Llibertats

Espionatge polític a la UAB

El Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat Autònoma de Barcelona va fer seguiments i va elaborar informes sobre una visita del diputat David Fernàndez al campus, una roda de premsa de CGT, SEPC, CAU i CAF i una xerrada de l'editor Simón Vázquez
Rampa de la plaça Cívica del campus de Bellaterra
Arxiu
06/04/2015

El Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat Autònoma de Barcelona va elaborar, entre els mesos de maig de 2012 i maig de 2013, innumerables informes en relació amb les protestes d'estudiants, professorat i personal administratiu contra les polítiques de l'equip de govern del campus universitari de Bellaterra. Alguns d'aquests documents, anomenats Annex a l'informe diari i encapçalats per la frase "Descripció de la incidència", recollien el contingut de pintades o desperfectes a caixers automàtics i màquines validadores de bitllets de l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat, així com d'altres conseqüències derivades de les manifestacions i concentracions que se celebraven durant aquelles dates, gairebé cada dia, dins el recinte de la UAB. Crida l'atenció, però, el contingut d'alguns d'aquests informes, que no té res a veure amb danys o fets punibles, sinó que descriu activitats polítiques, sindicals i de lluita estudiantil. L'equip de govern de la UAB, personat com a acusació particular a la causa i representat per l'advocat Cristobal Martell, va entregar aquesta extensa documentació a la fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal.

Informe de seguretat sobre la visita de David Fernàndez
Transcripció a l'expedient judicial de l'informe del Servei de Seguretat i Vigilància sobre la visita de David Fernàndez
 

 

Amb data de 26 d'abril de 2013, el servei de seguretat informa que "David Fernàndez, parlamentari de la CUP, ha estat durant el matí reunit amb estudiants al bar de Dret-CCSocials". El text no explica si la informació per elaborar l'informe és fruit de seguiments presencials o extreta de les càmeres de videovigilància del campus. A continuació, afegeixen: "Ha passat més tard per la facultat de CCPP i Sociologia, i finalment, s'ha reunit a les mateixes portes del rectorat amb els estudiants de la CAF i del SEPC donant instruccions". L'informe finalitza amb una valoració i amb el monitoratge de l'activitat de David Fernàndez a la xarxa: "El mateix David Fernàndez (que ha rebutjat reunir-se amb la UAB les dues setmanes anteriors, al·legant falta de temps) fa un tuit de recolzament explícit a la UAB, reiterant la frase de Gramsci que hi ha a la porta del rectorat penjada pels estudiants que fan l'ocupació".

Informe de la roda de premsa celebrada el 22 d'abril de 2013
 

 

Control de les activitats del SEPC, la CAF, els CAU i la CGT

Però els seguiments no es van limitar a l'activitat del parlamentari. Datat el 22 d'abril de 2013, un altre informe identifica les persones assistents a una roda de premsa celebrada a l'exterior de l'edifici del Rectorat. "Com a portaveus dels referits col·lectius, compareixen l'exalumna de la UAB Sra. Maria Garcia (portaveu nacional del SEPC), el Sr. Jordi Gassiot (representant de Col·lectius Assemblearis d'Universitats), el Sr. Ermengol Gassiot (representant de la CGT) i un estudiant de la UAB que es presenta com a 'Javi'". El Servei de Seguretat i Vigilància de la UAB afegeix, més tard: "Posteriorment, es té coneixement que aquest estudiant és el Sr. Javier Rubio, estudiant de la Facultat de CC. Polítiques i Sociologia". El responsable de l'informe, un tal Jorge Ruiz, finalitza el document sobre la incidència reportada amb la frase: "(...) Lo que comunicamos para su puntual conocimiento y para que surta los efectos que se consideren oportunos". Jordi Gassiot ha explicat a la Directa que va participar a la roda de premsa com a portaveu de la PUP (Plataforma Unitària per la Universitat Pública) en representació del PAS (Personal d'Administració i Serveis) de la UAB per la seva condició de membre del Comitè d'Empresa del PAS, i per què "així es va decidir des del mateix Comitè". Gassiot és afiliat als Col·lectius Assemblearis d'Universitat-Intersindical Alternativa de Catalunya (CAU-IAC). 

Informe on es descriu la xerrada de Jordi Pujol i Simón Vázquez
 

 

En un tercer informe, el contingut del qual va quedar ratificat en la declaració de Manuel Ramon Fernández de Bobadilla (director de Seguretat de la UAB) davant dels Mossos, es va fer constar que, el 26 d'abril de 2013, "un grup d'estudiants s'asseu a l'exterior de l'edifici del Rectorat i s'escolta una xerrada que imparteixen dos antics alumnes de la UAB, els senyors Jordi Pujol Lizana i Simón Vaźquez Vidal". El document, a més, assenyala que "a les 13:40h, finalitza la xerrada, el grup es dissol i es dóna per finalitzada la incidència". Vázquez, actual integrant de l'editorial Tigre de Paper, en declaracions a la Directa, ha considerat "una absoluta vergonya que la UAB faci un control policial de les activitats de l'alumnat". "Podrien dedicar el temps i els diners a coses més importants, com ara educar i solucionar els conflictes mitjançant la mediació", ha afegit, indignat, després de saber que el seu nom apareix a un dels informes entregat als Mossos d'Esquadra i la fiscalia.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: