Internacional

Destrucció i resistència a les ciutats del Kurdistan nord

Crònica del viatge de deu dies d'una delegació de joves militants de l’esquerra independentista al Kurdistan del Nord amb l'objectiu de documentar el conflicte que s’està vivint en aquesta regió entre la guerrilla del PKK i l’Estat turc
Caminar pels carrers estrets del districte de Sur (a Amed) i de la ciutat de Cizre permet entendre que allò que s’està produint al Kurdistan del Nord és una guerra
Laura Arcarons

Havíem visitat aquesta zona l’any anterior i sabíem que, aquest cop, la situació no tenia res a veure. Mentre que en el nostre primer viatge hi havia una calma tensa, que permetia certa llibertat i marge de maniobra al moviment kurd, aquest any, érem conscients que el que s’estava produint al Kurdistan era una guerra en tota regla.

 

Després d’uns dies confusos, finalment, la celebració del Newroz va ser il·legalitzada a tot l’Estat turc, excepte a la ciutat d’Amed. Aquest fet era excepcional, ja que, des de la legalització d’aquesta festa l’any 2000, només havia estat prohibida el 2012 a les ciutats d’Amed i Istanbul. Pel poble kurd, el Newroz és un dels dies més importants de l’any, ja que molta gent surt al carrer amb una sola veu per defensar els drets nacionals d’aquest poble. Prohibir-ne la celebració era una provocació més del govern turc i una nova mostra de la política d’agressió oberta contra la població kurda que està duent a terme des de fa mesos.

Com era de preveure, la majoria de municipis van fer cas omís de la prohibició i la gent va sortir al carrer a celebrar el Newroz. A la ciutat de Batman, situada a poc més de 100 quilòmetres d’Amed, la policia va dissoldre la marxa utilitzant gasos lacrimògens i canons d’aigua. El moviment kurd havia organitzat la marxa el dia 20 de març –la data oficial és el dia 21– i tenia preparada una comitiva liderada pel diputat i portaveu de l’HDP, el partit prokurd amb presència a tot Turquia, Selahattin Demirtas. Tot i que Demirtas és una persona molt coneguda a tot l’Estat i un líder de renom per a la comunitat kurda, la policia i l’exèrcit no van tenir cap mirament a l’hora d’atacar les manifestants. Això, però, no va aturar la gent, que seguia ballant danses tradicionals mentre es produïen enfrontaments entre la policia i un grup de joves.

La majoria de municipis van fer cas omís de la prohibició i la gent va sortir al carrer a celebrar el Newroz. A la ciutat de Batman, la policia va dissoldre la marxa utilitzant gasos lacrimògens i canons d’aigua

A la ciutat d’Amed, aquesta festivitat se celebra al Newroz Parki, un emplaçament construït especialment per aquesta jornada ara fa set anys. En aquest parc, es concentren milers i milers de kurdes que es troben per autoafirmar-se com a poble i reclamar a l’Estat unes condicions d'existència dignes. És un dia de discursos polítics emotius, silencis multitudinaris, actuacions musicals, balls i himnes.

La celebració central va transcórrer amb relativa normalitat, tot i que hi va haver algunes càrregues al final de la jornada. Segons les autoritats locals, prop de 500.000 persones hi van participar al llarg del dia. Aquest nombre de gent és inferior al dels dos últims anys, en què s'hi havien aplegat prop d’un milió i mig de persones. Tot i així, aquesta xifra es considera molt positiva tenint en compte l’estat de guerra actual i el risc d'atemptat que es preveia.


Sur, l’exemple de la destrucció
Caminar pels carrers estrets del districte de Sur permet entendre que el que s’està produint al Kurdistan del Nord és una guerra. Aquesta zona de la ciutat d’Amed ha estat una de les més colpejades durant els últims mesos.

La política bèl·lica que està duent a terme l’Estat turc es basa a declarar tocs de queda de 24 hores i tancar barris o ciutats senceres durant setmanes. Durant aquest període de temps, cap persona externa pot rebre informació sobre el que hi passa i tothom que surt al carrer pot ser abatut per armes de foc. Al districte de Sur, tot i que s'hi van declarar sis tocs de queda des del juliol, l’ofensiva més salvatge va començar l’1 de desembre. Des d’aquell dia fins al 12 de març, es van decretar tocs de queda ininterromputs de 24 hores a sis dels quinze barris d’aquest districte. La majoria de les prop de 27.000 persones que vivien en aquests barris s’han vist forçades a abandonar-los.

Per combatre les agressions de l’exèrcit i la policia turca –tant a Sur com a altres ciutats– la població –principalment el jovent– ha creat la milícia de les YPS (Unitats per l’autodefensa dels civils) i les YPS-Jin (Unitats de dones per a l’autodefensa dels civils), que aixequen barricades als carrers en conflicte. Aquesta resistència és la que està servint de pretext a l’Estat per mantenir les agressions contra la població civil i les milícies als barris que utilitzen aquesta forma d’autodefensa.
 

Actualment, no es pot accedir a l’interior del districte de Sur, ja que els combats continuen i encara hi ha tocs de queda. Però les conseqüències de la guerra han arribat a algunes zones perifèriques, on sí que es pot accedir / Laura Arcarons

 

Actualment, no es pot accedir a l’interior d’aquest districte, ja que els combats continuen i els tocs de queda encara són vigents. Tot i així, les conseqüències de la guerra han arribat a algunes zones perifèriques, on sí que es pot accedir.

Els carrers estan buits i hi regna el silenci. Potser el districte de Sur era un dels llocs amb més vida de la ciutat. El seu mercat, que actualment presenta un aspecte fantasmagòric, era el típic mercat oriental que qualsevol es pot imaginar: ple de colors i vida, amb multitud de botigues de mocadors i catifes i persones anant amunt i avall a un ritme frenètic. Ara, només hi circulen policies turcs, que intimiden els pocs vianants que transiten pels carrers. Façanes marcades amb impactes de bala, carrers plens de runa i habitacions al descobert.

A l’interior del barri, es pot visitar el Centre Cultural Tigris i Eufrates. Aquest espai s’està fent servir com a tanatori improvisat per vetllar els cossos d’algunes combatents mortes durant el conflicte. La política de tocs de queda no permet ni treure els cossos de les zones afectades.

Al barri de Sur, es pot visitar el Centre Cultural Tigris i Eufrates. Aquest espai s’està fent servir com a tanatori improvisat per vetllar els cossos d’algunes combatents mortes durant el conflicte

A Sur i també a les altres quinze ciutats atacades, l’Estat confina la població dins els habitatges i enderroca i crema cases, en molts casos amb la gent que hi viu a dins. Sur, tot i ser un barri protegit per la Unesco pel seu valor històric i cultural, està essent destruït per màquines excavadores turques. Després de destruir edificis, recullen la runa amb camions i la llencen al riu Tigris. Aquest fet dificulta que es pugui documentar el que està succeint i fer el recompte de víctimes, algunes d’elles sepultades i desaparegudes posteriorment amb l’eliminació de la runa. Els veïns parlen de més de 5.000 cases destruïdes i la municipalitat d’Amed recull, en un informe, que prop del 70% dels edificis han estat enderrocats i que 30.000 persones han rebut atenció de la municipalitat, d’un total de 45.000 desplaçades.

Un document del centre d’informació de l’HDP datat el 18 de febrer recull un total de 27 víctimes civils identificades, tot i que les xifres són incertes, ja que encara apareixen cadàvers. Tot i així, molt possiblement, la xifra és superior, ja que la gent d’aquest barri calcula que, entre civils i joves milicianes, han mort més de 200 persones. La violència en aquesta regió d’Amed ha estat devastadora. En aquesta massacre, a banda dels 20.000 militars i policies de les forces especials de l’Estat, també hi han participat, segons expliquen diversos testimonis, escamots paramilitars islamistes vinculats a Estat Islàmic, que, exportant la seva experiència en la guerra a nuclis urbans –principalment de Síria, en ciutats com Alep– han donat el seu suport a les forces repressives de l’Estat turc.

Tot aquest terror està provocant seqüeles psicològiques a la població, especialment als infants. Un informe del Moviment ecològic de Mesopotàmia, que quantifica els danys mediambientals i psicològics d’aquesta guerra, explica que algunes famílies lliguen els seus fills i filles a les cases perquè no surtin al carrer durant els tocs de queda.


Cizre, una ciutat feta runa
Cizre és una ciutat de prop de 130.000 habitants situada a pocs quilòmetres de la frontera amb Síria i un dels emblemes del moviment kurd a la zona de Turquia. Des de fa deu anys, hi governa el partit kurd, amb un resultat del 81% dels vots per la coalició DBP-HDP a les últimes eleccions municipals. Fins fa poc, la policia no entrava a la ciutat i el projecte polític del confederalisme democràtic s’estava desenvolupant amb determinació.

La intensitat del conflicte viscut els últims mesos ha estat molt elevada. L’aire que es respira a la ciutat fa olor de pólvora. Tot i que, des del mes de juliol, els enfrontaments amb la policia eren habituals, no va ser fins al 12 de desembre que hi van declarar el toc de queda de 24 hores. Es va allargar durant 67 dies, amb successius combats entre les YPS i la policia turca.

Amb la mateixa política de guerra que a Sur, la població va quedar confinada a les cases i es van destruir barris sencers; en el cas de Cizre, van ser quatre, principalment. Segons un membre de la Federació de Municipis de l’Anatòlia, una institució que actualment registra les conseqüències de la guerra, més de 300 civils han mort sepultades durant els tocs de queda. El 18 de febrer, ja s’havien pogut identificar 137 cadàvers, però, actualment, el procés forense de reconeixement de cossos continua.

Amb la mateixa política de guerra que a Sur, la població de Cizre va quedar confinada a les cases i es van destruir barris sencers; en el cas de Cizre, van ser quatre principalment / Laura Arcarons

 

Diverses activistes del moviment kurd denuncien que aquesta guerra ha estat la pitjor que ha patit el Kurdistan del nord i que supera la dels anys noranta, quan prop de 3.000 pobles van ser cremats i tres milions de kurds van haver de fugir de casa seva. A diferència dels conflictes anteriors, en aquest cas, la guerra s’ha centrat a les ciutats, fet que genera més destrucció i afecta capes més àmplies de la població.

Sembla que, rere aquesta tàctica de guerra, també hi ha una operació urbanística en marxa. A través d’un organisme anomenat TOKI, l'Estat pretén reconstruir tots els barris afectats i revendre les cases als antics habitants dels immobles. Al barri de Sur, per exemple, a finals de març, l’Estat va anunciar que expropiava un 60% del sòl propietat de la municipalitat d’Amed i passava a ser-ne l’administrador.

La situació que es viu al Kurdistan del nord no és una guerra aïllada, sinó que respon a una tàctica concreta del govern de l’AKP per construir la identitat i la nació turques a sang i foc. Una estratègia directament relacionada amb l’alliberament de la ciutat de Kobane per part de les forces kurdes –que albira un possible Estat kurd a la frontera turca– i amb la necessitat del govern d’Erdogan de perpetuar-se en el poder.

A Cizre, s'han destruït més de 1.500 edificis i els tocs de queda han afectat prop de 70.000 persones, moltes de les quals s'han vist obligades a abandonar les seves llars

Pel que sembla, l’Estat turc no tindrà massa miraments a l’hora d’aconseguir els seus objectius a costa del patiment del poble kurd. A Cizre, s’han perpetrat alguns dels episodis més atroços d'aquesta guerra: lligar el cos nu d’un milicià mort darrere d’un cotxe i arrossegar-lo per tota la ciutat; deixar el cos d’una dona morta enmig del carrer durant més d’una setmana, assassinar nenes de quatre mesos o deixar les restes de masturbacions de militars a l’interior de les cases.

En aquesta ciutat, s’han destruït més de 1.500 edificis i els tocs de queda han afectat prop de 70.000 persones, moltes de les quals s’han vist obligades a abandonar les seves llars. Tot i així, durant el dia –les hores que queden fora de l’actual toc de queda, que és de les 19h a les 5:30h del matí–, s’hi respira una certa tranquil·litat. La gent procura continuar fent la seva vida. Hi ha famílies que viuen en cases que estan pràcticament en runes i alguns infants recullen bales, que després venen a pes.


Un poble immortal
El moment que viu actualment el poble kurd sembla realment crític. Pràcticament tothom explica que és el pitjor atac que han rebut mai. El conflicte, que a hores d’ara ja ha afectat quinze ciutats importants i suma més de 600 civils morts –que s’hagin pogut certificar– i prop de 400.000 desplaçats, no sembla que pugui acabar a curt termini.
 

A la ciutat d’Amed, aquesta festivitat se celebra al Newroz Parki, un emplaçament construït especialment per aquesta jornada ara fa set anys. En aquest parc, milers i milers de kurdes es concentren per autoafirmar-se com a poble / Laura Arcarons

 

Dia rere dia, hi ha noves informacions de morts, gent desplaçada i nous tocs de queda. La repressió a tota la zona turca també es xifra en milers de militants empresonades des del mes de juliol. Actualment, hi ha dinou alcaldes i alcaldesses a la presó i 44 més amb processos judicials oberts. L’ofensiva del govern ataca tots el fronts, tant el polític com el judicial i el militar.

Hi ha el sentiment que s’està perdent una generació. Tot i així, l’esperança del poble kurd no cessa. Des de la distància, es fa difícil imaginar que només amb la guerrilla i vàries milícies puguin tòrcer l’exèrcit turc (el segon exèrcit més ben armat de l'OTAN). Ara bé, elles no en tenen cap dubte. Massacre rere massacre, el poble kurd continua mirant la vida amb un somriure i acollint amb els braços oberts totes aquelles persones que se solidaritzen i se sumen a la seva lluita. Estan totalment convençudes que, tard o d’hora, seran capaces de liderar un procés de democratització per tot l’Orient Mitjà.

Mostra'l en portada