Internacional

La fiscalia demana sis anys de presó per un periodista de La Haine

Boro va ser detingut a Madrid mentre informava de la manifestació 'Jaque al Rey'. El fiscal també li demana 6.200 euros d'indemnització pels dos policies que, suposadament, hauria agredit
Boro denuncia que un policia li va donar un cop de puny a l'ull després de ser immobilitzat
La Haine
13/05/2015

El 29 de març de l'any passat, el periodista de La Haine Boro va ser detingut a Madrid pels antidisturbis de la Policia Nacional espanyola mentre duia a terme la cobertura informativa de la manifestació Jaque al Rey, convocada per la Coordinadora 25-S per exigir l'abolició de la monarquia i l'obertura d'un procés constituent. Boro va passar la nit a la comissaria de Moratalaz i, el matí següent, va ser traslladat als jutjats de la Plaça Castella, on va declarar davant el jutge. Posteriorment, va quedar en llibertat amb càrrecs.

Després de més d'un any, Boro ha rebut una notificació que l'informa de l'obertura d'un judici oral contra ell. La petició fiscal a la qual s'enfronta és de dos anys de presó pel delicte d'atemptat contra l'autoritat i dos anys de presó per cadascun dels dos delictes de lesions que li imputen. A més, el fiscal demana una indemnització de mil dos-cents euros al periodista pel Policia Nacional amb número de placa 99190 i una altra de tres mil euros per l'agent número 98373, a banda de dos mil euros més per les suposades seqüeles que hauria patit aquest últim. En total, Boro s'enfronta a una petició fiscal de sis anys de presó i sis mil dos-cents euros d'indemnització.

 

Versions oposades

A finals de març de l'any 2014, Boro s'havia traslladat a Madrid per fer la cobertura informativa de les Marxes de la Dignitat 22-M i de la resta de protestes convocades pels dies següents. El 29 de març, la manifestació convocada sota el lema Jaque al Rey va arrencar de la Plaça Neptuno, una marxa que va ser durament reprimida des del seu inici pels antidisturbis de la Policia Nacional, que van aconseguir impedir el seu desenvolupament normal amb una actitud hostil contra les manifestants i la premsa amb l'argument que la convocatòria no estava comunicada formalment.

Boro afirma que, un cop desconvocada la protesta, va marxar amb la seva companya tranquil·lament fins que, a l'alçada d'Atocha, van veure un grup de policies empenyent diverses persones, entre les quals també hi havia algunes periodistes. “Ens vàrem apropar a veure què passava i un policia va propinar empentes i cops contra la meva companya mentre li cridava”. Boro relata que es va interposar entre els agents i la noia per frenar l'agressió i, instants després, un policia va sortir corrents cap a ell.

Després de diverses corredisses, el periodista va ser interceptat uns metres més enllà, llançat a terra i immobilitzat pels agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional. Tota l'escena va quedar enregistrada en aquest vídeo del periodista Juanra Robles a partir del quart minut de la gravació. Altres periodistes que gravaven la detenció van ser colpejats pels agents, acció que va provocar el trencament d'una càmera i nombroses lesions. Tanmateix, Boro afirma que, un cop emmanillat a terra, l'agent que el va detenir li va propinar un cop de puny a la cara que li va deixar un blau a l'ull i un fort hematoma. De camí cap a la furgoneta policial, Boro va arrencar a cridar: “Sóc periodista de La Haine, això és una detenció il·legal”, com es pot veure en aquest altre vídeo.

Contràriament al relat del periodista i al que mostren les imatges dels vídeos que documenten els fets, a l'informe que acompanya la notificació d'obertura de judici oral, els agents afirmen que Boro es va abraonar sobre dos policies i va propinar un cop de puny al mentó a un d'ells i una puntada de peu al genoll a l'altre. Sempre segons la versió policial, els dos agents haurien estat de baixa dotze i trenta dies pel trencament d'una dent i del menisc, respectivament.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: