Economia

Els futurs governs de Barcelona i Badalona es comprometen a aturar la contractació amb Telefónica-Movistar

Desenes de càrrecs electes de Barcelona en Comú, Guanyem Badalona, Sant Adrià en Comú, CUP, ICV-EUiA, ERC i d'altres candidatures alternatives d'esquerres han ratificat aquest migdia el Compromís de les escales
Representants d'entitats i moviments socials van acompanyar ahir el comitè de vaga
Enric Català
26/05/2015

Una multitudinària compareixença de regidors i regidores escollits a les eleccions del 24 de maig ha escenificat la ratificació del Compromís de les escales. L'acord, impulsat per la plantilla en lluita de les subcontrates de Telefónica-Movistar, suposa la no contractació de la companyia de telecomunicacions fins que no es garanteixi unes condicions laborals dignes. Gerardo Pisarello i Josep Bel en nom de Barcelona en Comú, Josep Téllez com a representant de Guanyem Badalona, Vidal Aragonés de Crida per Cornellà, Alfred Bosch i Antoni Garcia d'ERC a Barcelona i Hospitalet de Llobregat, David Companyon d'EUiA, Aitor Blanc de Som Gramenet, Joan Belda de Sant Adrià en Comú i un llarg llistat de representants polítics de les candidatures d'esquerres que han desbancat CiU i PP als ajuntaments metropolitans s'han fet una foto amb el cartell "Jo ja he signat, ens comprometem amb el Compromís de les escales". També s'hi ha sumat la signatura d'un dels regidors de Ciutadans a la capital catalana. Pisarello, en nom de Barcelona en Comú, ha aprofitat la ratificació del compromís per anunciar que s'ha aturat 'in extremis' un contracte per un import de 3,5 milions d'euros que Xavier Trias estava a punt de signar amb la multinacional. En el cas de Barcelona i Badalona el compromís té especial rellevància, tenint en compte que les forces signants molt previsiblement governaran aquestes ciutats a partir del 13 de juny.

 

Roda de premsa amb un centenar d'entitats

“Som les nétes i besnétes d'aquelles treballadores que ara fa 97 anys van aconseguir les 40 hores de jornada laboral amb la vaga de la Canadenca. Som les filles, nétes i besnétes de les que el 1936 ja van ocupar l'edifici de la Telefónica en la lluita contra el capitalisme i el seu gos fidel en temps de crisi, el feixisme”, així ha començat Gabriela Serra la roda de premsa on s'ha presentat el llistat d'adhesions de 100 entitats al comitè de vaga de les subcontrates de Telefónica-Movistar. Mentre Serra pronunciava les seves primeres paraules, envoltada de desenes de persones que posaven rostre a la solidaritat, un directiu de l'empresa Securitas encarregat de la vigilància de l'edifici de la companyia al portal de l'Àngel ha començat a cridar. Les càmeres de televisió han girat el zoom cap a darrere i han captat l'escena. L'individu donava l'ordre als mitjans de comunicació de sortir de l'edifici. Els treballadors en vaga, que ocupen la botiga de Telefónica des de fa cinc dies, s'han indignat i l'han esbroncat. Un tumult de gent ha empès l'home i la resta de guardes de seguretat fora de la botiga per permetre la continuïtat de la roda de premsa. Hi havia tanta força a la sala i els crits eren tan eixordadors que els guardes no han fet cap intent de tornar a entrar. “No feu cap cas, l'únic que volen és provocar, ho porten fent des de fa dies”, ha dit en Javi Marco dirigint-se a la gent. Més crits com ara “Aquí està la marea blava” i “Visca la lluita de la classe obrera” poc abans de donar per acabat l'incident.

 


 

Serra ha prosseguit amb la seva compareixença, assenyalant els culpables del conflicte laboral: “Som les que sabem que Telefónica no se'n pot rentar les mans perquè és només una trampa legal, l'excusa que no són treballadores seves: des del control econòmic que té de les relacions laborals i contractuals, ho són, i ho tenim clar. Per això l'assenyalem com a màxima culpable”. Per últim ha enumerat d'una a una les reivindicacions. En primer lloc “reconèixer el comitè de vaga com a interlocutor vàlid en una taula de negociació”. En segon lloc “garantir uns sous dignes, una jornada de 40 hores setmanals i poder descansar dos dies a la setmana”. El pack d'exigències es completa amb la “garantia que no hi hagi cap represalia”, la signatura d'un nou conveni de telecomunicacions i la millora de les condicions de seguretat laboral.

"Estem passant moltes vergonyes aquests dies de vaga, hem hagut de demanar menjar a supermercats, ho estem passant molt malament”

Després ha parlat Aitzol Ruiz, un dels portaveus més habituals. “Agrair a tothom que ha vingut, sobretot als moviments i col·lectius que han estat amb nosaltres des del principi, hem sentit molt a prop la seva escalfor des del principi de la vaga”. Aplaudiments. “Lluitem per poder sortir de l'esclavitud, per aconseguir deixar de treballar dotze hores al dia, de dilluns a diumenge, i si volem festius ens diuen que no tornem que no tindrem treball”, ha afegit Ruiz amb la veu entretallada i visiblement emocionat. “Al segon o tercer dia ens vam adonar que aquesta vaga s'ha convertit en una vaga del poble, de la classe obrera. Nosaltres hem pujat a aquest tren perquè no tenim cap altra opció. Som la generació que vivim pitjor que els nostres pares i no vull ni imaginar que li deixarem als nostres néts. Estem passant moltes vergonyes aquests dies de vaga, hem hagut de demanar menjar a supermercats, ho estem passant molt malament”, la gent l'ha tallat en aquest moment amb crits de “la nostra millor arma la solidaritat”. Per últim ha dit que “la solució està en mans de Telefónica i s'ha d'acabar amb això”. Després ha parlat en Javi Marco i ha reclamat que Telefónica els reconegui com a interlocutors del conflicte, denunciant alhora que mentre la companyia “es nega a donar solucions” enguany ha guanyat 1802 milions d'euros. Després de la roda de premsa, els guardes de seguretat han tornat a entrar a la botiga, però sota l'advertiment dels vaguistes que no permetran “més provocacions”. La tancada es manté amb caràcter indefinit, més encara després de la decisió del jutjat d'instrucció 24 de Barcelona, segons la qual no es desallotjarà l'edifici. El jutge creu que seria desproporcionat fer-ho i considera que estem davant d'un conflicte laboral i no pas penal.

Dimarts, dia de la roda de premsa, es complien 50 dies de vaga indefinida / Enric Català

 

Aquesta demostració de força amb l'aixopluc d'entitats i moviments socials és el preludi de la cita d'aquest dimecres al migdia amb càrrecs electes escollits a les eleccions municipals. Regidors i regidores, i futurs alcaldes i alcaldesses, ratificaran el compromís de les escales subscrit durant la campanya electoral, segons el qual els ajuntaments governats per la CUP, ICV-EUiA, Barcelona en Comú, Guanyem Badalona i ERC no renovaran contractes amb Telefónica-Movistar ni cap altra companyia que no respecti els drets laborals de la plantilla.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: