Del finançament il·legal a les "donacions voluntàries"

L’esclat del cas Ferrovial-CDC via Palau de la Música no ha aturat el flux de donacions que les principals constructores del país han fet arribar a l’espai polític convergent
19/10/2016

El cas Petrum, instruït per un jutjat del Vendrell, ha fet palès que es manté el mecanisme de finançament de CDC a través de grans constructores. Rachid El Ghazoui, treballador acomiadat d’una empresa de l’exalcalde de Torredembarra Daniel Massagué, i la regidora d’ERC Montserrat Gassull van ser els alertadors de la Guàrdia Civil. Les indagacions del jutge Josep Bosch intenten esbrinar si darrere de les donacions hi ha beneficis per a les constructores. A la instrucció de la causa i al Tribunal de Comptes, hi figuren aportacions milionàries de les empreses Teyco, Copisa i Grupo Soler, que, segons CDC, són “legals, públiques, transparents i estan auditades”. Els convergents han remarcat que aquestes aportacions d’empreses privades “no tenen relació amb obra pública” i es produeixen de manera voluntària i només “per motius d’afinitat ideològica i de suport al projecte polític” que representa CDC. Estem davant d’un gir argumental dels responsables del partit, que davant l’acusació de finançament il·legal intenten esgrimir que les constructores poden donar diners a qui vulguin sense esperar res a canvi. Les transaccions es van fer entre 2008 i 2015 als comptes de la fundació CatDem, precisament durant el període en què el flux econòmic provinent del Palau de la Música es va tallar en sec. Una part dels diners es va ingressar a la fundació Fòrum Barcelona, amb els mateixos administradors que CatDem i ja liquidada. El Grupo Soler hauria aportat 639.604 euros, Copisa 1.115.000 euros i Teyco i la seva filial Bluegreen Village van donar quasi 340.000 euros a les fundacions de CDC.

CDC ha remarcat que les aportacions “no tenen relació amb obra pública” i es produeixen de manera voluntària, només “per motius d’afinitat ideològica”

Entre la documentació confiscada durant els escorcolls a la seu de Teyco a Sarrià-Sant Gervasi –que comparteix oficines amb el consolat de Lituània–, hi havia un full amb el logotip de l’empresa i un llistat de poblacions (Lloret de Mar, Figueres, Sant Celoni, Torredembarra i Sant Cugat del Vallès) governades per CiU i unes quantitats manuscrites. Els investigadors sostenen que aquestes anotacions corresponen a licitacions d’obra pública i el possible pagament de comissions del 3% a la fundació CatDem. Impreses o manuscrites a la dreta d’aquestes quantitats que s’obtenen de les adjudicacions de les respectives obres, “es detallen i se sumen les que resulten d’aplicar el 3% a aquests imports”. El temps dirà si només es tracta d’una coincidència.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades:

La tocata de Ferrovial

dimecres, 19 octubre, 2016

El primer comunicat de Ferrovial Agroman sobre l'escàndol del Palau de la Música es va fer públic l'agost de 2010, tretze mesos després de l'escorcoll judicial a l'edifici.