Territori

El Govern català autoritza els talls de llum d'Endesa a la Vall Fosca

El Departament d'Empresa i Ocupació s'havia compromès a impedir els talls fins que l'Ajuntament de la Torre de Cabdella no rebés una resposta de Tributs. Treballadors d'Endesa i els Mossos d'Esquadra van intentar tallar la llum ahir a onze famílies
Passat dilluns s'esgotava el termini que exigia Endesa a onze particulars de la Vall Fosca per pagar un deute sobre l'IVA de les factures de la llum
04/11/2016

La pressió veïnal va impedir que ahir deu famílies de la Vall Fosca es quedessin sense llum. Amb una família ramadera no hi van arribar a temps: operaris d'una empresa subcontractada per Endesa, acompanyats pels Mossos d'Esquadra, van interrompre el subministrament dels seus dos comptadors – el del domicili i el de la granja –. Passat dilluns s'esgotava el termini que exigia Endesa a onze particulars de la Vall Fosca per pagar un deute sobre l'IVA de les factures de la llum. La companyia també va adreçar el mateix requeriment a l'Ajuntament de la Torre de Cabdella.

Segons ha explicat l'alcalde de la Torre de Cabdella, els Serveis Territorials d'Empresa a Lleida s'havien compromès a no autoritzar els talls de llum

Segons ha explicat a la Directa l'alcalde del municipi del Pallars Jussà, Josep Maria Dalmau, els Serveis Territorials d'Empresa a Lleida s'havien compromès a no autoritzar els talls de llum. A més, el consistori assegura haver rebut la resposta de la Direcció General de Tributs aquest dimecres, en la que dóna la raó a les veïnes afectades sobre la base imposable de l'IVA a les factures de la llum.

Tributs ha determinat que l'IVA de les factures s'ha d'imposar sobre el preu concertat pel conveni de 1927, signat a canvi de l'explotació hidroelèctrica a la Vall Fosca. «Si hi ha un tema en litigi, Endesa no pot actuar per lliure, per molt poderosa que sigui», defensa el regidor de la CUP a l'Ajuntament Riel Afonso.

L'Ajuntament de la Torre de Cabdella creu que aquesta consulta els empara a canviar una sentència del TSJC, favorable a la companyia, a través de l'arbitratge del Tribunal Econòmic – Administratiu Central.

La Torre de Cabdella ha comunicat a l'elèctrica que Tributs dóna la raó a les veïnes afectades: la companyia haurà de decidir si l'aplica a la facturació o no

La Torre de Cabdella ha comunicat a l'elèctrica que Tributs dóna la raó a les veïnes afectades: la companyia haurà de decidir si l'aplica a la facturació o no. Per la seva banda, Endesa va presentar ahir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Tremp una denúncia per presumptes amenaces d'un membre de l'equip de govern municipal. Fonts de la multinacional defensen que el cas té una «sentència ferma i no recurrible» que avala la imposició de l'IVA fixada per Endesa.


Conflicte per la base imposable

La suspensió del subministrament es va cursar per un deute xifrat en 1,4 milions d'euros, dels quals 250.000 corresponen a factures del consistori, segons informacions del diari Segre. Aquesta situació es deriva d'un conflicte entre l'elèctrica i el municipi sobre quina ha de ser la base imposable amb què es grava l'IVA a les factures de la llum.

El veïnat afectat defensa que s'ha de fer sobre la tarifa que gaudeixen des de 1927, com a compensació fins a l'actualitat per les obres hidroelèctriques i l'explotació dels recursos hídrics per part d'Endesa i de les extintes Energía Eléctrica de Cataluña, S.A. i Fuerzas Eléctricas de Cataluña, S.A. En el conveni subscrit vuitanta-nou anys enrere, l'empresa es compromet a subministrar gratuïtament 7 quilowatts per hora al municipi; a partir d'aquest consum, els beneficiaris passen a pagar 0.021 euros per quilowatt (abans eren 0,35 pessetes).

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: