Impressions

És l'Ajuntament qui ha de dir prou

19/04/2017

M'he pres que acabin d'obrir una botiga de souvenirs al carrer de la Cera com una alta traïció a la ciutadania per part de l'Ajuntament. D'acord, també per part de la part de la ciutadania que l'ha obert, però és l'Ajuntament qui té la perspectiva global de com està el panorama ara mateix a Barcelona i qui ha de tenir l'última (per no dir la primera) paraula en casos com aquest.

És que mireu el mecanisme de l'operació: ahir va ser el primer dia que la vaig veure oberta, la botiga. Com que passo per allà, on hi és pràcticament cada matí i cada vespre quan vaig i torno de la feina, hi ha força possibilitats que ahir fos, efectivament, el dia que van aixecar la persiana per primer cop.

M'he pres que acabin d'obrir una botiga de souvenirs al carrer de la Cera com una alta traïció a la ciutadania per part de l'Ajuntament

És difícil passar-hi sense veure-la: el seu interior absolutament impol·lut, amb terres escrupolosament enrajolats de blanc i fregats a consciència, a més d'una il·luminació fluorescent blanca, com una resplendor nuclear acabada d'esclatar, fan que el local, de més de 80 metres quadrats, diria, potser 100 -no ho sé, ho dic a ull-, projecti cap a l'exterior una lluentor que il·lumina la planta baixa de l'hotel en construcció des de fa mesos, que té exactament al davant, i crida exageradament l'atenció en mig de la penombra, habitual a les nou de la nit en aquell trosset de carrer que no deu fer més de tres metres d'amplada.

Parlo de traïció a diferents bandes perquè sumeu fets: en el temps, l'han obert en plenes vacances de Setmana Santa; en l'espai, l'han posat només uns metres més enllà d'allà on acaba el límit que marca el perímetre dels carrers que bordegen el Mercat de Sant Antoni, dins del qual l'Ajuntament l'altre dia anunciava que deixava de donar permisos perquè s'obrin més botiges d'aquest tipus durant tot un any. Quins murris.

L'han posat només uns metres més enllà d'allà on acaba el perímetre dins del qual l'Ajuntament anunciava que deixava de donar permisos perquè s'obrin més botiges 

Ahir, dia rotundament festiu dic, vaig passar pel davant i vaig veure un aparador de bosses amb el nom "Barcelona" escrit en mil colors, tota una prestatgeria plena de tasses amb dracs gaudinians estampats, un expositor d'ulleres de sol de totes mides i una filera de maletes encara embolicades en plàstic, llestes per a ser venudes. Vaig continuar caminant; anava amb la idea de comprar una barra de pa al forn que hi ha a la mateixa vorera, una mica més enllà. Vaig frenar en sec abans d'arribar-hi, vaig recular fins al davant de la botiga nova i vaig fer una foto tot dissimulant molt, amb el mòbil en silenci i mig amagada rere la columna que separa la porta d'entrada de l'aparador: jo en actitud de turista, sentint-me com una delinqüent.

Ahir vaig arribar finalment a casa amb la meva barra de pa pensant quant turisme li cal a un barri que està a tocar d'un altre barri, el Gòtic, ja perdut

Quan vam obrir la llibreria (sabeu que tinc una llibreria), vam haver de demanar permís per tot: per les obres, per penjar-hi el rètol amb el nom, per activitat i per horaris, per fer un lavabo d'unes característiques i no pas d'altres... I tot, absolutament tot, passava per l'Ajuntament. Tot s'havia de signar en alguna de les oficines que té el consistori repartides per tota la ciutat, davant d'un funcionari que no parava d'omplir formularis i d'imprimir-los per a, després, seguir omplint-los amb dades i dates que deixaven constància d'allò que hi faríem, quan ho faríem i, fins i tot, del que de cap manera hi podríem fer mai. Perquè també ens van dir molt detalladament quines coses no hi podríem fer, prohibició que molts cops justificaven amb l'argument "al barri no li cal això, perquè ja n'hi ha massa".

Ahir vaig arribar finalment a casa amb la meva barra de pa pensant quant turisme li cal a un barri que està a tocar d'un altre barri, el Gòtic, ja perdut; tots dos dins d'una ciutat que ja fa temps ha petat, perquè sembla que l'Ajuntament mai no hagi decidit dir prou.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: