Política

La Falange lloga un espai a la Generalitat per homenatjar Primo de Rivera a Alacant

L'edifici, que és una residència universitària i un alberg, depén de l'Institut Valencià de la Joventut. El partit feixista convoca una marxa i una conferència diumenge vinent, coincidint amb el 80é aniversari de l'afusellament del seu fundador
Homenatge a José Antonio al cementiri d'Alacant l'any 2012. L'any passat ja es va celebrar a La Florida, on enguany s'ha convocat als adeptes del partit el proper diumenge a les 10 del matí
La Falange Múrcia
17/11/2016

La Falange farà servir una de les sales de la residència universitària La Florida a Alacant, de titularitat pública, per realitzar una conferència. Serà el pròxim diumenge, 20-N, coincidint amb l'efemèride de l'afusellament el 1936 del fundador del partit feixista, José Antonio Primo de Rivera.

Així ho ha confirmat la gestora de l'alberg, que forma part dels equipaments públics valencians, a la Directa. Segons fonts del centre, la decisió s'ha pres, en última instància, "a València, a l'IVAJ". Es refereix a l'Institut Valencià de la Joventut, un organisme públic que depén de la Vicepresidència i de la Conselleria d'Igualtat i Inclusió Social de la Generalitat Valenciana. La responsable de la cartera és Mónica Oltra.

Al lloc on avui s'aixeca La Florida, en 1925, es va erigir la presó on seria afusellat José Antonio 

 

L'immoble està situat al número 59 de l'avinguda d'Oriola d'Alacant. Aquest indret no sempre ha sigut un alberg i residència universitària. En 1925, la ciutat d'Alacant veuria erigir-se la presó provincial en aquests terrenys. De l'antic immoble, demolit el 1990, actualment només es conserva la capella.


Un memorial falangista

80 anys després de l'afusellament del feixista, La Falange ha convocat una marxa el pròxim diumenge 20-N a les 10 del matí a la porta de l'actual hostal juvenil. Ho ha fet a través de les xarxes socials i, a més de la desfilada, també es preveu una xarrada a una sala del soterrani de l'alberg públic a les 12, com han confirmat des del centre.

El 2015, la corporació al complet de l'Ajuntament d'Alacant –incloent-hi el Partit Popular– va definir com "inconcebible" la celebració d'un acte de la Falange-JONS a La Florida

No és el primer cop que els nostàlgics del partit de Primo de Rivera es reuneixen en aquest emplaçament. El 2015, la corporació al complet de l'Ajuntament d'Alacant –incloent-hi el Partit Popular– va definir com "inconcebible" la celebració d'un acte de la Falange-JONS a La Florida. El juliol, la presentació del llibre José Antonio, el hombre que todos convirtieron en mito tornava a alçar la polèmica per l'exhibició de simbologia falangista . En la presentació va participar l'autor del llibre, Pepe de las Heras, juntament amb Juan Pedro Marín Santamaría, número dos de La Falange per Alacant en els comicis espanyols que s'hi havien celebrat el 26 de juny.

El Col·lectiu Antifeixista d'Alacant ha emès un comunicat de rebuig a la celebració de la marxa i per denunciar la responsabilitat de l'Ajuntament de la ciutat en autoritzar-la. Així mateix, també acusen la Generalitat valenciana de consentir que l'acte comenci a l'alberg juvenil La Florida.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: