Política

Denúncia de manca de control públic i opacitat al Centre d'Acollida Turística del Masnou, Alella i Teià

La CUP del Masnou ha declarat en un informe públic que l'oficina que promou el turisme als tres municipis del Maresme, explotada per una Unió Temporal d'Empreses externa, s’ha gestionat de manera tèrbola des de la seva obertura el 2011
La mancomunitat de municipis va tramitar un contracte de concessió pública de la gestió del CAT a l'UTE formada per Magmacultura SA i Ablex Outsourcing SL. Les dues societats són propietat de les mateixes persones, els germans Artur i Francisco Duart
03/12/2015

L'assemblea local de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) del Masnou (Maresme) ha denunciat en un comunicat recent que, des de l'any 2011, hi ha hagut "continuats incompliments del contracte" per part de la Unió Temporal d'Empreses que gestiona el Centre d'Acollida Turística (CAT) de Teià, Alella i el Masnou.

El Centre d'Acollida Turística (CAT) és una infraestructura pública que depèn de la Mancomunitat de Serveis de Teià, Alella i el Masnou. Es tracta d'un establiment destinat a la promoció del turisme i de les activitats lúdiques, culturals i gastronòmiques del territori que forma part dels tres municipis. El jaciment arqueològic de la Cella Vinària de Teià també està inclòs al seu espai.

Brauli Duart, germà dels dos propietaris de l’empresa de serveis culturals, és l’actual president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Segons la CUP del Masnou, els ajuntaments de les tres localitats del Maresme que participen a l'entitat mancomunada no han fet una supervisió eficaç de la gestió del CAT. “La manca de control és del tot escandalosa i inexplicable”, exposa la CUP al seu comunicat, que també denuncia que la gestió d'un equipament públic com el Centre d'Acollida Turística s'ha basat en un mètode de "pràctiques corruptes".

El paper de Magmacultura

El 2011, la Mancomunitat de Serveis de Teià, Alella i el Masnou va tramitar un contracte de concessió pública pel qual cedia la gestió del CAT a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) integrada per Magmacultura SA i Ablex Outsourcing SL. Les dues companyies són propietat de les mateixes persones, els germans Artur i Francisco Duart Llinares. Magmacultura SA, a més, no és una empresa desconeguda, sinó que ha estat adjudicatària d'unes quantes concessions públiques per gestionar els serveis culturals de diversos museus de Catalunya els darrers anys. La companyia s'encarrega de la informació i de l'atenció al públic a exposicions com el Museu Picasso, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) o el Castell de Montjuïc de Barcelona.

 

L'explotació del jaciment arqueològic de la Cella Vinària de Teià també està inclòs a les competències del CAT

D’altra banda, el cognom dels homes que estan capdavant de Magmacultura, Duart, tampoc no és nou dins el panorama públic català: Brauli Duart, germà dels dos propietaris de l’empresa de serveis culturals, és l’actual president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i exsecretari general d’Interior i Justícia entre 2001 i 2003, durant l’últim govern de Jordi Pujol

Les sospites de la CUP

A través del comunitat, la CUP del Masnou qüestiona el motiu pel qual es va cedir un servei amb un volum d'activitat relativament reduït a una UTE, un tipus d'organisme jurídic que normalment ajunta empreses privades quan s'han d'assumir certes tasques productives de gran dimensió que una companyia no pot assumir per si sola. Segons l'assemblea local de l'Esquerra Independentista del Masnou, les UTE tenen diversos avantatges fiscals: no han de pagar taxes com l'impost de patrimoni, l'impost d'activitats econòmiques o l'impost de societats.

La CUP del Masnou considera que l'UTE no ha presentat mai memòries econòmiques completes, ja que "en cap moment fa referència a ingressos"

El document que la CUP del Masnou ha enviat a la premsa també denuncia tot un conjunt d'irregularitats i incompliments de contracte que s'haurien comès de manera continuada des de 2011. Entre ells, l'organització municipalista considera que l'UTE que integren Magmacultura SL i Ablex Outsourcing SL no ha presentat mai memòries econòmiques completes: “Podem parlar de memòria fictícia o falsa, ja que en cap moment fa referència als ingressos”, amb la qual cosa “no es pot tenir una imatge fidel de la situació de l'empresa”. De la mateixa manera, l'entitat concessionària de la gestió del CAT no sempre hauria presentat els documents que justifiquen la despesa del personal treballador del centre ni hauria fet cap auditoria, un càlcul econòmic necessari per saber quants diners públics han passat per les mans de l'UTE concessionària del servei.

Amb tot, segons la CUP, l'entitat privada que uneix Magmacultura SA i Ablex Outsourcing SL ha presentat uns recomptes incomplets, en què declara unes despeses que estan molt per sobre de la subvenció anual que li pertoca rebre.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: