Drets

El feminisme en estat d’alerta

Avui es fa públic el manifest unitari ‘Alerta Feminista’, un text signat per moltes dones que coincideixen en la lluita per l’aboliment del patriarcat
L''Alerta Feminista' ha recollit un centenar de signatures de dones des de la seva posada en marxa
Anna Celma

Amb motiu de la celebració del Dia de la Dona, trobem multitud d'iniciatives que fan d’aquesta data un dia de lluita i visibilització feminista. Enguany, un grup de dones ha unit forces i ha llançat el manifest Alerta Feminista. Sota la premissa que “un món just mai s’esdevindrà sense una transformació feminista”, el text fa una crida a la necessitat de fer presents i centrals les reivindicacions feministes en el debat públic, a les agendes polítiques de les candidatures i als moviments rupturistes i de base.

Les impulsores expressen la necessitat d'“introduir el feminisme als diferents eixos que ens interpel·len per pensar propostes i respostes amb les quals incidir en el moment actual”. L'aliança neix amb la voluntat que les dones siguin escoltades, amb la idea de “no baixar la guàrdia i qüestionar en profunditat les múltiples manifestacions del patriarcat”. La iniciativa, d'altra banda, neix arran de les jornades organitzades a Ca La Dona el novembre passat sota el títol Radicalitats Democràtiques, on es va debatre el paper dels feminismes en les diferents maneres de fer política i es van identificar algunes de les mancances existents en els processos actuals.

Sota la premissa que “un món just mai s’esdevindrà sense una transformació feminista”, el text fa una crida a la necessitat de fer presents i centrals les reivindicacions feministes en el debat públic i les agendes polítiques

El document ha estat signat per un centenar de dones provinents de contextos diversos i vinculades als moviments socials i a candidatures polítiques. Destaquen noms com el d’Ada Colau, Teresa Forcades o Maria Rovira; Fina Birulés, Meri Torras o Encarna Bodelón, del món universitari; dones de diversos col·lectius feministes; activistes del transfeminisme com Miriam Solá o escriptores com Gemma Lienas.


 

El feminisme en guàrdia davant la invisibilització

Les autores de l’Alerta destaquen una contradicció present en molts espais de lluita. Malgrat l’alta presència d’activistes feministes als moviments socials i de les complicitat que s’hi generen, “sovint es continua considerant el feminisme com una mera formalitat, que deixa aquesta perspectiva com a secundària”. L’Alerta voldria, doncs, parar atenció a aquest perill: “Que no es faci l’esforç per canviar les polítiques actuals tenint en compte l’experiència dels feminismes i, per tant, no s'assoleixin canvis veritablement estructurals”.

Maria Rodó i Montse Cervera, dues impulsores de la campanya / Anna Celma

 

El fantasma d’un feminisme superficial, planer, que no qüestiona en profunditat les estructures subjacents de les desigualtats masclistes ha fet que aquestes dones remarquin que “en totes les lluites, la lluita per la igualtat de gènere hi té alguna cosa a dir, alguna proposta a fer o algun fet a denunciar”. Deixen clar que cal treballar “no només per eradicar les xacres més visibles de l’actual sistema, com seria la violència de gènere o la desigualtat salarial, sinó anar més enllà per garantir un veritable tomb”. Demanen que la visió feminista sigui prioritària en tots els àmbits perquè “a tots ells s'hi pot trobar una expressió de la violència cap a les dones: a les feines remunerades, a les tasques de cura i reproductives, a l’accés als òrgans de poder, a la representativitat, a la garantia del dret sobre el propi cos, a l’espai públic i privat…”. Reclamen, finalment, que es valori el treball feminista, entès com “una tasca pel bé de tota la societat”, i que s’abordi “sense reformes, des de l’arrel”.

La iniciativa sorgeix principalment dels moviments feministes autònoms, però està oberta a qualsevol persona –dones i homes– que s’hi senti representada i s’hi vulgui adherir.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: