Drets

“Em van multar per una llauna de cervesa i he acabat a la presó Model”

Entrevistem a Juan Ávila, un barceloní de 28 anys que ha patit un llarg periple pels calabossos de la comissaria de la Verneda, la Ciutat de la Justícia i la presó Model arran de l'impagament d'una pena-multa de 28 euros
"No puc pagar la multa, perdo el vol a Colòmbia que tenia programat per dilluns a primera hora i m'envien a la Model", afirma Juan Ávila
Victor Serri
12/02/2015

En Juan no se'n sap avenir del que li ha passat aquesta setmana. Un agent de la unitat UNOC de la Guàrdia Urbana el va denunciar a finals de novembre de 2013 quan estava bevent una llauna de cervesa a les Rambles. L'abril de 2014 es va celebrar un judici de faltes i el van condemnar a una pena-multa de 48 euros per “manca de respecte a l'autoritat”. Ell va declarar davant del jutge que l'havien agredit, però no el van creure. Va pagar vint euros en aquell moment i la resta va pensar de pagar-los més endavant, però se'n va oblidar. Deu mesos més tard, aquell impagament ha estat l'excusa per a detenir-lo i ingressar-lo a la presó.

Perquè et va denunciar l'agent de la Guàrdia Urbana?

Eren quarts de cinc de la matinada, sortíem amb dos companys d'un bar i caminàvem per les Rambles amb una llauna de cervesa a la mà, a l'alçada del Teatre Principal. En aquell moment una furgoneta de la Guàrdia Urbana arriba per la zona de vianants i un policia baixa i comença a carregar contra la gent a cops de porra. En aquest moment un agent ve cap a mi per agafar-me la llauna de cervesa, la llauna es trenca i em tallen la mà, el policia s'allunya, jo em quedo amb la ferida, truquen a l'ambulància i m'atenen, aleshores el policia s'apropa i em fa una denúncia per desobediència o quelcom similar. No m'entrega cap còpia.

Però no et detenen. Quan tornes a tenir coneixement del cas?

Això va passar a finals de tardor de 2013. Vaig tenir el judici de faltes l'abril de 2014. Hi havia els dos policies i la seva advocada. Van afirmar que jo els havia agredit, que jo no els havia fet cas, van mentir, no van dir res de l'agressió en contra meu, tota la meva versió no fou considerada al judici i va quedar com si jo hagués agredit el policia amb una llauna. La condemna va ser de setze dies de pena-multa amb una quota diària de tres euros, en total doncs eren 48 euros de multa. En aquell moment jo pago vint euros i se m'oblida de fer l'ingrés de la segona part, els 28 euros restants.

 

“Enmig del tràmit del passaport dos policies em diuen que estic detingut i m'emmanillen. No em donen cap explicació i em traslladen a la comissaria de la Verneda i després a la Model”I quan et diuen que estàs detingut?

Això es queda així i aquest passat dissabte 7 de febrer, deu mesos després, donat que havia de viatjar a Colòmbia i no tenia el passaport en regla, vaig a la comissaria de la Policia Nacional al carrer Trafalgar i enmig del tràmit del passaport dos policies em diuen que estic detingut i m'emmanillen. No em donen cap explicació del perquè, cap motiu i se m'emporten. Em traslladen a la comissaria de la Verneda. Hi entro el migdia de dissabte i hi estic fins a les nou del matí de diumenge. Tancat als calabossos sol, aïllat. A les dues de la matinada em fan les fotos i les empremtes dactilars. Els policies estaven confusos perquè a l'ordre d'ingrés a presó no es deia res que fos per una pena-multa i, per tant, no hi figurava la quantia.

Però el teu advocat pot parlar amb el jutjat?

A les nou del matí de diumenge em traslladen a la Ciutat de la Justícia i a les onze arriba l'advocat i em diu que efectivament es tracta d'una pena-multa pendent, però que hi ha un problema perquè si fos un dia laborable, es podria anar al jutjat i certificar quin era el valor de la multa i poder-la pagar, però era diumenge. La jutgessa de guàrdia s'agafa a això i diu que a l'ordre de presó no consta el valor de la multa i això fa que no es pugui pagar. Això és una irregularitat per part del jutjat que portava el cas, el d'instrucció 29. Aleshores, no puc pagar la multa, perdo el vol a Colòmbia que tenia programat per dilluns a primera hora i m'envien a la Model. A les cinc de la tarda de diumenge amb quatre o cinc persones més em porten fins al pavelló d'ingressos, al carrer Entença, que vaig saber que l'anomenen “la gossera”. Allà hi passo la nit i, l'endemà, dilluns al matí, parlo amb l'assistent social i li dic que em deixi fer una trucada telefònica, que fa 48 hores que estic tancat i encara no m'ho han permès. M'autoritzen a fer la trucada i aleshores m'informa el meu company que ja està signat l'auto de llibertat un cop s'han abonat els 28 euros restants al jutjat.

Aleshores, finalment surts de la presó?

No. Em vaig posar molt content i vaig preguntar als funcionaris quan temps trigarien a deixar-me en llibertat. Em diuen que ells no en tenen constància de l'auto de llibertat i que quan arribés ja m'informarien. De cop i volta, després de dinar, em diuen que em prepari perquè em traslladen a la galeria. Jo em queixo, pregunto i la resposta és contundent: agraeix que et portem a la galeria 1 i no et portem “a una galeria més xunga on et poden donar una punyalada i mai més sortiràs”. Em poso nerviós, no entenc res, però ho assumeixo, em quedo callat. Allà dins no pots dir res, no pots preguntar res.
 

“A la presó em vaig adonar que tota la gent estava per multes, per delictes menors, per faltes menors, gent sense cap tipus de recursos, que no poden fer front a aquesta mena de multes”
 

I quan s'adonen que tens l'auto de llibertat?

Em porten a la cel·la i a les sis de la tarda surto al pati, per primer cop des de dissabte puc sortir al pati. Un funcionari em crida, dono per fet que és per sortir en llibertat. Però no. Em fa signar el certificat de trasllat de les meves pertinences a la galeria. Quan s'acaba l'hora del pati i comença el recompte abans d'entrar de nou a les cel·les, m'adreço a una funcionària perquè comprovi si havia arribat la meva ordre de llibertat. Per fi sí. Em va dir que “era cert”, que ja constava. Em van portar a recollir les meves coses i em van treure al carrer.

L'experiència? Com t'ha afectat tot aquest periple?

Una de les coses que vaig al·lucinar és el tema de la incomunicació, no tens informació de res, el menjar és deplorable, el tracte és molt fotut, i em vaig adonar que tota la gent estava per multes, per delictes menors, per faltes menors, gent sense cap tipus de recursos, que no poden fer front a aquesta mena de multes, les presons estan plenes de gent sense recursos i van a la presó, entren en un cercle viciós i pot ser que no en surtin. A la gent amb problemes de drogues i ansietat li subministren tot tipus de calmants. Pots demanar Trankimazin, Diazepam, Largactil, et van subministrant pastilles si tu vols, perquè et quedis allà ximple. En el meu cas ha estat una irregularitat del jutjat que m'ha portat a aquesta situació. Em van multar per estar bevent una llauna de cervesa i he passat tres dies entre reixes, he acabat a la presó Model.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: