". La demanda es va presentar per aquest motiu, i també perquè el tercer pla d'operacions es va presentar i aprovar abans de temps (l'any 2008, quan tocava fer-ho l'any 2010) mitjançant un procediment diferent de l'habitual que va permetre'n l'aprovació sense incloure una avaluació integrada d'impacte ambiental, que també reclamen que es dugui a terme.


Una partida d'escacs

BUND sap quant difícil és lliurar una batalla legal contra una multinacional en un cas ambiental. En la majoria de casos, les sentències arriben quan les àrees ja han estat destruïdes o el mal és irreparable, i quan s'actua a temps tampoc és fàcil: totes les demandes que fins ara s'havien presentat contra la mina havien estat arxivades per diferents motius. Tot i això, els canvis en la jurisprudència així com les noves normatives europees feien que –en aquest cas– BUND es presentés optimista als jutjats a interposar aquesta demanda, però dos anys més tard, i ja a les portes del judici, van començar els problemes. L'audiència programada originalment per a aquest judici era el 20 de juny de 2017, però només tres setmanes abans aquesta data va ser cancel·lada pel Tribunal Administratiu Superior de Colònia per qüestions de competència, ja que la zona inclosa en la demanda es trobava en diferents jurisdiccions (Colònia per una banda, Aquisgrán per l'altra) i volia aclarir quina n'era l'autoritat competent.

"Creiem que aquest serà l'últim any del bosc", afirma una de les activistes que es troba al paratge / Sergi Pujolar (Krasnyi Bcn)

 

Finalment, tot i que es va mantenir que l'autoritat competent era el Tribunal de Colònia, el judici va ser postposat a novembre de 2017, quan ja hauria començat la temporada de tala. BUND va moure fitxa de nou el passat 22 d'agost: aprofitant una esmena en la legislació alemanya, que li atorgava un nou dret d'acció, va demanar la paralització de la temporada de tala fins a la resolució del judici. Poc després, RWE va fer als jutjats una declaració vinculant on afirmava que no tenia intenció de començar la tala fins al 25 d'octubre de 2017. Aquest mateix dia, i a través d'un article a la seva pàgina web titulat "Victòria parcial per a BUND", el Tribunal de Colònia va fer públic que havia pres una primera decisió en un procediment urgent: s'accepta la sol·licitud de suspensió per a una zona de només 56 hectàrees. Això va ser rebut molt negativament tant pel BUND, que va renegar del títol de l'article i ho va qualificar de "derrota de la natura", com per les activistes, que van criticar que –casualment– tota la zona a protegir queda endinsada al bosc i està fora de la zona que RWE té previst talar en primer lloc. Finalment, el dia 24 de Novembre va sortir la sentència definitiva: el tribunal desestima la denúncia presentada i, tot i que immediatament s'ha presentat un recurs a la instància superior, RWE pot prosseguir legalment amb la tala.

El tribunal ha desestimat la denúncia presentada i, tot i que immediatament s'ha presentat un recurs a la instància superior, RWE pot prosseguir legalment amb la tala

"Creiem que aquest serà l'últim any del bosc", afirma una de les activistes que es troba al paratge. "Els altres anys encara els quedava prou bosc per a poder complir objectius talant zones on no hi havia cases-arbre, però aquest any és impossible, assumim que intentaran un desallotjament complet del bosc i del campament". Tanmateix, aquestes no són paraules de derrota ni desànim: "Sabíem que aquest moment arribaria i serà difícil, però estem preparades. Hi ha unes 30 cases-arbre, algunes més si contem totes les plataformes de resistència, i esperem l'arribada de més gent ara que ja sabem el que ens espera". L'okupació, activa des de l'any 2012, està en constant construcció i evolució, i els grups de gent que l'alimenten també se succeeixen. És impossible calcular quantes activistes han passat per allà en els últims cinc anys, però totes les que hi han estat tenen un vincle, d'una manera o altra, amb el bosc. És per això que enguany s'espera que molta gent s'acosti a donar suport i des del blog de l'okupació es fa una crida a la mobilització: "L'última temporada de tala ens va demostrar que en dos o tres setmanes es poden destruir 70 hectàrees de bosc, així que si tens l'oportunitat de venir, fes-ho! Se't necessita aquí més que mai".

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: