Internacional

Les dones de Jamaica s'uneixen per crear espais lliures de violència masclista

Un grup de dones jamaicanes impulsa una fundació per lluitar contra la violència i l'assetjament masclista, un dels problemes més preocupants a l'illa caribenya, i proporcionar educació, seguretat i apoderament a les afectades
Un grup de col·laboradores de la Ooman United Foundation, nascuda el gener de 2017. El terme Ooman respon a les sigles de "Our Own Means a Need"
03/01/2018

A Jamaica les dones representen un 70,9% de la població adulta, segons dades de la CEPAL (la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib). L'illa té la cinquena taxa d'homicidis més alta del món, i la violència contra les dones és una de les formes de crim que més predomina.

Aquest tipus de violència és anomenada com Intimate Partner Violence (IPV), i les autoritats jamaicanes no la registren com a violència masclista, sinó que s'ha inclòs dins de la violència social en general. A causa d'això és difícil trobar dades sobre el fenomen, tenint en compte que sovint no es denuncia, però el nombre de casos és més alt que el registrat i presentat en els informes i estadístiques oficials de la Jamaican Constabulary Force (JCF), el cos de policia de l'estat jamaicà.

Segons les estadístiques policials, del nombre de víctimes de violència masclista que cerquen ajuda, només el 28% denúncia els fets a la policia, el 7% acudeix a serveis d'atenció mèdica i el 3% a l'església.

En un estudi de l'any 2008, s'informava que un 85,1% de les dones jamaicanes havia patit violència en les seues relacions intimes

En un estudi de l'any 2008, s'informava que un 85,1% de les dones jamaicanes havia patit violència en les seues relacions intimes, un 45,3% violència física i el 72,6% van indicar que havien sigut sotmeses a assetjament sexual. Contràriament al pensament més extés, la majoria dels culpables d'aquesta violència són amics, parents o coneguts, no persones estranyes a la víctima.

En 2014, les estadístiques proporcionades pel Planning Institute of Jamaica mostraven que va haver-hi 814 casos de dones violades, 128 de dones assassinades, i 76 casos assassinats que van ser classificats com "relacionats amb la llar".

Actualment la violència contra les dones a Jamaica segueix sent un problema greu. En 2015, segons The Economy and Social Survey of Jamaica (Enquesta Econòmica i Social a Jamaica) 116 dones van ser assassinades.

L'11 de març passat, centenars de dones i les seves famílies van recórrer els carrers de la capital, Kingston, alçant la veu


Davant d'un autèntic problema social, les dones jamaicanes han vist la necessitat de crear plataformes per ajudar altres dones i criatures maltractades. D'aquesta manera naixia el gener de 2017 l'Ooman United Foundation (OUF) (el terme Ooman respon a les sigles de "Our Own Means a Need"), una fundació liderada per dones que han patit violència masclista.

La marxa de Ooman Million March va ser el seu primer acte públic. L'11 de març centenars de dones i les seves famílies van recórrer els carrers de la capital, Kingston, alçant la veu amb proclames com "Be The Change", "Be bold for change", "Walk for Change" o "Ooman United". Segons Mo'Sherrie Ducille, fundadora i directora de la fundació "la intenció d'aquesta marxa és fer una protesta pública del problema social que fa més de 50 anys que afecta les nostres famílies".


Projectes en marxa

Ooman United està formada per dones amb diverses aptituds: Barbie Muday, consultora principal i assessora, Jacqueline Young, dissenyadora gràfica i creadora dels logos de la fundació, Patrice Q Soul, encarregada dels plans de desenvolupament logístic i creatiu i Joan Webley, advocada i encarregada d'ajudar a les dones jurídicament. A més, també compta amb Kayceia Stevenson i Mertlyn McFarlace, dues dones supervivents de violència masclista i que ara són mentores dins de la fundació, que actuen com a aliades, entrenadores i models per a altres dones.

Mo'Sherrie Ducille comenta que la fundació acaba de començar, i encara que han iniciat els esforços per canviar l'estigma social estan "en procés de crear unitats sostenibles i efectives per proporcionar educació, seguretat i apoderament a les nostres víctimes".

Per a la fundació, la meta principal és aconseguir crear un espai físic que puga donar refugi i assistència a aquestes víctimes. No obstant això, molts casos estan fora del seu abast, motiu pel qual són ajudades per metges locals, psicòlegs, representants legals, metges alternatius, mentors, entrenadors, equips i representants espirituals "que estan disposats a brindar atenció postraumàtica a les nostres víctimes i les seues famílies", tal com indica Ducille.

Entre les camapnyes que impulsa la fundació destaca la iniciativa "My black is beautiful" que combat la moda entre dones negres de decolorar-se la pell

Des de l'inici, amb la Million Ooman March, dones de totes les edats han contactat amb la fundació a través de missatges, trucades telefòniques i correus electrònics. Gràcies a això, l'entitat ha detectat que hi ha una gran quantitat de dones que han patit violència masclista i esperen poder ajudar-les.

Per un futur, expliquen, volen crear plataformes i esdeveniments efectius que contribuïsquen a les necessitats de les dones, nens i nenes. Entre els projectes que han impulsat destaca el que anomenen el Support Group JA, una unitat que atén a vora deu usuàries que han sigut víctimes d'abús social o domèstic. El grup es reunirà tots els mesos, encapçalat per una professional local o internacional que actuarà com a mentor, entrenadora o educadora. Aquesta persona pot ser una psiquiatra professional, guia espiritual, metge, una professional legal o fins i tot representants de la policia local.

A part, la fundació també treballa en una Cultural Exchange Unit (Unitat d'intercanvi cultural), que té com objectiu ser una plataforma per a les víctimes i les seues famílies a fi de contribuir al seu creixement personal i educació. Volen traure profit de la relació que tenen amb les seues sòcies a l'Estat espanyol mitjançant l'intercanvi d'habilitats culturals a través de l'educació sobre la cuina, l'art i l'idioma d'ambdós territoris.

Laura Roc (dreta), ballarina de dancehall i impulsora de l'extensió de la fundació a l'Estat espanyol, amb una altra col·laboradora / Montse Giralt


L'entitat també impulsa alguns esdeveniments, com el que anomenen "My Black is Beautiful" (El meu negre és bonic), una proposta creada per a educar, conscienciar i apoderar les dones, les nenes, nens i homes locals sobre els efectes que produeixen algunes cremes per al blanqueig de la pell, i així potenciar els valors positius i un amor propi per la pell negra. La campanya serà presentada per dones negres de la fundació juntament amb voluntàries i alguns personatges públics, incloent-hi l'estrella mediàtica Emprezz Golding i Davina Bennet, Miss Univers Jamaica 2017.

En una línia semblant, la fundació està desenvolupant l'OUF School Tour, enfocat a trobar mitjans efectius per a arribar als xiquets afectats per l'abús, impartint xerrades pels col·legis. Mo'Sherrie Ducille comenta que aquest tour està compost per una "petita unitat de membres del comitè, inclosos els consellers o mestres, que ajuden a proporcionar grups de discussió dins de l'escola. S'ànima als estudiants a identificar i respondre en casos d'abús social i domèstic". L'entitat també vol que la Million Ooman March –l'esdeveniment que la va donar a conèixer– sigui un es converteixi en una anual que actue com un recordatori del problema de la violència masclista que afecta Jamaica.

Fins ara l'únic suport financer que han obtingut la fundació ha estat el que es va recaptar en aquesta marxa pública petites contribucions. Ducille assenyala que "estem cercant assistència financera de tots els sectors governamentals, públics i privats i, sobretot, de les nostres seguidores arreu del món".

L'entitat també vol que la Million Ooman March –l'esdeveniment que la va donar a conèixer– sigui un es converteixi en una anual

Arran de la marxa, el govern jamaicà també ha generat una sèrie d'iniciatives locals, com la posada en marxa d'un Ministeri d'Assumptes de Gènere. Segons Mo'Sherrie Ducille "s'han creat línies directes i plataformes addicionals per a les víctimes maltractades".

Encara que per a tractar el problema social "primer hem d'explorar la causa principal que és la negligència i després tractar-la en conseqüència, l'OUFi les seues estratègies per a l'apoderament, l'educació i la seguretat van més enllà de la simple assistència a les víctimes maltractades i les seues famílies. Estem intentant canviar-ho tot", apunta la portaveu. Per a un futur, a més de totes les plataformes d'assistència activa i el suport que donen a les dones de Jamaica, el seu objectiu a llarg termini és crear un esdeveniment que "destaque la necessitat d'informar públicament, educar i involucrar a les comunitats jamaicanes en aquest problema social local".

Diverses personalitats de l'escena musical jamaicana també s'han involucrat a ajudar el projecte. "Figures del dancehall i el reggae s'han unit i han creat campanyes promocionals, consciència i educació sobre el tema social", indica Mo'Sherrie Ducille. La promotora de la iniciativa confia en el fet que "el món estima Jamaica, així que esperem que mostren aquest amor a través del suport d'una necessitat global cap a les dones i el seu apoderament cultural".


Estenent llaços a l'altra banda de l'Atlàntic

De l'amor a la seva cultura, a la seva gent i a l'illa naix l'amistat entre Mo'Sherrie, i Laura Roc, ballarina, productora i promotora de la cultura dancehall en l'Estat espanyol. A través d'aquesta relació d'amistat i de les inquietuds comunes naix la col·laboració i posterior creació de l'extensió espanyola de la fundació jamaicana, la Ooman United Foundation Spain.

Laura Roc explica, a propòsit del seu últim viatge a Jamaica, en 2016, que "en l'illa es viu diferent quan estàs ja més temps, comences a veure un altre tipus de coses, a aprofundir més en la societat". És aquí quan comença a investigar pel seu compte, a cercar notícies en internet, a veure que hi ha molts més casos de violència masclista dels registrats pels mitjans de comunicació o la policia.

Laura Roc (dreta), ballarina de dancehall i impulsora de l'extensió de la fundació a l'Estat espanyol, amb una altra col·laboradora / Montse Giralt


Aleshores decideix actuar i contactar amb Mo'Sherrie Ducille. "Ella mai em va comentar res sobre la fundació, supose que el projecte encara estava començant, arran del que li vaig comentar ella em va explicar que estaven gestant un projecte per a ajudar a les dones, nenes i nens víctimes d'aquest tipus de violència". 

Des de l'Estat decideix crear una extensió per a lluitar juntes. L'organització comença al gener de 2017, i a partir d'aquí diverses dones de Barcelona i Madrid s'uneixen al projecte. En aquestes primeres reunions sortirà el primer esdeveniment per a presentar la fundació. El 14 d'octubre es presenta a Barcelona i a Madrid un vídeomissatge de totes les persones que han volgut donar suport, ballant, cantant i fent xerrades per a aquest projecte.

L'objectiu principal és generar una base econòmica, ja que "és el més important per a la fundació, perquè sense açò, no fem res", comenta Laura Roc. El que fan per a açò és crear un tipus de marxandatge, ara com ara, només samarretes que venen a través de les xarxes socials, però explica que "estem preparant més productes com encenedors, borses o xapes".

El 14 d'octubre es presentava a Barcelona i a Madrid l'extensió estatal de la fudació amb un vídeomissatge de totes les persones que hi han volgut donar suport

Per a Laura Roc, a Jamaica hi ha la tasca més difícil, que és arribar al govern. "Aquest és el camí més dur". Explica que Keko, una companya a Madrid, li va dir una frase que no va poder oblidar: "Laura estàs lluitant contra el sistema, no pretengues que el sistema t'ajude". Comenta que a Jamaica "estan anant contra el sistema moltíssim més que aquí, amb la qual cosa són elles les que ho tindran més difícil". Afirma que "des d'Espanya no anem a fer que canvie Jamaica, només estem donant-los suport, força perquè no siguen només una veu". L'objectiu principal, entén, és "crear un pont entre nosaltres, que elles se senten segures a Jamaica, tenir un contacte personal si necessiten parlar, això és el nostre somni".

Encara que a Jamaica la violència masclista continuara sent un greu problema fins que no canvien les polítiques socials i de gènere, persones com Laura Roc i Mo'Sherrie Ducille afirmen que continuaran lluitant per crear espais d'assitència que permeten denunciar, ajudar i educar a totes les dones jamaicanes que ho necessiten, de manera que les seues veus mai més siguen silenciades.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: