Territori

El crematori funerari desperta el rebuig a més equipaments contaminants a Sant Adrià de Besòs

La plataforma ciutadana Stop Crematori ha organitzat un concert de rock el pròxim dissabte per recaptar diners i poder demandar el Consell Comarcal del Barcelonès i l’Ajuntament
Concentració de la Plataforma el passat dilluns davant de l'Ajuntament
Clara Macau
02/02/2018

“Rock contra crematori”, amb la Kaskaria Rock i Yellowarriors i la monologuista Valeria Hincapié, és el nom de l’esdeveniment que el grup veïnal Stop Crematori té programat per dissabte 3 de febrer, al Casal de Cultura de Sant Adrià. La iniciativa forma part d’una campanya de microdonacions, a través de les quals la Plataforma vol aconseguir els 1.200 euros que necessita per interposar un recurs contenciós administratiu contra el Consell Comarcal del Barcelonès i l’Ajuntament de Sant Adrià. Són les dues administracions que van subhastar uns terrenys al barri de la Catalana per instal·lar-hi una infraestructura funerària que podria acollir fins a cinc sales de vetlla i dos forns crematoris, amb espai d’aparcament i capacitat per a 750 cremacions anuals. Finalment, la societat Tanatori del Litoral va ser el millor postor.

Entre el 2014 i el 2015, la nova societat Tanatori del Litoral, integrada per Áltima i PFB Serveis Funeraris, va adquirir un solar d’aproximadament 10.000 metres quadrats de titularitat pública prop de la ronda Litoral, a Sant Adrià de Besòs. El Consell Comarcal del Barcelonès, propietari majoritari, el va subhastar al grup empresarial per sis milions. L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, titular d’un 6 % de la parcel·la, es va afegir al projecte i va atorgar la llicència d’activitats a la societat l’octubre passat, després que la Ponència Ambiental Municipal emetés una resolució favorable a l’entrega de l’autorització ambiental.
 

Impacte ambiental

Mari Pau Gómez, veïna del municipi, es va assabentar del projecte del crematori per la premsa i ho va comentar amb altres veïns i veïnes que, preocupats per l’impacte ambiental de les noves instal·lacions, van organitzar-se. Així, el 2016 es va crear la plataforma Stop Crematori, on actualment hi participen una quarantena de persones de forma activa. Gómez està convençuda que el crematori és perjudicial per a la salut i el benestar dels adrianencs: “Aquí hi ha la ronda, la incineradora, l’Estació Depuradora d’Aigües residuals, la planta de tractament de fangs, la central de cicle combinat… Sant Adrià és l’habitació dels mals endreços! El nou equipament, a més, no justifica cap necessitat ciutadana. Som un municipi petit, amb unes 300 morts anuals i d’aquestes només un 40 % opten per la cremació”.

El col·lectiu veïnal va presentar al·legacions al projecte. Defensen que Sant Adrià ja supera els límits de 40 mil·ligrams per metre cúbic de contaminació de l'aire, marcats per la Unió Europea i l’OMS

El col·lectiu veïnal, que ja ha recollit més de 9.000 signatures contra el crematori, va presentar, a finals de l’any passat, al·legacions al projecte. Defensen que Sant Adrià ja supera els límits de 40 mil·ligrams per metre cúbic (mg/m3) de contaminació de l'aire, marcats per la Unió Europea i l’Organització Mundial de la Salut. De fet, hi ha un estudi, del 2016, elaborat pel departament de Toxicologia de la Universitat Rovira i Virgili, que alerta que la zona pròxima a la incineradora té un nivell alt de dioxines, fet que augmenta el risc de càncer entre el veïnat. El responsable de l’estudi i director del laboratori de Toxicologia, José Luís Domingo, exposa que no es pot concloure amb certesa quin és l’origen de la contaminació, però assenyala, com a primer factor, la planta incineradora, i com a segon, el trànsit de les vies de comunicació. Domingo subratlla que ja fa tres anys que van advertir les autoritats competents sobre l’índex de contaminació i, malgrat tot, ha seguit augmentant els darrers anys.

Incineradora de Sant Adrià de Besós

 

A causa de la manca de resultats concloents, Stop Crematori demana que s’apliqui “el principi de precaució, davant de qualsevol possible contaminant, sense esperar la prova formal d’un vincle epidemiològic, amb la finalitat de prevenir i evitar danys sanitaris o ecològics greus i/o reversibles”, tal com expliquen en el seu manifest. El complex funerari s’ha de situar a 240 metres d’una escola i a 170 metres d’un club de futbol.
 

Incompatibilitat amb el Pla General Metropolità

Mari Pau Gómez explica que la plataforma Stop Crematori “ja ha fet tot el que havia de fer en l’àmbit de la mobilització ciutadana”, així que, ara, optarà per interposar un recurs contenciós administratiu contra el Consell Comarcal del Barcelonès i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. A banda de les qüestions ambientals, la Plataforma manté que l’activitat que es desenvoluparà en els terreny no s’ajusta als requisits del Pla General Metropolità (PGM) previstos per a l’espai, perquè la titularitat del sòl hauria de ser pública i no privada.

La Plataforma manté que l’activitat que es desenvoluparà en els terreny no s’ajusta als requisits del Pla General Metropolità previstos per a l’espai, perquè la titularitat del sòl hauria de ser pública i no privada

Això és, també, el que va plantejar Sant Adrià en Comú per tirar endavant una moció el 2016. Amb MES i ERC, els partits contraris al crematori des de l’inici, van aprovar una mesura per “deixar sense efecte, de mutu acord, la clàusula del contracte per la qual s’obliga a Tanatari Litoral S.L. a construir un forn crematori al municipi”. Així, es volia endegar la creació d’una comissió per fer seguiment d’un procés de negociació amb tots els actors implicats, inclosa la plataforma Stop Crematori, però la proposta no va donar fruits.

L’octubre passat, el partit que governa el municipi, el PSC, va presentar una moció que proposava revertir la venda del solar, que va ser aprovada al ple de l’Ajuntament. El Consell Comarcal, però, es va oposar a aquesta opció i també a construir només la infraestructura del tanatori, sense el crematori. En aquests moments, l’Ajuntament de Sant Adrià ha declinat fer declaracions.
 

Males olors i contaminació a la zona del Fòrum

Vint entitats veïnals de Sant Adrià, Badalona i el barri de Sant Martí de Barcelona, han aplegat esforços per denunciar la contaminació i les males olors de l’àrea que és a tocar del Fòrum. Es van presentar l’any passat amb el nom d’AireNet, com una coordinadora veïnal metropolitana, i reclamen que es posin en marxa estudis sobre la qualitat de l’aire. Amb aquest objectiu, han començat a impulsar iniciatives de divulgació ciutadana sobre qüestions mediambientals.

La coordinadora veïnal metropolitana AireNet reclama que es posin en marxa estudis sobre la qualitat de l’aire i assenyala la incineradora com a principal focus d'emissió de contaminant a Sant Adrià de Besòs

Un dels portaveus d’AireNet, Enrique Navarro, està convençut que el focus principal d’emissió de contaminants a Sant Adrià de Besòs és la incineradora: “les xifres de contaminació a zones amb un volum de trànsit elevat, com la Diagonal de Barcelona, no arriben al nivell dels índexs de Sant Adrià. Està demostrat que la incineració de residus és contaminant i, per això, la nostra fita primordial és aconseguir el tancament de la planta”.

La coordinadora d’entitats també és activa en la denúncia de les males olors que s’han detectat prop de la zona del Fòrum i es remeten a l’estudi del 2016 “Avaluació de l’impacte odorífic a la zona Fòrum de Barcelona”, encarregat per l’Ajuntament de Barcelona, que va concloure que la depuradora d’aigües i la nau d’assecament de fangs eren alguns dels principals agents contaminants. De fet, la AireNet es va crear, de bon inici, per l’alerta d’una olor intensa “de fangs i detritus” a la zona que, diu Navarro, s’esdevé “en episodis d’entre tres i cinc minuts i que és especialment forta a l’estiu. En llegir un article sobre l’estudi de la Universitat Rovira i Virgili i l’emissió de les dioxines, vam connectar els dos problemes”.

El portaveu remarca que volen que s’investiguin en profunditat les fons causants de les males olors i de l’emissió de dioxines a l’atmosfera, s’hi augmentin els controls, i es mostren contraris a la instal·lació d’equipaments com el crematori.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: