El conflicte obert de la Barceloneta

28/10/2014

El veïnat de la Barceloneta està en peu de guerra des de l’estiu. L’onada de turisme massiu ha afectat durament el barri pescador. L’ofensiva dels grups de pressió turístics ha encarit la vida i ha provocat que la població perdi poder adquisitiu. El comerç local també va desapareixent a favor de negocis destinats a les visitants, sense llaços amb la realitat socioeconòmica de la ciutadania local.

L’enorme quantitat d’apartaments turístics que hi ha a la Barceloneta és un altre dels problemes que ha obert la caixa dels trons. A hores d’ara, se’n comptabilitzen més d’un miler, majoritàriament il·legals. La seva presència fa que les persones del barri ho tinguin molt difícil per desenvolupar una vida quotidiana normal. Aquesta situació també ha implicat un encariment dels lloguers dels habitatges, fet que ha provocat que marxés molta gent.

En aquest context, el mes d’agost es va iniciar una onada de protestes contra el turisme de masses que encara no ha acabat. Les mobilitzades van reclamar a l’Ajuntament el tancament de tots els pisos turístics del barri i la creació d’habitatge social.

L’oposició de la gent de la Barceloneta al model de turisme actual ve de lluny. Entitats com l’Associació de Veïns de l’Òstia o la Plataforma en Defensa del Port Vell han aportat un punt de vista crític a la realitat del barri des de fa anys. Aquests grups s’han mobilitzat contra els projectes que alimentaven el creixement de la bombolla turística i han reivindicat un model de barri i de ciutat sostenible, més lligat a les necessitats de la població local.

El moviment de protesta actual, però, va més enllà de les entitats veïnals. Va esclatar de manera espontània i sorgeix d’arrel, de l’emprenyament de ciutadanes no organitzades que, finalment, han decidit sortir al carrer per dir prou. Les activistes de les associacions veïnals estan participant a les mobilitzacions, però ho fan a títol individual, com a part del nou col·lectiu. La plataforma de protesta vigent també va pactar que les seves accions no s’associarien a cap partit polític, amb la intenció d’unir forces i no dividir el moviment.

Amb tot, l’impacte de les protestes de la Barceloneta ha marcat un precedent. La pressió social va obligar l’Ajuntament a negociar amb el veïnat. Actualment, el consistori es reuneix gairebé cada setmana amb representants veïnals, tot i que no ha satisfet les seves reivindicacions principals. Per ara, el conflicte roman obert.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: