Llibertats

Espadaler posa en dubte que els mossos d'esquadra donessin cops al cap de Juan Andrés Benítez

Jesús Rodríguez / @albertmartnez
31/10/2013

No expedientarà els agents implicats fins que hi hagi 'proves'

Ramon Espadaler, flanquejat a la seva esquerra per Josep Lluis Trapero –comissari en cap del Cos de Mossos d'Esquadra– i a la seva dreta per Manel Prat –Director General de la Policia–, ha ratificat aquest migdia la seva intenció de no sancionar ni expedientar els agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Ciutat Vella que van participar del placatge i l'agressió a Juan Andrés Benítez. La presència de Trapero a la roda de premsa feia preveure aquest desenllaç, ja que es tracta d'un comandament altament corporativista que, entre d'altres coses, en el marc de la comissió d'estudi sobre les bales de goma del Parlament de Catalunya, va demanar més garanties jurídiques a favor dels agents de la policia autonòmica adscrits a la Brigada Mòbil i en concret en pro dels escopeters.

El conseller d'Interior ha posat en dubte les conclusions de l'informe elaborat per la Policia Nacional espanyola –que actúa fent funcions de Policia Judicial–, segons les quals alguns dels vuit mossos d'esquadra que van placar Juan Andrés Benítez li van propinar cinc cops de puny al cap i tres cops de peu. En paraules d'Espadaler, són aquells que fan les acusacions els que “han de demostrar-les i substanciar-les amb proves”. Trapero ha complementat els arguments del conseller assegurant que de l'estudi detallat dels frames dels dos vídeos publicats a la premsa, no es pot concloure que els cops fossin al cap i que, més aviat, se'ls hauria d'ubicar a la zona del tòrax. Aquesta conclusió, però, és parcial, ja que a l'expedient judicial hi consten altres cinc vídeos que els Mossos d'Esquadra no han pogut visionar.

Espadaler ha reclamat la presumpció d'innocència “també per als agents de la policia catalana” i ha assegurat que, en cas que es demostri la mala praxi, s'actuarà amb contundència, però si no és així s'exigiran explicacions al Cos Nacional de Policia espanyola. En aquest sentit ha avançat que el Departament d'Interior apartarà els agents en cas que el jutjat d'instrucció 20 de Barcelona els imputi.

Fonts judicials han confirmat, per la seva banda, que la magistrada Eva Moltó ja té en el seu poder les identificacions de tots els policies que van participar del greu incident i que la decisió de citar-los a declarar es podria prendre en breu.