Internacional

Els dos candidats favorits es declaren guanyadors de les eleccions a Hondures

Salvador Nasralla, de l'Aliança d'Oposició, adelanta al candidat nacionalista i fins ara president, Juan Orlando Hernández, per un 5%, segons el Tribunal Suprem Electoral
recompte de vots a l'escola Vida Abundancia de Tegucigalpa
Carlos Hernandez Sosa

Els dos principals candidats que es disputaven les eleccions presidencials d'Hondures, Salvador Nasralla i Juan Orlando Hernández, s'han proclamat guanyadors a les seus dels seus respectius partits poc després del tancament dels col·legis electorals, aquest diumenge. Mentrestant, el Tribunal Suprem Electoral, l'òrgan que controla el procés electoral a Hondures, guardava silenci durant més de sis hores. S'esperaven els primers resultats a les set de la tarda, hora local, però fins a la una i mitja de la nit no es van conèixer: el candidat de l'oposició, Salvador Nasralla, s'imposava per un 5% al candidat nacionalista, i fins ara president, Juan Orlando Hernández. Aquest anunci es va produir quan encara quedava més del 40% de vots per escrutar.

Va ser una nit d'infart on les hondurenyes estaven a l'expectativa i vigilants. Els carrers de Tegucigalpa estaven buits però cada vegada augmentava més la presencia militar i el silenci del TSE es feia més gran, generant rumors de tot tipus. Les hondurenyes temien el frau electoral, que ja s'havia fet palès amb certes irregularitats que alguns ciutadans hi havien denunciat als observadors internacionals durant els comicis.

Els centres de votació van tancar una hora abans del que és habitual, aixecant sospites que l'aliança opositora anava guanyant i que al partit nacionalista ja no li interessava que es dipositessin més vots. El silenci del TSE s'interpretava per alguns com una resistència del Partit Nacional d'Hernández a reconèixer la victòria de l'oposició. El TSE és un òrgan que no genera molta confiança entre la població hondurenya.

L'oposició veu indici de frau en el fet que alguns centres de votació obrissin més tard del que estava previst i finalment van tancar més d'hora

Les dades que finalment va donar ahir el TSE donen a Salvador Nasralla, de l'Aliança d'Opoisició, –la coalició d'esquerres formada per PINU i LIBRE, partit de l'expresident Manuel Zelaya– un 45.17%, mentre que Juan Orlando Hernández obtenia un 40.21%. L'altre candidat, Luis Zelaya, del Partit Liberal, obtenia un 13.77%.

Els dos candidats es van proclamar guanyadors aferrant-se amb els seus propis recomptes de resultats i, des de l'oposició, es va alertar d'un possible frau davant d'algunes irregularitats detectades: alguns centres de votació van obrir més tard del que estava previst i finalment van tancar més d'hora, a les quatre de la tarda, quan normalment els centres es tanquen a les cinc i els horaris s'allarguen una mica perquè totes les persones que s'hi estan esperant puguin votar.


Orlando s'aferra al vot rural

A primera hora de la matinada, els seguidors de l'Aliança celebraven davant de la seu del TSE la victòria de Nasralla. El TSE va ajornar els resultats dient que seria "irresponsable" donar resultats parcials quan hi podia haver canvis "dràstics" en la seva tendència. Per la seva banda, Juan Orlando Hernández, ha declarat que els resultats del TSE "no són concloents" perquè de moment s'han comptabilitzat les dues ciutats més grans del país, Tegucigalpa i San Pedro Sula, i des del seu partit estan convençuts d'haver tingut més suports a les zones rurals.

Xiomara Castro de Zelaya, vicepresidenta de l'Aliança i candidata del partit LIBRE a les eleccions del 2013 declarava: "ja ens van robar les eleccions una vegada, no ens podem permetre quatre anys més de patiment", tot recordant que fa quatre anys, tot i liderar els resultats, al final de la nit la llum se'n va anar i quan va tornar Juan Orlando Hernández era el guanyador.

El candidat a la reelecció, Manuel Orlando Hernández, a la seva seu electoral, on l'ambient era tan eufòric com a la de la coalició opositora


Els simpatitzants de l'Aliança, que estaven esperant el resultat a la seu electoral de l'hotel Aurora, es van desplaçar més tard davant de la seu del TSE, que seguia sense prounciar-se. Salvador Nasralla, un presentador de televisió d'esports, va convocar diferents rodes de premsa durant la nit des d'aquesta seu. S'hi podia respirar eufòria i una certa intranquil·litat. A la primera va dir que, segons les dades de les actes físiques que l'Aliança disposava, ell guanyava a Hernández per deu punts. A la segona roda de premsa, ja amb més seguidors que venien a celebrar i en un ambient més eufòric, es declarava guanyador dels comicis.

L'Aliança de l'Oposició uneix els partits d'esquerres LIBRE, PINU i una part del centre-dretà PAC. Es va crear per aquestes eleccions per fer front a Juan Orlando Hernández i el Partit Nacional. Hernández és un president que no genera simpaties entre la població: "Nosaltres odiem aquest home, no ha fet res pels més pobres, la llum està molt cara i hi ha molta inflació en els preus dels aliments", comenta Edwin, un taxista de Tegucigalpa que ha donat el seu vot a l'Aliança. Són moltes les persones que comparteixen la visió d'Edwin.

El govern d'Hernández, fins ara ferm aliat dels Estats Units, s'ha caracteritzat per polítiques econòmiques orientades a atraure inversió estrangera

El govern d'Hernández, fins ara un aliat dels Estats Units, s'ha caracteritzat per polítiques econòmiques orientades a atraure inversió estrangera. També ha sigut un defensor de la militarització del país per solucionar els problemes de violència. Encara que algunes persones el veuen com un president que ha portat seguretat, el 2014 Hondures comptabilitzava 142 morts per cada 100.000 persones. És el segon país més pobre d'Amèrica Llatina amb dos terços de la població vivint en pobresa.

Els escàndols han persguit el govern d'Hernández. El 2015 es va destapar el cas de frau conegut com Seguro Social, quan es va descobrir que el Partit Nacional de Juan Orlando Hernández havia desviat diners de la salut pública per a la campanya electoral de la formació. El partit nacionalista ha estat vinculat també al grup de narcotraficants Los Cachiros, que actualment estan sent jutjats a Nova York per declites de táfic de drogues. El fill de l'expresident nacionalista Porfirio Lobo hi està implicat i està a la presó.

Hernández és molt impopular també perquè, per primer cop a Hondures, un president optava a la reelecció, fet que està prohibit per la Constitució d'Hondures. Finalment una sentència de la cort suprema, amb els magistrats a favor seu, va permetre que Hernandez es pogués tornar a presentar. La matinada del 12 de desembre del 2012 Hernández va destituir els 4 jutges de la cort suprema que estaven en contra dels seus projectes i en va nomenar de nous.

Salvador Nasralla durant la jornada d'ahirIrònicament, un president electe, Manuel Mel Zelaya, va ser expulsat del govern en un cop d'estat l'any 2009 perquè volia convocar una quarta urna (a les eleccions d'Hondures es vota la presidència, el Congrés i les alcaldies el mateix dia) per consultar al poble una possible reelecció.


"Fuera JOH"

Eva Fernandez militava al Partit Nacional i fins i tot el seu nom sonava per ser candiadata a la presidencia. Aquesta vegada però va votar per l'Aliança i va fer campanya per a ka coalició opositora, tot i afirmar ser nacionalista: "ens ha fallat a Hondures perquè es presenta en una reelecció que és inconstitucional, és una violació perquè s'hauria d'haver convocat un plebiscit per saber si el poble hi està d'acord".

"Es presenta en una reelecció que és inconstitucional, és una violació perquè s'hauria d'haver convocat un plebiscit per saber si el poble hi està d'acord"

Eva Fernández porta escrit a les mans en el color blau del partit nacionalista "Fuera JOH". JOH són les sigles del president Hernández i és com és conegut a Hondures. Les hondurenyes comentaven ahir a les xarxes socials i als carrers durant les votacions, que, si hi havia frau electoral, sortirien a defensar la voluntat del poble. El govern d'Hondures va aprovar recentment una llei que penalitza durament la protesta als carrers.

De moment no hi ha cap guanyador confirmat pel TSE i es rumoreja que Hernández no posarà fácil la victòria si finalment es confirma que guanya l'Aliança. A Hondures sempre pesa l'ombra del frau. Les simpatitzants de l'Aliança estaran celebrant aquest matí pels carrers de Tegucigalpa la nit històrica que ahir va viure el país i que pot portar concloure, després de vuit anys de governs de dretes, en un gir cap a l'esquerra a la presidència del país.
 

 

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: