Economia

La filial d'informàtica d'El Corte Inglés no podrà contractar amb el "sector públic"

Una sentència judicial i un informe d'Inspecció de Treball, a instàncies de la CNT-AIT, constaten “una infracció molt greu en materia laboral o social” que suposa una sanció de tres anys sense contractació a l'administració pública, en l'àmbit de la UE
Pau Fabregat
20/10/2016

La Inspecció de Treball de Catalunya ha penalitzat l'empresa Informàtica El Corte Inglés SA (IECISA) amb la prohibició de contractació en el "sector públic" durant un periode de tres anys. La resolució del màxim organisme laboral català afecta tots els departaments de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i qualsevol altre ens municipal, els ministeris del govern espanyol i tota administració pública en l'àmbit de la Unió Europea. La decisió l'ha pres un inspector de Treball i Seguretat Social –en aplicació de la Llei de Contractes del Sector Públic– després que la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ratifiqués una sentència del Jutjat Social 1 de Barcelona que condemnava la filial d'El Corte Inglés per "cessió il·legal" de treballadores i per vulneració dels drets fonamentals d'indemnitat i a la llibertat sindical. IECISA té un volum de facturació superior als 700 milions d'euros, el 50% del qual prové del sector públic.

Es dóna la circumstància que l'empresa IECISA apareixia a les converses –publicades pel diari Público– entre el ministre del PP Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau (OAC) Daniel de Alfonso

El procés judicial que ha desencadenat el veto de contractació fou impulsat per tres treballadores de les empreses Serikat Consultoria e Informática SA i Cast Info SA (a les quals també afecta la sanció), subcontractades per IECISA per tal de desenvolupar tasques específiques de l'adjudicació. Les empleades d'aquestes companyies treballaven de manera efectiva a la seu del departament de Territori i Sostenibilitat –ubicat a l'avinguda Josep Tarradellas 2-4 de Barcelona–, sota les ordres directes dels responsables de la institució pública, però formalment figuraven a sou de les subcontrates. Després de constituir una secció sindical de CNT-AIT a l'empresa i convocar una vaga, les treballadores van ser fulminantment acomiadades, en el que la justícia ha considerat "una represàlia que va vulnerar el seu dret d'indemnitat i de llibertat sindical". De fet, la filial d'El Corte Inglés va rescindir els contractes amb les empreses subcontractades per així, de retruc, aconseguir fer fora les treballadores que s'havien organitzat sindicalment.

"Es tracta de tres empreses amb unes pràctiques antiobreres i caciquils àmpliament conegudes al sector informàtic i que, aliant-se amb la màfia política, fa anys que saquegen les arques públiques", ha manifestat la CNT de Barcelona en un comunicat. "Ara se'ls ha acabat el negoci i, almenys durant tres anys, aquests paràsits no s'enriquiran amb diners públics", afegeixen. Cal recordar que IECISA va ser una de les empreses beneficiàries –conjuntament amb Indra Sistemas i Eulen– del procés de privatització de la Gerència Informàtica de la Seguretat Social (GISS). Entre 2006 i 2013 el govern espanyol els va adjudicar contractes per un valor de 678 milions d'euros. Es dóna la circumstància que l'empresa IECISA apareixia a les converses –publicades pel diari Público– entre el ministre del PP Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau (OAC) Daniel de Alfonso, ja que les treballadores afectades, quan va començar el conflicte laboral –el mes novembre de 2011– van presentar una denúncia davant l'OAC.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: