Drets

Les impulsores de les ILP marxaran sobre Barcelona en defensa de tots els drets socials

Tres columnes –que simbolitzen les iniciatives legislatives pel dret a l'habitatge, la renda bàsica i l'educació– i una quarta en defensa de la sanitat pública confluiran aquest pròxim dissabte al passeig de l'Arc de Triomf
Representants dels grups impulsors de les diverses ILP en la presentació de les marxes d'aquest cap de setmana el juliol passat davant del Parlament.
Bertan Cazorla
16/09/2015

Aquest pròxim divendres, 18 de setembre, les entitats impulsores de les tres iniciatives legislatives populars (ILP) que s'estan tramitant o s'han tramitat al Parlament de Catalunya han convocat un seguit de marxes a peu que partiran des del Baix Llobregat, el Vallès i el Maresme, amb la previsió d'arribar a Barcelona l'endemà dissabte.

La mobilització s'estructura a partir de les ILP  pel dret a l'habitatge i contra la pobresa energètica (que va aplegar més de 143.000 firmes de suport i es va aprovar el 27 juliol al Parlament), la ILP en defensa de la xarxa educativa pública i única (impulsada per l'Assemblea Groga i que recull signatures des de l'any 2013) i la ILP en defensa de la renda bàsica garantida (que ja ha rebut 121.000 firmes de suport i ha obtingut l'adhesió de 45 ajuntaments a través de mocions).

Les tres columnes és previst que parteixin la tarda d'aquest divendres de Mataró (Educació), Sant Vicenç dels Horts (Renda Bàsica) i Sabadell (Habitatge)

Cadascuna d'elles partirà d'un punt geogràfic diferent. Concretament, les marxes sortiran, segons la previsió de les organitzadores, el divendres a la tarda des de Mataró (la Columna Educació), de Sant Vicenç dels Horts (la columna Marea Bàsica) i de Sabadell (la Columna Habitatge). A aquestes columnes se n'hi afegirà una quarta, convocada el mateix dissabte a la ciutat de Barcelona (a les 11 del matí a l'Hospital Clínic) impulsada per la Marea Blanca, el moviment ciutadà que lluita per la preservació del model de sanitat pública, universal i gratuïta, i contra les privatitzacions en aquest sector. De tota manera, des de les entitats impulsores es recalca que les marxes no seran exclusivistes i “estaran obertes a tota mena de lluites i col·lectius i no caldrà que la gent s'hagi de desplaçar” per participar-hi. Les diverses columnes, tal com està planificat, confluiran dissabte a la tarda a l'avinguda de l'Arc de Triomf.

Segons un portaveu del grup impulsor de les marxes, “el nom que ens vam posar i el hashtag que vam triar (#ILPSenMarxa) ja no respon al que som ara”, ja que col·lectius que encarnen lluites socials molt diverses també han anunciat que s'hi afegiran, des dels qui lluiten pels drets LGTBI, els drets de les dones, els drets laborals, dels sense papers, en defensa del transport públic i de qualitat o la gestió sostenible dels recursos. “Volem donar un toc d'atenció al govern que surti de les eleccions i que sigui un ressorgir del moviment 15-M, que ara està encarnat en tots aquestes plataformes”, apunta.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: